Για την υπόθεση της μαφιόζικης επίθεσης στον διαιτητή Τζήλο και τα επόμενα βήματα μίλησε, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Βασιλειάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Open:
– Για τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Τζήλου:
Από τη στιγμή που οι επιθέσεις επηρεάζουν το ποδόσφαιρο, φυσικά επηρεάζουν κι εμάς. Κανείς δε μπορεί να είναι περήφανος για την κατάσταση η οποία επικρατούσε κι επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς βλέπουμε με όρους μαφίας κάποιοι να προσπαθούν να επιβάλλουν μια ατζέντα.
Το ζήτημα είναι αν θα τους το επιτρέψουμε. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν γίνει πολλά, έχουμε δώσει μάχες, τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν είναι και αυτά που αναμέναμε, αλλά είναι μια οδός, μια πορεία από την οποία είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, απ’ όση πληροφόρηση έχω, οι διωκτικές αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να φτάσουμε για πρώτη φορά σε εξιχνίαση μιας τέτοιας επίθεσης. Εμείς σαν ΓΓΑ κι εγώ προσωπικά κάναμε ό,τι θεσμικό προβλεπόταν.
Ενημερώσαμε πέρα απ’ τον αθλητικό εισαγγελέα, και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον αρχηγό της Αστυνομίας, και τους δώσαμε ό,τι υλικό είχαμε στη διάθεσή μας.
Ξέρετε πίσω από την τελευταία επίθεση έχει αναπτυχθεί και μια άλλη φιλολογία. Τους δώσαμε κάθε τι που μπορούσε να τους διευκολύνει να προβούν σε κάθε ενέργεια. Και οι διωκτικές αρχές και οι δικαστικές. Και αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών.
– Για τις εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων:
Εμείς δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη και πείσαμε την UEFA να αλλάξει ο πειθαρχικός κώδικας και να προβλέπονται ποινές σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι δεν κινήθηκε πολλές φορές η ομοσπονδία όπως έπρεπε, με αποφασιστικότητα και με διάθεση σύγκρουσης απέναντι σε οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες.
Θα πρέπει η ομοσπονδία να κινηθεί άμεσα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Χάσαμε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα. Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τον κανονισμό, φέτος δεν έχουμε πρόβλημα με τον κανονισμό αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει μια δυσκινησία στα όργανα αυτής της επιτροπής.
Βέβαια, βλέπουμε κι έναν πιο «έξυπνο» τρόπο δράσης, με διαρροές από κύκλους, τετράγωνα κλπ. Πάντα θα υπάρχει τρόπος αν κάποιος θέλει να πει κάτι να το πει μέσω του φίλα προσκείμενου Τύπου, όμως θα πρέπει η ομοσπονδία να λειτουργεί για να χτυπήσει αυτό το φαινόμενο πιο άμεσα και στη γέννησή του.
Νομίζω ότι η ευθύνη για τέτοια βαραίνει και αυτούς που παραβιάζουν τον κανόνα, έπειτα από δύο χρονιές που έχουν γίνει τομές σε θέματα διαιτησίας.
Πράγματα τα οποία τα ζητούσε ο ποδοσφαιρικός κόσμος, όπως να αποκοπεί η επιτροπή διαιτησίας από την Ομοσπονδία, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή με τρεις ξένους αρχιδιαιτητές.
Τα δικαιοδοτικά όργανα για να λειτουργήσουν θα πρέπει να κινηθεί η ομοσπονδία, στην οποία παρατηρείται μια δυσλειτουργία, ενδεχόμενα και στο πλαίσιο να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.
– Για τον ρόλο της ΔΕΑΒ που δεν είναι μέρος του ΠΚ της ΕΠΟ:
Ο ρόλος της ΔΕΑΒ είναι συμβουλευτικός προς την πολιτική ηγεσία, για τις κινήσεις που θα πρέπει να λάβει. Πέρσι υπήρξαν τιμωρίες με βάση τις υποδείξεις της ΔΕΑΒ.
Φέτος που δειλά δειλά έχουμε αρχίσει να επιτρέπουμε τις μετακινήσεις, η ΔΕΑΒ παίζει έναν κομβικό ρόλο και οι εισηγήσεις της είναι αυτές που για μένα έχουν βαρύνουσα σημασία.
Για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε σιγά σιγά να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και τις μετακινήσεις. Και να αναβαθμιστεί η ΔΕΑΒ, υπάγεται μέσα στα έγγραφα που ο δικαστής μπορεί να διαβάσει και να λάβει υπόψιν.
Επειδή στα όργανα του ποδοσφαίρου μπορεί να τους… ξεφύγει κάτι, για το λόγο αυτό μπορούν να γίνουν δεκτές και οι υπόλοιπες εκθέσεις.
– Για την ευθύνη των ΠΑΕ και της αστυνομίας:
Το νομικό πλαίσιο έχει αντικρουόμενες διατάξεις και αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν τον έλεγχο για τα πάντα, και κανένας για τίποτα. Το νομικό πλαίσιο έχει πάρα πολλά προβλήματα και έχουμε ξεκινήσει εδώ και 8 μήνες να το φτιάξουμε από το μηδέν, σε συνεργασία και με την UEFA.
Είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Ξέρετε ότι υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση να βγει η Αστυνομία από τα γήπεδα, να έχουν την ευθύνη μόνο οι σεκιούριτι, άρα μόνο οι ΠΑΕ, να ορίσουμε ποιο είναι το πεδίο ευθύνης της κάθε ΠΑΕ.
Να έχει τη δυνατότητα ο σεκιούριτι και να κάνει έλεγχο, αλλά και να μπορεί αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, όχι να συλλαμβάνει ο ίδιος αλλά να παραδίδει στην αστυνομία όσους έχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα η δημιουργία του πλαισίου επιμόρφωσης από την ελληνική αστυνομία μαζί με την UEFA.
Έχουμε μεγάλη συνδρομή από την ΟΥΕΦΑ, δεν είναι κάτι που γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Θέλω να πιστεύω και μετά από πρόσφατες συζητήσεις που είχα με την UEFA, θα είμαστε σε θέση να εισάγουμε σε διαβούλευση το πλαίσιο αυτό.
Για να μη φτάσεις σε τέτοιο σημείο θέλεις ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, που θα ξέρεις ποιος ευθύνεται για τι, από ποιο σημείο ξεκινά και που τελειώνει η ευθύνη καθενός. Αυτή τη στιγμή το πλαίσιο που υπάρχει βολεύει τους πάντες. Η ποδοσφαιρική οικογένεια δεν ενδιαφέρεται και είδατε πως για μια οποιαδήποτε αλλαγή, τι συγκρούσεις γίνονται για τα αυτονόητα.
– Για την υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης Euro και Παγκοσμίου Κυπέλλου:
Κανένας δεν είναι ικανοποιημένος με αυτή την πραγματικότητα και γι’ αυτό κάνουμε συγκρούσεις για να αλλάξει αυτό. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε μοιρολατρικά το επόμενο επεισόδιο. Έχουμε ξεκινήσει μια ρότα για να αλλάξουμε σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την Ελλάδα. Προσπαθεί να δείξει πως η κατάσταση σε αυτή την περιοχή έχει αλλάξει.
Σε αυτή την περιοχή του πλανήτη τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούν να συνεννοούμαστε και να συνεργαζόμαστε οι λαοί μεταξύ μας, ακόμα και να τρέχουμε τέτοια Event που μας φέρνουν πιο κοντά. Κι από εκεί και πέρα να καθίσουμε να συζητήσουμε και να δούμε τι χρειάζεται και πως μπορούμε να προχωρήσουμε.
Η Ελλάδα μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχει κάποια καινούργια γήπεδα. Θα έχει το γήπεδο του ΠΑΟΚ, θα έχει το γήπεδο της ΑΕΚ, έχουμε το στάδιο Καραϊσκάκης, το Ολυμπιακό Στάδιο. Και οι άλλες χώρες είναι σε διαδικασία κατασκευής γηπέδων. Και η Ρουμανία, και η Σερβία, και η Βουλγαρία».
Νομίζω ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μάχες για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Οι μάχες δε γίνονται μόνο για το Euro ή το Παγκόσμιο, πρέπει να δίνονται καθημερινά.
– Για τις ρήτρες της ΕΡΤ στα τηλεοπτικά:
Οι ρήτρες αυτές, που η Λίγκα δέχτηκε το καλοκαίρι, υπάρχουν στα προσύμφωνα που έχουν υπογραφεί με την ΕΡΤ. Τα οριστικά συμβόλαια νομίζω υπογράφονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι ρήτρες υπάρχουν κι αυτό που μπορούμε να πούμε ευθαρσώς και προς τη Λίγκα είναι ότι οι συμφωνίες υπάρχουν με όρους, αν οι όροι δεν τηρούνται οι συμφωνίες παύουν να υπάρχουν.
Δημόσια συμφώνησαν με όσα θέσαμε, πλην του αριθμού των ομάδων, προχωρήσαμε, εμείς από την πλευρά ήμασταν και είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας, οφείλει να είναι τυπική και η Λίγκα, αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει η συμφωνία.
Μια συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των νέων επαγγελματικών κατηγοριών που με νόμο θα θεσμοθετήσουμε μέσα στο Γενάρη, είμαστε σε μεγάλη συζήτηση με την UEFA για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα στημένα παιχνίδια. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την UEFA για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα.
Δεν λέω ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, δε λέω ότι δεν έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε κι ότι δε γίνονται λάθη, όμως από το δρόμο αυτό που έχουμε διαβεί δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω, και σε αυτό το δρόμο χρειαζόμαστε όλο τον κόσμο μαζί μας.