Tο 2-2 του αγώνα της Τούμπας δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία στον ΠΑΟΚ ενόψει του ματς στο Αμστερνταμ. Στο παρελθόν, βέβαια, ο Δικέφαλος έχει καταφέρει να πάρει σπουδαίες προκρίσεις δίνοντας τη ρεβάνς μακριά από την έδρα του.
Η πιο σημαντική από αυτές ήταν κόντρα στην Αρσεναλ, την οποία είχε θέσει νοκ άουτ στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1997-98.
Στη ρεβάνς του Χάιμπουρι ο Μπέργκαμπ (δεν είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο ματς εξαιτίας του φόβου του για τα αεροπορικά ταξίδια) ισοφάρισε από νωρίς (22΄) το σκορ του πρώτου αγώνα της Τούμπας (σκόρερ ο Φρατζέσκος), αλλά, τρία λεπτά πριν το φινάλε, ο Βρύζας είχε διαμορφώσει το τελικό 1-1. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ είχε στις τάξεις της διάσημους παίκτες της εποχής, όπως οι Πετί, Βιεϊρά, Όφερμαρς, Ανελκά και Ράιτ. Και, βέβαια, στο τέλος εκείνης της σεζόν η Αρσεναλ πανηγύρισε το νταμπλ στη χώρα της. Στο πρωτάθλημα συγκέντρωσε 78 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ στον τελικό κυπέλλου επικράτησε της Νιούκαστλ με 2-0.
Η πορεία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη σταμάτησε στον επόμενο γύρο, όταν αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΟΣΟ
Ακόμη παλιότερα, τη σεζόν 1982-83, η ομάδα του Χάιντς Χέερ ήταν το αουτσάιντερ για την πρόκριση απέναντι στη Σοσό. Στη ρεβάνς οι Γάλλοι ισοφάρισαν το σκορ της Τούμπας με το πέναλτι του Ανζιανί στο 90΄ (αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους), το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου έδρασε ο Δημόπουλος, σκοράροντας στο 95΄ από την ασίστ του Κούδα (η Σοσό πήρε νίκη γοήτρου με ένα δεύτερο γκολ του Ανζιανί στο 98΄). Ο Δικέφαλος, πάντως, θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» την υπόθεση της πρόκρισης ήδη από την κανονική διάρκεια του αγώνα στη Γαλλία, αλλά δύο φορές (μία σε κάθε ημίχρονο) ο Τρίμχολντ είχε «σημαδέψει» τα δοκάρια της αντίπαλης εστίας.
Εκείνη η επιτυχία φέρνει, ουσιαστικά, την υπογραφή του Δημόπουλου, αφού είχε πετύχει το γκολ του ΠΑΟΚ και στην πρώτη αναμέτρηση με τους Γάλλους.
Στον αμέσως επόμενο γύρο ο Δικέφαλος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σεβίλλης.
ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ιστορική, αν μη τι άλλο, ήταν η επιτυχία του ΠΑΟΚ να περάσει το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ τον Αύγουστο του 2010. Η ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης κρίθηκε στην παράταση (στο ματς της Τούμπας η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη είχε νικήσει 1-0 με το γκολ του Βιεϊρίνια), όπου στο 102΄ ο Μουσλίμοβιτς διαμόρφωσε το τελικό 1-1, δίνοντας στους 2500 φιλάθλους του ΠΑΟΚ, που βρέθηκαν στις εξέδρες του Σαράτσογλου, το έναυσμα για πανηγυρισμούς. Ξεχάστηκε, έτσι, ο αποκλεισμός, λίγες ημέρες νωρίτερα, από τον Αγιαξ στα προκριματικά του Champions League.
ΟΔΗΓΟΣ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ
Oδηγός για τον ΠΑΟΚ, ενόψει της ρεβάνς της Τρίτης εναντίον του Αγιαξ, μπορεί να αποτελέσει και η περσινή προσπάθεια του στα προκριματικά του Champions League όταν κατάφερε να πετύχει, όχι μία, αλλά δύο προκρίσεις, δίνοντας το δεύτερο παιχνίδι εκτός έδρας. Κόντρα στη Βασιλεία η ομάδα του Λουτσέσκου έκανε πάρτι με 3-0 με τα γκολ των Βαρέλα, Πρίγιοβιτς και Ελ Καντουρί. Αλλά και στο γ΄ προκριματικό γύρο πήρε την πρόκριση απέναντι στη Σπαρτάκ Μόσχας, κρατώντας το 0-0 στη ρεβάνς επί ρωσικού εδάφους (στην Τούμπα είχε επικρατήσει με 3-2).
ΣΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡ
Με το «χρυσό» γκολ του Μάρκου
Από τις πιο «γλυκιές» προκρίσεις, που έχει εξασφαλίσει ο ΠΑΟΚ στην ευρωπαϊκή του ιστορία, δίνοντας τον αγώνα ρεβάνς μακριά από την Τούμπα, υπήρξε αναμφίβολα εκείνη επί της Γκρασχόπερ τη σεζόν 2002-03.
Όλα παρέμεναν ανοιχτά ενόψει της ρεβάνς της 14ης Νοεμβρίου 2002 στο γήπεδο Χάρντουρμ της Ζυρίχης, μετά τη νίκη με 2-1 της ομάδας του Αγγελου Αναστασιάδη στο πρώτο παιχνίδι. Και ο αγώνας επί ελβετικού εδάφους είχε αγωνιώδη εξέλιξη, αφού κρίθηκε με το γκολ του Δημήτρη Μάρκου, ελάχιστα πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή (οι γηπεδούχοι βρίσκονταν μπροστά στο σκορ από το 44΄ με το γκολ του Ταραράτσε).
Περίπου έξι χιλιάδες Έλληνες είχαν μετατρέψει την αντίπαλη έδρα σε μια μικρή Τούμπα, κάνοντας τον προπονητή της ελβετικής ομάδας Μαρσέλ Κόλερ να δηλώσει μετά το τέλος του αγώνα: «Ζηλεύω τον κόσμο του ΠΑΟΚ». Οι φίλαθλοι των γηπεδούχων αποτελούσαν τη μειοψηφία των θεατών εκείνης της αναμέτρησης, κάτι που πολύ σπάνια συναντά κανείς, ειδικά σε παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
ANETΡΕΨΕ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΛΙΝ
Η κλήρωση του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1991-92 κόντρα στη Μαλίν δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. Αλλωστε, τρία χρόνια νωρίτερα η βελγική ομάδα είχε αναδειχτεί κυπελλούχος Ευρώπης (1-0 στον τελικό τον Αγιαξ), επικρατώντας αργότερα και της Αϊντχόβεν στον τελικό του Σούπερ Καπ. Οι πιθανότητες του ΠΑΟΚ για πρόκριση συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα της Τούμπας, ωστόσο, στη ρεβάνς του Βελγίου ανέτρεψε τα σε βάρος του προγνωστικά. Και χάρη στο γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη, τέσσερα λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου της αναμέτρησης, πανηγύρισε μια σπουδαία πρόκριση.
Χαμένες ευκαιρίες
Δεν ήταν λίγες οι φορές, που ο ΠΑΟΚ έχασε στις λεπτομέρειες μεγάλες προκρίσεις, όντας ο φιλοξενούμενος στους δεύτερους αγώνες.
Η ρεβάνς της Λισαβώνας κόντρα στην Μπενφίκα τη σεζόν 1999-2000 έμοιαζε χαμένη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ (είχε χάσει 2-1 στο πρώτο ματς), πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που ο Κανταούροφ στο 25΄ άνοιξε το σκορ. Κι όμως, μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου η ομάδα του Αρι Χάαν είχε καταφέρει να ισοφαρίσει το σκορ του αγώνα της Τούμπας, χάρη σε εκτελέσεις φάουλ των Μαραγκού και Σάμπρι. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου από πλευράς ΠΑΟΚ ο μοναδικός που βρήκε στόχο ήταν ο Μπάντοβιτς (αστόχησαν οι Φρούσος και Μαχαιρίδης). Οι γηπεδούχοι δεν λάθεψαν και με 4-1 πέρασαν στην επόμενη φάση.
Ακόμη πιο δραματική υπήρξε η διαδικασία των πέναλτι στον αγώνα του Μονάχου (σεζόν 1983-84), όπου η ομάδα του Τσερνάι λύγισε από την Μπάγερν με 9-8. Πρωταγωνιστές δεν ήταν μόνο οι παίκτες και οι δύο τερματοφύλακες, αλλά κι ο διαιτητής Άλαν Ρόμπινσον. Ο Αγγλος έδωσε όχι μία, αλλά δύο επαναλήψεις στο πέναλτι του Αουγκεντάλερ, κι αφού νωρίτερα ο Φούρτουλα είχε κάνει ισάριθμες αποκρούσεις.
Τη σεζόν 2010-11 είχε χαθεί, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η πιο μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Στο 67΄ ο Μουσλίμοβιτς είχε ισοφαρίσει το σκορ της Τούμπας, αλλά στο 80΄ διαμορφώθηκε το τελικό 1-1, αφού ο Ιγκνάσεβιτς πρόλαβε τους παίκτες του ΠΑΟΚ μετά την απόκρουση του Κρέσιτς στο πέναλτι του Βάγκνερ Λοβ.
ΜΕ ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑ
Δεν άντεξε στην παράταση του Βελιγραδίου
Στην παράταση είχε λυγίσει η ομάδα του Σάνον (σεζόν 1974-75) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (α΄ γύρος του κυπέλλου κυπελλούχων), χάνοντας στο Βελιγράδι με 2-0. Ο Ρενέ Ντεκ είχε κάνει μεγάλες αποκρούσεις, αλλά από δικό του λάθος είχε έρθει το γκολ του Πέτροβιτς στο 59΄, που ισοφάρισε το 1-0 (Τερζανίδης) της Τούμπας. Και στο 103΄ ο Σάβιτς έκανε το τελικό 2-0. Στις δηλώσεις του μετά το ματς ο Σάνον είχε απονείμει τα εύσημα για την απόδοση του 21χρονου Αγγελου Αναστασιάδη, ενώ η αποστολή καθυστέρησε να επιστρέψει την επόμενη ημέρα, μια και ο οδηγός του λεωφορείου είχε συλληφθεί για τροχαία παράβαση!
Πηγή : FORZA