Οι δέκα χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες, που βρέθηκαν στην Τούμπα στις 10 Απριλίου 1993 (Κυριακή των Βαΐων) ήταν αριθμός-ρεκόρ για εκείνη τη σεζόν, αφού υπήρχε αποχή σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας προς το πρόσωπο του Θωμά Βουλινού.
Ουσιαστικά, ο κόσμος έκανε… προθέρμανση για την κάθοδο του στον Πειραιά για το φάιναλ φορ του κυπέλλου πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Απέμεναν οχτώ αγωνιστικές για το φινάλε, η ΑΕΚ ήταν πρωτοπόρος με 63 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ ήταν 6ος με 44 και κυνηγούσε να σβήσει τον πρώτο χρόνο της ευρωπαϊκής τιμωρίας. Ο Μπλαχίν δεν είχε στη διάθεση του τους Μαγκντί και Τουρσουνίδη, αλλά είδε τον Λαγωνίδη στο 54΄ και στο 78΄ να ανατρέπει το 0-1 του Αλεξανδρή στο 52΄.
Την επομένη του αγώνα (είχε μεταδοθεί απευθείας από το MEGA), στον πρωταγωνιστού του ντέρμπι είχε επιβληθεί πρόστιμο 100 χιλιάδων δραχμών! Ο λόγος; «Ο Λαγωνίδης, ως αρχηγός, είχε δικαίωμα να κάνει δηλώσεις, αλλά καταστρατήγησε την έννοια της απόφασης αυτής της ΠΑΕ και, αντί να εκφράζει θέσεις των συμπαικτών του, εξέφρασε προσωπικές του εκτιμήσεις και επετύγχανε την προβολή του σε βάρος των συμπαικτών του» τονίζονταν σε ανακοίνωση της ΠΑΕ. Και ακόμη: «Η συμπεριφορά αυτή του Κώστα Λαγωνίδη διαταράσσει το καλό κλίμα, που επικρατεί στην ομάδα και δημιουργεί ανισότητες σε βάρος συμπαικτών του, οι οποίοι τα μέγιστα προσπάθησαν και προσπαθούν για να μπορέσει η ομάδα να ξαναβρεί το δρόμο της και τώρα να ευελπιστεί να πετύχει έξοδο στην Ευρώπη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Λαγωνίδης έκανε δηλώσεις την επομένη του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, χωρίς να πάρει άδεια από τα αρμόδια όργανα της εταιρίας, αν και γνώριζε ότι ήταν απαραίτητη η άδεια αυτή, για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας».
ΜΑΧΗ… ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν την ΑΕΚ στις 26 Ιανουαρίου 1986, ήταν βυθισμένος, μετά από 16 αγωνιστικές, στην 13η θέση με έντεκα βαθμούς, μόλις έναν πάνω από τη διαχωριστική ζώνη του υποβιβασμού. Επιπλέον, ο Βάλτερ Σκότσικ δεν είχε στη διάθεση του και τους Γούρισιτς, Αλαβάντα, Μαυρομμάτη και Ιορδανίδη. Στο τέλος του αγώνα, όμως, οι 25 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες είδαν την ομάδα τους να φεύγει νικήτρια με 2-1, με σκόρερ τους Σίγγα στο 18΄ και Βασιλάκο στο 59΄ (ο Μαύρος είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 43΄).
Οσο για το διαιτητή του αγώνα, Μιχάλη Ματσούκα (Εύβοιας), μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, είχε δεχτεί επίθεση από ΑΕΚτσήδες, που διαμαρτύρονταν για τη μη κατακύρωση τέρματος (;) του Εστερχάζι, μετά από εκτέλεση φάουλ στο 35΄(ο Ούγγρος είχε υποστηρίξει ότι, αφού βρήκε το οριζόντιο δοκάρι, η μπάλα είχε περάσει την τελική γραμμή). Στα αποδυτήρια, πάντως, της ΑΕΚ, ο Γιάτσεκ Γκμοχ κατηγορούσε τον Παύλο Παπαϊωάννου, που είχε χάσει το μαρκάρισμα του Βασιλάκου στο 2-1. «Πάντα κάποιος φταίει για σένα. Εσύ φταις που χάσαμε» είχε πει στον Πολωνό τεχνικό ο Χόκαν Σάντμπεργκ. Και λίγο έλειψε να πιαστούν και στα χέρια…
Το διήμερο που ακολούθησε του αγώνα, ο Κώστας Ορφανός απείχε των προπονήσεων, χολωμένος για τη μη χρησιμοποίηση του από τον Σκότσικ (η διοίκηση του επέβαλε πρόστιμο δέκα χιλ. δρχ.).
ΑΝΑΒΟΛΗ ΛΟΓΩ… ΧΟΥΝΤΑΣ
Το ντέρμπι της σεζόν 1973-74 ήταν στο πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής και επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 1973. Η αποστολή της Ένωσης είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη δύο ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, τα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου οδήγησαν το δικτατορικό καθεστώς να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Το πρωτάθλημα συνεχίστηκε μετά από δύο εβδομάδες, κατόπιν σχετικής απόφασης του τότε γενικού γραμματέα αθλητισμού Γιώργου Βλαδίμηρου. Ετσι, το ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ διεξήχθη τελικά την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στη χιονισμένη Τούμπα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην γεμίσει το γήπεδο (26.426 εισιτήρια). Η κακοκαιρία, πάντως, καθόλου δεν εμπόδισε την ομάδα του Σάνον να επιβληθεί των φιλοξενούμενων με 3-0, χάρη σε τρία γκολ μέσα σε δέκα λεπτά (Παρίδης 56΄, Τερζανίδης 64΄, Ασλανίδης 65΄).
«Καθάρισε» ο Ολιβάρεζ
Το παιχνίδι της 7ης Νοεμβρίου 1998 είχε διεξαχθεί μόλις μια εβδομάδα μετά το περίφημο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο οποίο ο Παπαπέτρου έδωσε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε βουτιά του Γκόγκιτς, ακυρώνοντας ως χέρι και γκολ του Τάκολα.
Η ποινή για τα επεισόδια που ακολούθησαν, δεν είχε ακόμη επιβληθεί, και έτσι η ομάδα του Αναστασιάδη φιλοξένησε την Ενωση στη φυσική της έδρα, παρουσία δεκαπέντε χιλιάδων φιλάθλων της (στα παιχνίδια που ακολούθησαν, ο Δικέφαλος έπαιξε με τον ΟΦΗ στο Αλκαζάρ, με τον Πανσερραϊκό στην Καβάλα και με την Προοδευτική στην Καρδίτσα). O Νικολαΐδης είχε ανοίξει το σκορ στο 40΄, αλλά με δύο γκολ του Ολιβάρεζ (στο 61΄ με πέναλτι-αποβολή Μάρκου και στο 74΄ από ασίστ με τακουνάκι του Φρατζέσκου) ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1. «Οι παίκτες μου έπρεπε σήμερα ν’ αποδείξουν ότι ο ΠΑΟΚ υπάρχει» δήλωνε ο Αναστασιάδης (οι παίκτες του αφιέρωσαν τη νίκη για την ονομαστική του γιορτή), που είδε την ομάδα του να κάνει στη συνέχεια άλλες επτά συνεχόμενες νίκες (το σερί έσπασε με ήττα 1-0 από τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή).
Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ… ΑΛΕΦΑΝΤΟΥ
Τέσσερις συνεχόμενους αγώνες χωρίς νίκη μετρούσε ο ΠΑΟΚ, όταν στις 5 Απριλίου 1987 υποδέχονταν την ΑΕΚ. Εκείνο το αρνητικό σερί του είχε στερήσει τις πιθανότητες να διεκδικήσει τον τίτλο, έστω και αν διατηρούνταν στη δεύτερη θέση, αλλά με έξι βαθμούς διαφοράς από τον Ολυμπιακό. Πριν την έναρξη του αγώνα, με παρότρυνση ενός οπαδού του ΠΑΟΚ, ο τεχνικός της ΑΕΚ, Νίκος Αλέφαντος, είχε βρεθεί στο κέντρο του γηπέδου, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους περίπου 15 χιλιάδες οπαδούς των γηπεδούχων!
Οσο για το αγωνιστικό κομμάτι, το γκολ του Βασιλάκου στο 58΄ ήταν αρκετό να δώσει τη νίκη στην ομάδα του Τάις Λίμπρεχτς.
Σ’ εκείνο το παιχνίδι είχε κάνει τη δεύτερη και… τελευταία εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ ένας Ελληνοαμερικανός παίκτης, ο Πιτ Σκούρας (είχε προηγηθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, η επίσης τυπική του παρουσία στον Ολυμπιακό). Αντίθετα, εκτός 16άδας για την ΑΕΚ είχε μείνει ο Πήττας, αφού, όταν το προηγούμενο καλοκαίρι έλυσε τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ, είχε συμφωνηθεί να μην αγωνιστεί εναντίον για μία σεζόν.
Μονόλογος στις Σέρρες
Στις Σέρρες είχε διεξαχθεί το ματς της 11ης Σεπτεμβρίου 1983, μια και ο ΠΑΟΚ ήταν τιμωρημένος για τα επεισόδια στον τελικό κυπέλλου της προηγούμενης σεζόν, εναντίον της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο.
Ακόμη και έτσι, πάντως, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν το γήπεδο των Σερρών σε μια μικρή Τούμπα (είχαν διατεθεί 11.886 εισιτήρια). Το γκολ του Κωστίκου στο 23΄ ήταν το μοναδικό του αγώνα, κι αυτό χάρη στις επεμβάσεις του Αρβανίτη, που δεν επέτρεψε να ξεφύγει το σκορ σε βάρος της Ένωσης. «Μόνο μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο. Το σκορ έπρεπε να ήταν 5-0» έλεγε μετά τον αγώνα ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Παλ Τσερνάι, που είχε ξεχωρίσει τους Σίγγα και Κωστίκο για την απόδοση τους.
ΗΡΩΑΣ Ο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
«Μας στέρησες το θρίαμβο» είχε πει στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ ο Χρήστος Δημόπουλος, ο οποίος, μετά το ματς, του έδινε συγχαρητήρια για την εμφάνιση του.
Οσο για το διαιτητή της αναμέτρησης Γιάννη Τριανταφύλλου, είχε αμελήσει να κρατήσει στην έναρξη του αγώνα (όπως είχε συμβεί σ’ όλα τα υπόλοιπα ματς εκείνης της αγωνιστικής) ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Αρτέμιο Φράνκι (το όνομα του έχει δοθεί στην έδρα της Φιορεντίνα), που είχε φύγει από τη ζωή σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα.
ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μετά το παιχνίδι, οι παίκτες του Τσερνάι δεν επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά ταξίδευσαν στη Βουλγαρία για το παιχνίδι με τη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (πρώτος γύρος κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).
Ποια εθνική; Τα… Πετράλωνα!
Τρεις ημέρες μετά το ματς με την ΑΕΚ της σεζόν 1973-74, περίπου δέκα χιλιάδες φίλαθλοι (η είσοδος ήταν ελεύθερη) βρέθηκαν στην Τούμπα για το φιλικό ματς του ΠΑΟΚ με την εθνική (1-1), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το παιχνίδι με τη Γιουγκοσλαβία (προκριματικά Μουντιάλ 1974). Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν επέτρεψε τη συμμετοχή των διεθνών του (με εξαίρεση τον Σιώκο), επειδή την ίδια ημέρα αντιμετώπιζε για το κύπελλο τα… Πετράλωνα! «Φαίνεται ότι για τον Πετρόπουλο το ματς με τα Πετράλωνα έχει μεγαλύτερη αξία από την προετοιμασία της εθνικής» δήλωνε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αλκέτας Παναγούλιας, σχολιάζοντας τη στάση του προπονητή του Ολυμπιακού.
Πηγή : FORZA