Tις ρωγμές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε η ήττα του επίσημου υποψηφίου της για τον κεντρικό δήµο Νίκου Ταχιάου και μάλιστα σχεδόν µε 35% διαφορά από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Στελέχη κάνουν λόγο τώρα για λανθασµένη στρατηγική, τόσο από την πλευρά του ίδιου του υποψηφίου όσο και από την πλευρά του κοµµατικού µηχανισµού, που έφερε το απογοητευτικό αποτέλεσµα για το κόµµα, το οποίο σάρωσε σχεδόν σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.
Η επόµενη µέρα βρήκε τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, παγωµένη, αδύναµη να κατανοήσει το αποτέλεσµα. Μόνο ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της παράταξης της Ν∆ στο σηµερινό Δηµοτικό Συµβούλιο, έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Ζέρβα για τη νίκη του, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού τηλεφώνησε το βράδυ των εκλογών για να του ευχηθεί καλή συνεργασία. Στη διοικούσα επιτροπή του κόµµατος ακόµα δεν µπορούν να πιστέψουν πως οδηγήθηκαν σε µια τόσο βαριά ήττα, ενώ ήδη άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές που ζητούν διερεύνηση των αιτιών που έφεραν το αποτέλεσµα αυτό. Στελέχη του κόµµατος µιλώντας στο «Εθνος» επισήµαναν πως το πρόβληµα είναι σηµαντικό στη Θεσσαλονίκη και αποκάλυψε τις ρωγµές που υπάρχουν.
«Η κατάσταση θα γίνει ακόµα πιο δύσκολη αν το κόµµα επιλέξει να βάλει στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης τον Νίκο Ταχιάο, που απέτυχε µε τόσο εκκωφαντικό τρόπο στις δηµοτικές εκλογές» τόνισαν µιλώντας στο «Εθνος» και πρόσθεσαν: «Με ποια λογική θα µείνει έξω από το ψηφοδέλτιο κάποιο στέλεχος για να µπει ο κ. Ταχιάος που πήρε τόσο µικρό ποσοστό και δεν µπόρεσε να συσπειρώσει τον κόσµο;».
Η επιλογή του Νίκου Ταχιάου για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης δεν ήταν εύκολη και αυτονόητη για τη Ν∆. Πριν καταλήξει σε αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν πέσει στο τραπέζι πολλά, πάρα πολλά ονόµατα. Γιώργος Ορφανός, Μάκης Κυριζίδης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Χάρης Αηδονόπουλος, Παναγιώτης Ψωµιάδης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης,Ελενα Ράπτη, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σαββάκης, Πάρις Μπίλλιας (πρόεδρος ΤΕΕ) και Περικλής Μήτκας (πρύτανης ΑΠΘ), όλοι τους µε µικρές ή µεγάλες προσβάσεις στη Ν∆ και στους ψηφοφόρους της, βρέθηκαν στο επίκεντρο µιας συζήτησης που κράτησε πολλούς µήνες, µέχρι ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει τον Νίκο Ταχιάο ως τον επίσηµο υποψήφιο του κόµµατος.
Τρίτη αλλαγή
Και σαν να µην έφτανε αυτό, ήρθε το κόµµα να αλλάξει, για τρίτη φορά σε µικρό χρονικό διάστηµα, τον επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής του κόµµατος. Ο Αντώνης Γυφτόπουλος, πριν καν προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του, µετά τη Βίκυ Ευταξά, αντικαταστάθηκε από µια εφεδρεία, τον πρώην βουλευτή Τάσο Σπηλιόπουλο, σε µια προσπάθεια να κινητοποιηθεί όλος ο µηχανισµός του κόµµατος για την εκλογή του Νίκου Ταχιάου. Το αποτέλεσµα όµως ήταν να δηµιουργηθούν στα µέλη του κόµµατος προβληµατισµοί για τις κινήσεις της ηγεσίας.
Αλλά και ο Νίκος Ταχιάος από την πλευρά του απέτυχε να βάλει τη δική του ατζέντα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αντί να µιλήσει για την πόλη και να παρουσιάσει το πρόγραµµά του, πέρασε το περισσότερο διάστηµα είτε απαντώντας σε κατηγορίες των αντιπάλων του είτε µιλώντας για τον… εαυτό του. Επίσης µε κάθετο και σε κάποιες περιπτώσεις εκτός ορίων τρόπο, φρόντισε να κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας µε τους αντιπάλους του. Ετσι βρέθηκε να µιλά µε άκοµψο τρόπο για τον Γιώργο Ορφανό, παλιό και δοκιµασµένο βουλευτή και υπουργό, ο οποίος διατηρούσε ισχυρές σχέσεις τόσο µε στελέχη του κοµµατικού µηχανισµού όσο και µε ψηφοφόρους. Ηρθε σε µετωπική σύγκρουση ακόµα και µε αντιπάλους του, όπως για παράδειγµα ο κ. Μάκης Κυριζίδης, µε τους οποίους τον ένωναν περισσότερα απ’ όσα τους χώριζαν.
Πηγή: ethnos.gr