Τα παιχνίδια ΠΑΟΚ – Άρης ξαναμπαίνουν στη ζωή μας μετά από πέντε χρόνια απουσίας. Και η FORZA κάνει «βουτιά» στο παρελθόν, θυμίζοντας ορισμένες από τις πιο σημαδιακές νίκες των γηπεδούχων.
Με εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες στο παιχνίδι της 16ης Μαρτίου 1997. Ο ΠΑΟΚ «έτρεχε» για να βγει στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, ενώ ο Άρης (προτελευταίος στη βαθμολογία) πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού. Τελικά, ο Δικέφαλος νίκησε 2-1 χάρη στα γκολ του Βρύζα (70΄, 75΄). Στην εξέδρα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν στήσει από νωρίς το πάρτι. Και καμιά δεκαριά από αυτούς, θυμήθηκαν τι είχε συμβεί ενάμισι μήνα νωρίτερα στο γήπεδο του Βύρωνα, όταν οι άνθρωποι του Άρη δεν είχαν προσκομίσει τα δελτία των παικτών τους, με αποτέλεσμα ο Αθηναϊκός να κερδίσει το παιχνίδι στα χαρτιά.
Επιπλέον, ένα διθέσιο αεροπλάνο έκανε την εμφάνιση του πάνω από την Τούμπα, μεταφέροντας το… μήνυμα των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ: «Εκεί, εκεί στη Β΄ εθνική….».
Ο 12ος ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ 2ο
Οριακό ήταν για τον ΠΑΟΚ το παιχνίδι της 9ης Μαρτίου 1986. Μια εβδομάδα νωρίτερα, η συντριβή με 5-0 από τον Παναθηναϊκό οδηγούσε τον Σκότσικ (μαζί και τον Φούρτουλα) εκτός ομάδας και, παράλληλα, τον βύθιζε στη 12η θέση, μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο Άρης φιγουράριζε στη δεύτερη θέση (είχε δώδεκα βαθμούς περισσότερους από τον ΠΑΟΚ), ωστόσο νικητές ήταν οι γηπεδούχοι, χάρη στο γκολ του Σκαρτάδου (18΄). Στον πάγκο του ΠΑΟΚ κάθονταν ο Μιχάλης Μπέλλης, ο οποίος κάλυψε και τις απουσίες των Μπανιώτη, Μαυρομάτη και Κωστίκου.
ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥΣ!
Ο αγώνας της σεζόν 1989-90 είχε διεξαχθεί ημέρα Τετάρτη, γιατί τρεις ημέρες νωρίτερα (5 Νοεμβρίου 1989) είχαν διεξαχθεί βουλευτικές εκλογές. Οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει 2-0 (σκόρερ στο β΄ μέρος οι Αλεξούλης και Καραγεωργίου), ενώ το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερο για τον Κυριάκο Αλεξανδρίδη, που επέστρεφε στην Τούμπα για πρώτη φορά ως αντίπαλος. Ο τελευταίος δεν ήθελε να χάσει το ματς και, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν συμμετείχε στο κανονικό πρόγραμμα της προετοιμασίας, έπεισε τον Αλκέτα Παναγούλια να τον συμπεριλάβει στην αρχική ενδεκάδα. Πριν, όμως, τη συμπλήρωση του πρώτου 20λεπτου, αναγκάστηκε να καθίσει στον πάγκο, αφήνοντας τη θέση του στον Τσέλιο. «Πριν το παιχνίδι νόμιζα ότι μπορούσα να αγωνιστώ, αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν, μετά από υπερέκταση, να υποστώ υποτροπή» δήλωνε μετά τη λήξη του ματς ο Αλεξανδρίδης, που είχε δει τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ να τον χειροκροτούν στην αλλαγή του. Και μαζί με τον Τσουρέλα (αγωνίστηκε επίσης με τον Άρη) είχαν βρεθεί στα αποδυτήρια των γηπεδούχων, προκειμένου να τους συγχαρούν για τη νίκη τους με 2-0. Την ίδια ημέρα, οι οργανωμένοι οπαδοί του Άρη κατέκριναν με ανακοίνωση τους τον Παναγούλια (και) για τη χρησιμοποίηση του ανέτοιμου Αλεξανδρίδη στην αρχική ενδεκάδα…
Σε δύο σερί παιχνίδια
Προσωπική σφραγίδα από τον Ζουμπούλη
Μέσα σε λίγους μήνες, ο Πάρης Ζουμπούλης «σφράγισε» με την απόδοση του δύο παιχνίδια. Στις 2 Απριλίου 1995 είχε πετύχει και τα δύο γκολ της ομάδας του (16΄ και 36΄), πριν αποβληθεί στο 56΄ με δεύτερη κίτρινη από τον διαιτητή Φασόλη. Το παιχνίδι ήταν κρίσιμης βαθμολογικής σημασίας για την ομάδα του Χάαν, που πάσχιζε να τερματίσει ψηλά και να σβήσει την ευρωπαϊκή της τιμωρία. Αλλά και ο Άρης στόχευε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και, μάλιστα, πριν τη διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής, ήταν ψηλότερα στη βαθμολογία από τον ΠΑΟΚ (45 έναντι 42 βαθμών). Στο τέλος ο Άρης κατέληξε 7ος και εκτός Ευρώπης, ενώ ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 3ος.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΚΙ Ο… ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ!
Ο Ζουμπούλης ήταν ο μοναδικός σκόρερ (3΄) και στο ματς της 1ης Οκτωβρίου 1995. Μια ημέρα νωρίτερα η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ είχε νικήσει 77-76 τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στην πρεμιέρα της Α1 κατηγορίας και οι οπαδοί στις εξέδρες της Τούμπας φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Μπάνε Πρέλεβιτς.
* Στο παιχνίδι της 2ας Απριλίου 1978 ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε χωρίς τους Σαράφη και Γκουερίνο και, επιπλέον, στο 31΄ δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης με το πέναλτι του Πάλλα (το σκορ είχε ανοίξει ο Κερμανίδης στο 3΄). Τη λύση για το Δικέφαλο έδωσε ο Κούδας (κορυφαίος του αγώνα), ο οποίος στο 64΄ διαμόρφωσε το τελικό 2-1.Λίγους μήνες αργότερα (12 Νοεμβρίου 1978), η αναμέτρηση κρίθηκε με το γκολ του Γκουερίνο στο 71΄ (προηγήθηκε στο 52΄ δοκάρι του Γούναρη). Οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν από το 62΄ με δέκα παίκτες, εξαιτίας της αποχώρησης του τραυματία Μόκαλη (είχαν γίνει και οι δύο αλλαγές…).
ΚΟΠΗΚΑΝ 1.554 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ!
Τα λιγότερα εισιτήρια (μόλις 1.554) που κόπηκαν ποτέ σε παιχνίδια ΠΑΟΚ – Άρη ήταν στις 15 Μαΐου 1993. Η νίκη για τους γηπεδούχους με 2-0 ήρθε στο φινάλε του αγώνα, χάρη σε δύο ασίστ του Κώστα Οικονομίδη και ισάριθμες κεφαλιές του Νίκου Πλίτση (87΄) και του Θανάση Δημόπουλου (90΄).
ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ
Το 5-0 είχε συνέπειες…
Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη καταγράφηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1975. Ο Κούδας ήταν σε μεγάλα κέφια, οδηγώντας την ομάδα του στο εντυπωσιακό 5-0.
Ο ίδιος είχε πετύχει δύο γκολ, ενώ σκόρερ ήταν και οι Παρίδης, Τσιλιγκιρίδης και Σαράφης. Η συντριβή δεν μπορούσε να περάσει χωρίς συνέπειες για τους «κίτρινους», που, μια ημέρα αργότερα, ανακοίνωσαν την απόλυση του Μπράνισλαβ Στάνκοβιτς.
Ποιος ήταν ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Βόσνιου προπονητή; Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος υπό τις οδηγίες του λύγισε με 2-0 την αντίσταση του Άρη στο ματς της 13ης Μαρτίου 1977. Η νίκη είχε έρθει στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα με δύο κεφαλιές από τον Γκουερίνο και τον Ορφανό, κι ενώ νωρίτερα ο Στάνκοβιτς είχε… ρισκάρει, αντικαθιστώντας τον Σαράφη. Την εστία των γηπεδούχων υπερασπίστηκε ο Διαμαντής Μηλίνης, σε μια από τις λίγες συμμετοχές του με τον ΠΑΟΚ. Ήταν η 23η αγωνιστική κι ο Δικέφαλος παρέμενε πρώτος με 38 βαθμούς έναντι 36 του Ολυμπιακού.
Το αγχωτικό 2-0 στη σεζόν του δεύτερου πρωταθλήματος
To πρώτο γκολ του Πάπριτσα
Στο δρόμο για την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος στην ιστορία του, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-0 τον Άρη στο ματς της 30ης Σεπτεμβρίου 1984.
Η επικράτηση της ομάδας του Σκότσικ δεν ήταν εύκολη, αφού και τα δύο γκολ επιτεύχθηκαν μετά τα μισά του δεύτερου ημιχρόνου (68΄ Σκαρτάδος, 90΄ Πάπριτσα). Ο τελευταίος πετύχαινε το πρώτο του τέρμα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Και στην εξέλιξη της σεζόν θα προσέφερε άλλα πέντε στην πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου.
Στα αξιοσημείωτα του αγώνα και η επιστροφή του Χρήστου Δημόπουλου σε δράση μετά από σχεδόν οχτώ μήνες (είχε τραυματιστεί σοβαρά στο εντός έδρας ματς με τον Πανιώνιο στις 29 Ιανουαρίου 1984).
* Στο παιχνίδι της 28ης Ιανουαρίου 1973 δεν έπεφτε καρφίτσα στις εξέδρες (κόπηκαν 44.486 εισιτήρια). Λογικό, γιατί ο ΠΑΟΚ οδηγούσε την κούρσα του πρωταθλήματος, ενώ επιπλέον κίνητρο για τους γηπεδούχους ήταν το γεγονός ότι αγνοούσαν τη νίκη επί του Άρη για σχεδόν δέκα χρόνια. Κυριευμένοι από το άγχος, οι παίκτες του Δικεφάλου δεν είχαν αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες τους, αν και πήραν τελικά τη νίκη με το γκολ του Σαράφη στο 41΄ (οι «κίτρινοι» είχαν δοκάρι με τον Πάλλα στο 86΄). Ήταν η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου κι ο ΠΑΟΚ ανακηρύσσονταν πρωταθλητής χειμώνα με 48 βαθμούς, τρεις περισσότερους από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
* Τα γκολ των Μπορμπόκη (29΄) και Μαυρομάτη (53΄) είχαν διαμορφώσει το 2-0 του αγώνα της 22ης Φεβρουαρίου 1987. Με την ολοκλήρωση της 19ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ είχε 27 βαθμούς και ακολουθούσε τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που είχε τέσσερις βαθμούς περισσότερους. Μια εβδομάδα αργότερα, έγινε το μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, όπου μέχρι το 84΄ ο ΠΑΟΚ προηγούνταν με 1-0. Σ’ εκείνο το λεπτό, όμως, ο Κωστίκος «πλήγωσε» την πρώην του ομάδα, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.
ΑΚΥΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Περίμεναν μάταια τον Μπαζιλίεβιτς
Το ματς της 12ης Μαΐου 1991 επρόκειτο να παρακολουθήσει από κοντά ο Όλεγκ Μπαζιλίεβιτς, ο οποίος είχε έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη διοίκηση Βουλινού, προκειμένου ν΄ αναλάβει τον ΠΑΟΚ από την σεζόν που θ’ ακολουθούσε. Τελικά, ο Ουκρανός δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνοντας ένα χρόνο αργότερα την εθνική ομάδα της χώρας του. Στην εξέδρα είχε βρεθεί ο Μαγκντί, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο. Για τον ΠΑΟΚ, όμως, έφθανε ο Σκαρτάδος, ο οποίος με δύο προσωπικά γκολ οδήγησε την ομάδα του στην ανατροπή του σκορ και στη νίκη με 2-1.
πηγή: FORZA