Πώς και πόσο άλλαξε – καθάρισε το ποδοσφαιρικό περιβάλλον στην Ελλάδα, για να φθάσουμε στον αδιαμφισβήτητο πρωτοπόρο ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, με διαφορά από τον δεύτερο, σε ένα πρωτάθλημα όπου για πρώτη φορά ο πρωτοπόρος δεν ευνοείται σκανδαλωδώς, σε ένα πρωτάθλημα όπου τα ντέρμπι κρίνονται μέσα στα γήπεδα και με την παρουσία ξένων διαιτητών!
Αυτό το πρωτάθλημα της σεζόν 2018-19 που επιδιώκει να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ, είναι ένας μαραθώνιος στον οποίο δεν υπάρχει σύστημα που να ευνοεί τον έναν και τους ευνοούμενούς του, είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο όλοι οι μεγάλοι εκτός του Ολυμπιακού (που ειρωνεύεται περί… εξυγίανσης ) έχουν υποστεί αφαίρεση βαθμών για διάφορες παραβάσεις!
Πώς όμως φθάσαμε σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα;
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ
Ποιος θυμάται άραγε το 2014 και εκείνη την περίοδο που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατέθετε προτάσεις στην πολιτεία για μερικές μεγάλες και απαραίτητες αλλαγές στο ποδόσφαιρο; Προτάσεις για τακτικούς δικαστές, για ανεξάρτητη ΚΕΔ, για θέματα εμπορικότητας στη Λίγκα και διάφορα άλλα. Από τότε οι άνθρωποι του Δικεφάλου είχαν οραματιστεί τις; αλλαγές…
Όταν στις 2/3/2016 ο διαιτητής Παπάς μπήκε αποφασισμένος να καθορίσει το αποτέλεσμα του ημιτελικού ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, τότε που ο κόσμος του Δικεφάλου μπήκε στο γήπεδο, ο Ιβάν Σαββίδης το πήρε απόφαση: «Για πρώτη φορά στη ζωή μου παρακολουθώ όλα αυτά και ντρέπομαι που συνδέω τον εαυτό μου το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ απαιτώ να απομακρυνθούν όλοι οι διαιτητές που βγαίνουν σε τέτοια ματς. Ζητώ την παραίτηση του Γκιρτζίκη. Ο νέος άνθρωπος της ΕΠΟ θα είναι ΜΟΝΟ άνθρωπος από την Θεσσαλονίκη».
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Αυτό ήταν… Ο ΠΑΟΚ δεν κατέβηκε στο δεύτερο ματς και το ποδόσφαιρο της… Οργάνωσης, τινάχθηκε στον αέρα! Σταδιακά και μέσα από συνεργασία με άλλους παράγοντες, αλλά πάντα μέσα από πρωτοβουλίες του Ιβάν Σαββίδη, η UEFA παρενέβη.
Μετά από πολλές διαβουλεύσεις (και αφού ήδη είχαν διοριστεί τακτικοί δικαστές), στα τέλη Οκτώβρη του 2016, πέφτει η διοίκηση Γκιρτζίκη και ορίζεται Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Γιάννη Δρόσο. Μία από τις πρώτες αποφάσεις αφορά τον διορισμό νέας ΚΕΔ. Αφού κάποιοι άγνωστοι καίνε το σπίτι του Μπίκα που θα έμπαινε ως πρόεδρος, στα μέσα Νοεμβρίου, την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναλαμβάνουν οι Τριτσώνης – Κουκουλάκης. Πολύ γρήγορα αλλάζουν οι πίνακες διαιτησίας και αποχωρούν από αυτούς όσοι εμπλέκονταν σε κατηγορητήρια περασμένων ετών και διαιτητές που μόνιμα έδιναν δικαιώματα. Έξω ο Σπάθας, μακριά ο Παππάς, πιο μακριά ο Μήτσιος, ο Βοσκάκης, ο Δημητρόπουλος και όλοι αυτοί που κατέστρεψαν πολλές Κυριακές μας.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟ
Βγήκε εκείνη η χρονιά και τον Αύγουστο του 2017 (πιο συγκεκριμένα στις 18/8) διεξάγονται οι εκλογές της ΕΠΟ. Νέος πρόεδρος εκλέγεται πανηγυρικά ο Βαγγέλης Γραμμένος και με αυτό τον τρόπο έκλεισε ένας κύκλος κάκιστων διοικήσεων που απλά υπήρχαν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ενός.
Η ΚΕΔ διαφοροποιήθηκε αφού ανέλαβαν ξένοι Αρχιδιαιτητές, οι πίνακες άλλαξαν ακόμη πιο πολύ και από κάποιο σημείο και μετά άρχισαν να σφυρίζουν ξένοι στα ντέρμπι. Επί προσθέτως κορυφώνεται η διαδικασία για εγκατάσταση του VAR.
Αποτέλεσμα όλων αυτών; Διοίκηση Ομοσπονδίας με έναν καθαρό άνθρωπο και παράγοντα όπως ο Βαγγέλης Γραμμένος. Αθλητική δικαιοσύνη όπου δικάζουν τακτικοί δικαστές και όχι διοριζόμενοι δικηγόροι. ΚΕΔ με ξένους αρχιδιαιτητές που παρά τα λάθη και τις παραλείψεις τους, δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι άγονται και φέρονται από οποιαδήποτε πλευρά.
Σε ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον ο ΠΑΟΚ είναι ο πρώτος, ο καλύτερος, αυτός που ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να αμφισβητήσει!
ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ
Αποδείξεις αλλαγής
Η FORZA θυμίζει (με στοιχεία) τι ζούσαμε μέσα στα γήπεδα και πόσο άλλαξε η κατάσταση
Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα άλλαξε! Οι αποδείξεις εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων είναι πολλές. Τα τελευταία 2,5-3 χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερο.
Αλήθεια είναι ότι πολλοί φίλαθλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι στο χώρο, άργησαν να καταλάβουν πώς και πόσο άλλαξε η κατάσταση. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχαν αρκετοί που δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, άλλοι που δεν ένιωθαν, λόγο αδυναμίας κατανόησης της κατάστασης και αρκετοί βέβαια που προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο μια και… έτσι έπρεπε να κάνουν.
Θυμάστε και πέρυσι πόσοι εντός Θεσσαλονίκης προσπαθούσαν να πείσουν ότι ο ΠΑΟΚ και οι προσπάθειές του για αλλαγή στο ποδόσφαιρο έπεσαν στο κενό; Φυσικά και δεν ήταν έτσι…
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Η Οργάνωση – Συμμορία που έδρασε από το 2011 και μετά, διαμόρφωνε όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε τα πρωταθλήματα να κρίνονται από τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Οι διαφορές που εξασφάλιζε ο Ολυμπιακός ήταν από 15 πόντους και πάνω! Το 2015 έφθασε και τους 30! Μία αφόρητη κατάσταση, όπου ο Ολυμπιακός απαγορεύονταν να χάσει. Για να θυμίσουμε το πώς και το γιατί…
Υπήρχε περίοδος τεσσάρων ετών από τη σεζόν 2011-2012 μέχρι και το 2014-2015 όπου ο Ολυμπιακός μετρούσε 26 πέναλτι υπέρ και 2 κατά!
– Τις χρονιές 2011-2016 οι αποβολές ήταν 28 υπέρ του Ολυμπιακού και 2 κατά!
– Ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 91 αγώνων πρωταθλήματος (από τη σεζόν 2011-12 μέχρι τη σεζόν 2014-15) χωρίς να δοθεί ΚΑΝΕΝΑ πέναλτι σε βάρος του.
– Ο Ολυμπιακός έπαιξε 74 σερί αγώνες ΧΩΡΙΣ να αποβληθεί παίκτης του!! Προσέξτε τι συνέβη τότε που… σίγουρα δεν είχαμε εξυγίανση: Από την 6η αγωνιστική της σεζόν 2011-2012 ως την 21η αγωνιστική της σεζόν 2013-2014 δεν αποβλήθηκε παίκτης του Ολυμπιακού.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
Το πρωτάθλημα της περιόδου 2016-2017 χωρίστηκε σχεδόν στη μέση. Μέχρι Νοέμβριο – Δεκέμβριο δρούσε η προηγούμενη κατάσταση και αφού ανέλαβε η Διοικούσα Επιτροπή, ο Ολυμπιακός (είχε πουλήσει και παίκτες) έχασε έδαφος και κάποια στιγμή ο ΠΑΟΚ έφθασε σε απόσταση αναπνοής. Τότε είχαμε τον περίφημο αγώνα Ολυμπιακός – Πλατανιάς…
Το 2017 όμως η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο με Σιδηρόπουλο διαιτητή, σε τελικό κεκλεισμένων των θυρών.
Το 2017-18 έγινε ένα αρκετά καθαρό πρωτάθλημα, με λάθη εναντίων όλων, με εύνοια για όλους (και περισσότερο για τους μεγάλους) και ένα επεισοδιακό φινάλε μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να ακολουθήσει και τελικά έγινε ότι έγινε με το τραγικό λάθος του Κομίνη και όλα τα δικαστικά επακόλουθα, που στηρίχθηκαν σε μία φωτογραφία.
Φέτος, η κατάσταση είναι σχετικά καλή (όχι τέλεια), ο ΠΑΟΚ έχει ξεφύγει πολύ, παρά τα όποια λάθη εναντίον του και βιώνουμε μια σεζόν όπου όλοι μπορούν να ελπίζουν ότι και του χρόνου, έχοντας και το VAR, θα έχουμε μία ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση.
Πηγή : FORZA