Η παρθενική παρουσία της ομάδας του Αγρινίου στο γήπεδο της Τούμπας
Το ματς της σεζόν 1975-76 ήταν στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, διεξήχθη, ωστόσο, κατόπιν συνεχόμενων αναβολών μήνα Απρίλιο
Στο δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του, ο ΠΑΟΚ προσπέρασε και το εμπόδιο του Παναιτωλικού, τον οποίο νίκησε στην Τούμπα με το ευρύ 4-1.
Το παιχνίδι της 7ης Απριλίου 1976 ήταν στο πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής, αλλά μετά από σειρά αναβολών, διεξήχθη την άνοιξη αντί για φθινόπωρο (κι αφού είχε διεξαχθεί νωρίτερα ο αγώνας του β΄ γύρου στο Αγρίνιο). Γιατί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση;
Το πρόγραμμα του Παναιτωλικού είχε γίνει άνω-κάτω, κυρίως γιατί άρχισε να δίνει αγώνες πρωταθλήματος από τις 9 Νοεμβρίου 1975, ένα μήνα και πλέον δηλαδή μετά την πρεμιέρα της 5ης Οκτωβρίου 1975. Και αυτό συνέβη επειδή έπρεπε να τελεσιδικήσει η προσφυγή του Πανελευσινιακού (είχε τερματίσει δεύτερος την προηγούμενη σεζόν στον όμιλο της Β΄ κατηγορίας), που διεκδικούσε την άνοδο στα χαρτιά.
Τρεις ημέρες πριν το ματς με τον Παναιτωλικό, ο ΠΑΟΚ είχε φέρει 2-2 στην Καστοριά και, συνεπώς, ένιωθε το άγχος να επιστρέψει κόντρα στον Αγρινιώτες ξανά στις επιτυχίες. Και μετά την τελευταία προπόνηση, οι παίκτες για να χαλαρώσουν, παρακολούθησαν ταινία σε κινηματογράφο της πόλης.
Ο Δικέφαλος είχε παραταχθεί χωρίς τον τιμωρημένο Κερμανίδη (τρεις κάρτες), ενώ ο Κούδας κάθονταν στο πρώτο ημίχρονο στον πάγκο. Και σε συνδυασμό με την εκπληκτική απόδοση του αντίπαλου Σέρβου τερματοφύλακα Ευφραίμοφ, το σκορ παρέμενε στα χαμηλά επίπεδα του 1-0 (13΄ Γκουερίνο). Με την είσοδο του Κούδα (αντί του Ασλανίδη) στο β΄ μέρος, οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν πλήρως, έστω και αν η νίκη τους εξασφαλίστηκε στο 83΄, όταν και πάλι ο Γκουερίνο σκόραρε για το 3-1 (54΄ Σαράφης, 87΄ Αναστασιάδης οι άλλοι σκόρερ των νικητών).
Η ΑΡΝΗΣΗ ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΗ
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων βρίσκονταν ο Κροάτης τεχνικός Στέφαν Μπόμπεκ με προηγούμενη θητεία σε Παναθηναϊκό (κυρίως) και Ολυμπιακό. Μάλιστα, είχε κάνει δεκτή την επιθυμία του τερματοφύλακα Απόστολου Σαββουλίδη να μην αγωνιστεί κόντρα στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Τα ξαδέρφια, πάντως, Γιάννης και Κλήμης Γούναρης είχαν τεθεί αντίπαλοι…
Μ’ εκείνη τη νίκη του ο ΠΑΟΚ πλησίασε στην κορυφή την ΑΕΚ στους δύο βαθμούς (41 έναντι 39). Ακολούθησαν τρεις διαδοχικές επιτυχίες επί του Πανιωνίου (4-0 εντός), της Παναχαϊκής (3-0 εκτός) και του Ολυμπιακού (3-1 εντός), μέχρι το ντέρμπι με την ΑΕΚ (1-0), που έκρινε και τον πρωταθλητή.
YΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ!
Στο τέλος της σεζόν ο Παναιτωλικός βρέθηκε στην 15η και προτελευταία θέση. Κανονικά, θα έπρεπε να υποβιβαστεί, όπως φυσικά κι ο ουραγός Πανσερραϊκός. Η τότε κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε την αύξηση των ομάδων σε δεκαοχτώ, με αποτέλεσμα να μην υποβιβασθεί κανείς!
Τρία πέναλτι, αξιοποίησε μόνο το ένα
Το στοιχείο που χαρακτήρισε το παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής για τη σεζόν 1976-77 δεν ήταν τόσο ο καταλογισμός τριών πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων από τον διαιτητή Κώστα Ξάνθο (του συνδέσμου Δωδεκανήσου), όσο το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε μόλις το ένα από αυτά! Στο 18΄ ο Γκουερίνο είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει (από το 2΄ ο Παναιτωλικός προηγούνταν με το αυτογκόλ του Φουντουκίδη), αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ευφραίμοφ. Στο 43΄ ήταν η σειρά του Ιωσηφίδη, που έστειλε την μπάλα άουτ και μόνο στο 75΄ ο Ορφανός αξιοποίησε την εσχάτη των ποινών (ο Φούρτουλα είχε πάρει πρωτοβουλία να εκτελέσει το πέναλτι, αλλά τον σταμάτησε ο Σαράφης!). Διαμόρφωσε έτσι το τελικό 2-1, έχοντας σημειώσει πέντε λεπτά νωρίτερα και το 1-1. «Δυστυχώς δεν μας βοηθάει ο κόσμος μας. Με τις φωνές σε βάρος μας, αυξάνει το άγχος» είχε δικαιολογηθεί ο Αποστολίδης (στο παιχνίδι είχαν διατεθεί 11.087 εισιτήρια), ενώ ο προπονητής Μπράνκο Στάνκοβιτς έκανε λόγο για το χειρότερο παιχνίδι της ομάδας του στη σεζόν. Για τον ΠΑΟΚ είχε χαθεί κι άλλο πέναλτι στην αρχής της περιόδου, όταν στο ματς της Τούμπας με τον Πανιώνιο (3-0) ο Αναστασιάδης είχε νικηθεί από τον Κάκαρη.
ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Οι γηπεδούχοι είχαν παραταχθεί με απουσίες (τιμωρημένος ο Τερζανίδης, τραυματίες οι Αναστασιάδης και Δαμανάκης), ωστόσο ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δυσκολεύτηκαν να επικρατήσουν, ήταν γιατί υποτίμησαν τον Παναιτωλικό (τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε αποκλειστεί στη φάση των 32 του κυπέλλου, χάνοντας στην Καρδίτσα από την Αναγέννηση με 1-0). Μετά τη λήξη του αγώνα οι φιλοξενούμενοι είχαν υποβάλλει ένσταση για κακή διαιτησία.
Με τη νίκη του επί του Παναιτωλικού ο ΠΑΟΚ παρέμενε πρώτος με 25 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Στο τέλος τερμάτισε δεύτερος, ενώ ο Παναιτωλικός υποβιβάστηκε, υστερώντας σε τετραπλή ισοβαθμία με Πανσερραϊκό, Απόλλωνα Αθηνών και Παναχαϊκή.
Το ντεμπούτο του στο προ 7ετίας παιχνίδι
Ο Σταφυλίδης δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία του
Όταν η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι υποδέχονταν στις 20 Νοεμβρίου 2011 τον Παναιτωλικό (9.975 εισιτήρια), μετρούσε πέντε ματς πρωταθλήματος χωρίς νίκη.
Ο ΠΑΟΚ είχε ήδη εξαντλήσει τα περιθώρια του για εκτός προγράμματος βαθμολογικές απώλειες και υπήρχε μεγάλο άγχος για επιστροφή στην… κανονικότητα. Αυτό καθόλου δεν εμπόδισε τον Ρουμάνο προπονητή να εμπιστευτεί μια θέση στην αρχική ενδεκάδα στον Κώστα Σταφυλίδη, ο οποίος προέρχονταν από την ομάδα νέων και δεν είχε κλείσει καν τα 18 του χρόνια. Κι ο Σταφυλίδης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στο τέλος, μάλιστα, της σεζόν έπαιρνε μεταγραφή για την Μπάγερν Λεβερκούζεν, η οποία τον άφησε δανεικό στον ΠΑΟΚ για την αγωνιστική περίοδο που ακολούθησε.
Ο Δικέφαλος ξέσπασε κατά του Παναιτωλικού με 3-0, αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι από το 6΄ έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Άντι. Ο Βιεϊρίνια άνοιξε το σκορ στο 7΄ με πέναλτι, ενώ σκόρερ ήταν και οι Παπάζογλου (53΄) και Σπαντάσιο (56΄).
ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Οι εγχώριες υποχρεώσεις για τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2016-17 άρχισαν με το εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στην ομάδα της Αιτωλοακαρνανίας (11.515 εισιτήρια). Το τελικό 2-1 δεν φανέρωνε την εικόνα του αγώνα, μια που η νίκη της ομάδας του Βλάνταν Ιβιτς είχε έρθει με ευκολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε πετύχει και τα δύο τέρματα της πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, με σκόρερ τους Μπίσεσβαρ (2΄) και Ροντρίγκεζ (27΄). Ο Παναιτωλικός, δε, είχε σκοράρει στις καθυστερήσεις με τον Ουάρντα…
Αντίθετα, δύσκολη ήταν η επικράτηση του ΠΑΟΚ στον αντίστοιχο περσινό αγώνα. Στην κεκλεισμένων των θυρών Τούμπα πήρε το τρίποντο χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Πρίγιοβιτς ένα τέταρτο πριν το φινάλε της αναμέτρησης.
ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ
Τρίποντο με πολυτιμότερο τον… Γλύκο
Το γκολ του Λούκας, επτά λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ήταν αρκετό για την ομάδα του Χουμπ Στέφενς να πάρει το τρίποντο στο παιχνίδι της 12ης Ιανουαρίου 2014 (είχαν διατεθεί 11. 922 εισιτήρια). Το τελικό αποτέλεσμα αδικούσε τις προσπάθειες των παικτών του Παναιτωλικού, που είχαν περισσότερες ευκαιρίες για γκολ στη διάρκεια του αγώνα. Η νίκη, όμως, πήγε στην πλευρά των γηπεδούχων, που είχαν ως πολυτιμότερο παίκτη τον Παναγιώτη Γλύκο. Και στο τέλος, παρά το τρίποντο, οι παίκτες του ΠΑΟΚ άκουσαν σφυρίγματα αποδοκιμασίας από την εξέδρα.
Η ΟΔΥΝΗΡΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ 2015
Του έκοψε τις ελπίδες
Όταν η ομάδα του Αναστασιάδη υποδέχτηκε τους Αγρινιώτες για την 20η αγωνιστική της σεζόν 2014-15, απείχε μόλις δύο βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.
O Δικέφαλος προέρχονταν από νίκες επί της Καλλονής (εκτός έδρας με 2-1) και επί του Πλατανιά (εντός έδρας με 1-0) κι όλοι περίμεναν να συνεχίσει στο δρόμο των επιτυχιών. Στο ματς της 31ης Ιανουαρίου 2015 βρέθηκε να χάνει από το 7΄ στην Τούμπα (6.936 εισιτήρια), ισοφάρισε στο 73΄ με τον Μακ και τελικά ηττήθηκε με 2-1, με γκολ που δέχτηκε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (και τα δύο τέρματα από τον Βραζιλιάνο Άλβες). Εκείνο το βράδυ, ουσιαστικά, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε εκτός διεκδίκησης του τίτλου.
Ο Παναιτωλικός είχε φύγει με θετικό αποτέλεσμα από την Τούμπα και δέκα μήνες αργότερα (22 Νοεμβρίου 2015), όταν είχε αποσπάσει ισοπαλία χωρίς γκολ από την ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ (8.964 εισιτήρια).
Πηγή : FORZA