Η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αργεί ακόμα. Υπομονή ως τις 22 Ιουλίου. Η υπομονή όμως είναι μία κουβέντα. Με το στερητικό σύνδρομο από ΠΑΟΚ να έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του, τουλάχιστον ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά τους υποψήφιους αντιπάλους για τον 3ο προκριματικό γύρο…
ΑΓΙΑΞ
Όχι άλλος Αίαντας!
Τον ξέρουμε. Κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Ο ΠΑΟΚ τον έφαγε στην μάπα δύο καλοκαίρια, το όνειρο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League έσβησε δίχως να χάσει ποτέ στο Άμστερνταμ! Τρίτη συνάντηση δεν χρειάζεται σε κανέναν. Έχασε στο τσακ τον τελικό του Champions League και παρότι πήρε το πρωτάθλημα Ολλανδίας μετά από 5 χρόνια, απώλεσε την δεδομένη θέση στους ομίλους επειδή οι Άγγλοι με το ευρωπαϊκό νταμπλ (Τσέλσι, Λίβερπουλ) θα βγάλουν 5 ομάδες. Δεν έχει σημασία αν ξεδοντιαστεί (κι αυτό) το καλοκαίρι, δεν έχει σημασία αν αποχωρήσουν οι Ντε Γιονγκ, Ντε Λιχτ, Ζίγες, αν φύγει ο κόουτς Έρικ Τεν Χαχ ή οποιοσδήποτε άλλος. Ξέρεις ότι αργά ή γρήγορα τα κενά θα αναπληρωθούν, με τους Ολλανδούς ήδη να έχουν σκορπίσει πάνω από ένα εικοσάρικο για τα πρώτα τους ψώνια (Μαρίν, Μαρτίνες, Πιέριε). Το μεγαλύτερο ψάρι στα προκριματικά στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ένας μπελάς που προέκυψε απροσδόκητα. Να λείπει. Μακριά κι αγαπημένοι…
ΣΕΛΤΙΚ
Πληγωμένη από (άλλο) Δικέφαλο
Ακόμα δεν έχουν καταλάβει τον τρόπο με τον οποίον πέρσι το καλοκαίρι αποκλείστηκαν από την ΑΕΚ στον δεύτερο προκριματικό του Champions League. Βολεύτηκαν στο πιο ταπεινό Europa League, όπου αποκλείστηκαν στους «32» από την Βαλένθια (βγήκαν δεύτεροι σε όμιλο με Σάλτσμπουργκ, Λειψία και Ρόζενμποργκ), πετώντας έξω τους Γερμανούς!
Παρότι στα μέσα της σεζόν έχασε τον Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος επανέφερε το όμορφο ποδόσφαιρο στο «Σέλτικ Παρκ» (της τον έκλεψε η Λέστερ), εντούτοις δεν είχε πρόβλημα ακόμα και με τον Νιλ Λένον να φτάσει διά περιπάτου σε ένα ακόμα τρεμπλ, αφού εντός συνόρων δεν έχει αντίπαλο.
Με τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς, 10 συμμετοχές σε ομίλους του Champions League, λεφτά, σούπερ έδρα, οπαδική βάση με πάνω από 10 εκατομμύρια λαό, φανέλα, brand-name και πολύ ανταγωνιστικό ρόστερ με καλούς ξένους (Εντουάρ, Ντσαμ, Ρόγκιτς, Άγερ) και ότι καλύτερο υπάρχει εντός συνόρων (Τιέρνι, Γκρίφιθς, Φόρεστ) καλό είναι να… προσπεράσει, αφού αν κληρωθούν για δεύτερο σερί καλοκαίρι με ελληνική ομάδα θα είναι πολύ πιο… υποψιασμένοι.
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Ο Ζέκα και το… παρεάκι του
Από τους υποψήφιους αντιπάλους του ΠΑΟΚ, εδώ θα βρεις τα περισσότερα γνωστά πρόσωπα. Εδώ θα βρεις τον Κάρλος Ζέκα (ως αρχηγό πια), αφού ο πρώην μέσος του Παναθηναϊκού ρίζωσε πια στην Δανία και σήκωσε (πρώτος κιόλας) το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Εδώ θα βρεις ένα πρώην Παοκτσάκι, με τον Σωτήρη Παπαγιαννόπουλο να ρευστοποιεί την καταπληκτική πορεία της Έστερσουντ με ένα παχυλό συμβόλαιο και μία μεταγραφή στην πιο πλούσια ομάδα της Σκανδιναβίας. Εδώ θα βρεις τον άλλοτε στόχο του ΠΑΟΚ, τον Κύπριο επιθετικό Πιέρρο Σωτηρίου, ο οποίος όμως φέτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και είδε το βασικό επιθετικό δίδυμο των Ντάμε Ν’Ντόι (άλλος γνώριμος αυτός από το πέρασμα του σε Παναθηναϊκό, ΟΦΗ) και Σκοβ να πετυχαίνουν αθροιστικά 51 γκολ!
Μετά από μία άθλια σεζόν, η Κοπεγχάγη του Στάλε Σολμπάκεν ο οποίος έχει ριζώσει από το 2013 στο Πάρκεν, έκανε πλάκα φέτος στη Δανία, κατέκτησε το πρωτάθλημα με 11 βαθμούς διαφορά (12ο στα τελευταία 19 χρόνια) και ψάχνει την επιστροφή της στους κορυφαίους της Ευρώπης. Κρατήστε ότι για να φτάσει πέρσι στους ομίλους του Europa League πέρασε τέσσερις προκριματικούς γύρους, αποκλείοντας μεταξύ άλλων και την Αταλάντα. Επομένως, ξέρουν καλά από καλοκαιρινά προκριματικά…
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
Χαιρετίσματα από τον «Σάλπι»!
Εκείνο το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο παγωμένο «Μάξιμιρ» είχε σημάνει την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους «32» του Europa League την σεζόν 2010-11, με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ να ξυπνά μόνο ευχάριστες αναμνήσεις στον Δικέφαλο του Βορρά. Η ισόβια πρωταθλήτρια Κροατίας (13 στα τελευταία 14 χρόνια) έκανε φέτος έναν ακόμα περίπατο (το σήκωσε με 25 βαθμούς διαφορά) και πρακτικά βρίσκει ανταγωνισμό μόνο στην Ευρώπη, όπου πέρασε αποκλείστηκε στο τσακ στα πλέι-οφ του Champions League και έφτασε μέχρι τους 16 του Europa όπου αποκλείστηκε από την Μπενφίκα, σε μία σεζόν με μερικές πολύ εντυπωσιακές νίκες επί Άντερλεχτ, Φενέρμπαχτσε, Πλζεν. Στο πρόσωπο του Νέναντ Μπιέλιτσα βρίσκει μετά από χρόνια έναν προπονητή να χτίσει, ενώ στους έμπειρους Γκαβράνοβιτς, Χάιροβιτς, Αντέμι θα βρει κανείς μερικά πολύ εντυπωσιακά ταλέντα (Ντάνι Όλμο, Πέτκοβιτς, Μόρ), αλλά και τον γνώριμο μας Μάριν Λέοβατς, ο οποίος δεν άντεξε την πίεση της Τούμπας, αλλά από ότι φαίνεται αντέχει μια χαρά αυτή του Ζάγκρεμπ.
ΜΠΑΤΕ ΜΠΟΡΙΣΟΦ
Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι…
Τελικά όπως αποδείχθηκε και φέτος δεν είναι… ΜΠΑΤΕ σκύλοι αλέστε, αλλά μία κανονική ομάδα που αν την υποτιμήσεις μπορεί να σου κάνει την ζημιά. Ο κανονικός ΠΑΟΚ πήγε μέσα στο Μπόρισοφ κι έστησε ένα μικρό πάρτι (1-4) στις αρχές του Οκτώβρη, όμως ο υπερόπτης, μπλαζέ και αλαζόνας ΠΑΟΚ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στην Τούμπα, με τους Λευκορώσους να κερδίζουν με 1-3 την τελευταία αγωνιστική των ομίλων και να παίρνουν το εισιτήριο για τους 32 του Europa League, όπου αποκλείστηκε από την Άρσεναλ, την οποία όμως κέρδισε εντός έδρας! Το 13ο συνεχόμενο (!) πρωτάθλημα Λευκορωσίας ήρθε μάλλον άκοπα και η ΜΠΑΤΕ βάζει πλώρη για την 6η της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League! Ψώνισε αρκετούς λεγεωνάριους με έμφαση στην σκανδιναβική αγορά (Γιόχανσεν, Βίλουλμσον), πήρε τον ξάδερφο του Μπίμπρας Νάτχο, Αμίρ που έμαθε μπάλα στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, διατήρησε τον κορμό της και παραμένει μία ομάδα που δεν μπορείς με τίποτα να ξεγράψεις.
ΑΣΤΑΝΑ
Πέντρο Ενρίκε για λέγε…
Ιδρύθηκε μόλις το 2009 και από την στιγμή που σκαρφάλωσε στην κορυφή του ποδοσφαίρου του Καζακστάν το 2014 δεν την αποχωρίστηκε ποτέ, χτίζοντας την δική της ηγεμονία εντός συνόρων. Για περισσότερα, ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να ρωτήσει τον Πέντρο Ενρίκε, η δική του συνεισφορά πέρσι της έδωσε την ευκαιρία να πάρει άλλο ένα πρωτάθλημα και να δοκιμάσει για ακόμα μία φορά στα προκριματικά του Champions League. Αν αναρωτιέστε πως μπορεί η Αστάνα να είναι στους ισχυρούς και ο ΠΑΟΚ στους ανίσχυρους, να αναφέρουμε ότι οι Καζάκοι παίζουν σερί την τελευταία τετραετία είτε σε όμιλους Champions είτε Europa League, με πολύ αξιοπρεπείς συγκομιδές. Η Αστάνα Αρένα είναι ένα πραγματικό παλάτι, η ομάδα βρίσκεται (τεχνητά) υπό τον κρατικό έλεγχο, ο προπονητής της (Ρομάν Χριχόρτσουκ) είχε αποκλείσει με την Γκαμπάλα τον Παναθηναϊκό, όμως το ρόστερ της δεν γεμίζει το μάτι με εξαίρεση κάτι λεγεωνάριους β’ διαλογής (Ρουκάβινα, Άντσιτς, Τομάσοφ, Καμπανανγκά) και αρκετούς ντόπιους διεθνείς. Ας ορίσει, ένας σοβαρός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να την φοβηθεί…
Οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ με συντελεστή 23.500 βαθμών θα είναι στο γκρουπ των ανίσχυρων στην κλήρωση της 22ας Ιουλίου. Αν η κλήρωση γινόταν με βάση αποκλειστικά τον ομαδικό συντελεστή, τότε οι 6 αντίπαλοι θα ήταν γνωστοί (Άγιαξ, Σέλτικ, Κοπεγχάγη, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ, Αστάνα), ωστόσο, από αυτούς μόνο ο Άγιαξ έχει δεδομένη την θέση του στην κληρωτίδα, όλοι οι άλλοι θα πρέπει να περάσουν από τον δεύτερο προκριματικό. Κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τραβήξει ζευγάρι κι όχι καθαρό αντίπαλο. Ποιές άλλες ομάδες φιλοδοξούν να χαλάσουν αυτή την εξάδα και να ζήσουν το όνειρο; Ενδεικτικά ας αναφέρουμε τις πιο ισχυρές εξ’ αυτών που είναι ο Ερυθρός Αστέρας, η Μακάμπι Τελ-Αβίβ, η Ρόζενμποργκ, η Καραμπάχ, η ΑΙΚ Στοκχόλμης. Αλλά αυτό είναι το εναλλακτικό σενάριο…
Πηγή: FORZA