Η πολιτική αγωγή (νυν διοίκηση της Ομοσπονδίας) έκανε λόγο για δόλο από τις προηγούμενες διοικήσεις, στην δίκη της πολύκροτης υπόθεσης.
Με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και των δικηγόρων υπεράσπισης οχτώ εκ των 30 κατηγορουμένων, συνεχίστηκε την Τετάρτη (21/11) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, η δίκη της κάρτας υγείας της ΕΠΟ.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση έπειτα από την εισαγγελική πρόταση για την ενοχή 13 κατηγορουμένων.
Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, της νυν διοίκησης της ΕΠΟ δηλαδή, που έχει στραφεί εναντίον 10 από τους 22 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρόεδροι Βασίλης Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος, Γιώργος Σαρρής και Γιώργος Γκιρτζίκης, ειπώθηκε ότι: «Η εταιρία εισέπραττε χωρίς να παράγει έργο, η ΕΠΟ έδινε τα λεφτά χωρίς να παίρνει τις μετρήσεις. Τα ίδια τα έγγραφα βοούν τη ζημιά της Ομοσπονδίας που έχει γίνει με δόλο από την πλευρά των κατηγορούμενων για τους οποίους η ΕΠΟ δηλώνει πολιτική αγωγή. Ο τότε ταμίας της, κύριος Γκιρτζίκης δήλωσε ότι υπέγραφε ότι του έφερναν μπροστά του. Η επιτομή της ομολογίας ενοχής».
Ο εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων Σιντόρη, Οικονομίδη, Φωτίου, Σιγάλα, Παπαδόπουλου, κ. Τσάμης, κατηγόρησε τον Βασίλη Γκαγκάτση για την υπόθεση. «Η ΕΠΟ λειτουργεί προεδροκεντρικά, το βάρος της ευθύνης το φέρει ο πρόεδρος. Το σύστημα της κάρτας υγείας είναι ένα προσωπικό όραμα του Οικονομίδη και του Γκαγκάτση» είπε και επικαλέστηκε τη… σιγή από τις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ.
«Κανείς από τη γενική συνέλευση δεν εμφανίστηκε να πει ότι δεν έχει εγκρίνει τη σύμβαση. Αντίθετα, 28 ΕΠΣ είπαν ότι ήταν ικανοποιημένες και τα είχαν εγκρίνει όλα και ζητούσαν να ανακαλέσει η ΕΠΟ την πολιτική αγωγή γιατί θεωρούσαν ότι δεν είχαν ζημιωθεί. Όλοι ήταν υπέρ της κάρτας υγείας. Η μάρτυρας κατηγορίας κα Γιακουμιδάκη είπε ότι της φάνηκε ότι η κάρτα υγείας ήταν καλή ιδέα» τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Δεν θα έκαναν κάποια διάγνωση στους αθλητές, τα δεδομένα είχαν να κάνουν με το κατά πόσο ένας αθλητής θα παίξει ή όχι ποδόσφαιρο. Δεν είχαμε σκοπούς ιατρικής πράξης, ήταν αποκλειστικά η συλλογή δεδομένων για να παίξει ποδόσφαιρο ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει να μιλήσουμε για πολιτικές διώξεις απλά να πω ότι και οι εισαγγελικοί λειτουργοί άνθρωποι είναι και κάνουν λάθη».
Ο δικηγόρος του Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιάννης Χατζηαποστόλου υποστήριξε ότι η πρόταση από τον Εισαγγελέα έδρας ήταν η ίδια με αυτή που είχε καταθέσει η αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου, η οποία έστειλε στο δικαστήριο τους 30 κατηγορούμενους.
«Δεν πρόσθεσε κανένα στοιχείο νέο από τους 18 μήνες που είναι η υπόθεση στο δικαστήριο. Η δικογραφία δεν σχηματίστηκε έπειτα από καταγγελία ΕΠΣ ή από απόφαση ΓΣ αλλά έπειτα από πρόταση του ΣΔΟΕ. Πως είναι ο έλεγχος αυτός να κράτησε μόνο μία μέρα, στις 28/3/2012. Δεν συνυπολόγισαν τα έσοδα της Ομοσπονδίας από τις μετρήσεις. Από τις 15.500 μετρήσεις ήρθαν έσοδα 500.000 ευρώ. Μήπως η εντολή που είχαν οι επιθεωρητές ήταν ότι έπρεπε να φτάσουν σε καταλογισμό ευθυνών; Μήπως ο σκοπός τελικά ήταν να οδηγηθούν στα δικαστήρια μία μερίδα παραγόντων;» αναρωτήθηκε.
Η δικηγόρος των Αριστείδη Σταυρόπουλου και Αθανάσιου Ισμαήλου, στελέχη της εταιρίας Opentec, τέλος, ζήτησε την απαλλαγή τους καθώς… «ασχολήθηκαν με την εταιρία το 2012, τότε ανέλαβαν, ενημερώθηκαν για μία υλοποιημένη και ολοκληρωμένη σύμβαση. Δεν υπέγραψαν τίποτα. Παρέλαβαν μεταχρονολογημένες επιταγές που ακυρώθηκαν με την καταγγελία της σύμβασης από τον κύριο Σαρρή. Ότι έγινε, έγινε προ της θητείας του άρα δεν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για συνέργεια σε απιστία».
SDNA