Κοντά τριάμισι χρόνια μετά την πρώτη κόντρα τους, αντικείμενο της οποίας ήταν ο έλεγχος της Σουρωτής, ο Δαυίδ της Coca Cola 3E και ο Ιβάν Σαββίδης αναμένεται να διασταυρώσουν εκ νέου τα “ξίφη” τους για τον έλεγχο μιας άλλη βορειοελλαδίτικης εταιρείας αναφέρουν πηγές με γνώση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αντικείμενο της νέας μάχης είναι η εταιρεία Δουμπιά -ανήκει στην εταιρεία Μαλαματίνα- η οποία έχει βγει προς πώληση.
Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, ενδιαφέρον για την εταιρεία έχει εκδηλώσει και η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, όπως επιβεβαίωσε στο Capital.gr ο κ. Μιχάλης Σαράντης, αλλά και ένα fund από την Κύπρο. Το αν και πόσοι ενδιαφερόμενοι θα φθάσουν στο νήμα μένει να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ήδη πραγματοποιείται due diligence από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ποια είναι όμως η Δουμπιά; Για την Μαλαματίνα, βαρίδι και όχι πετράδι του στέμματος. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν άλλες πηγές στο Capital.gr, η Μαλαματίνα “αιμοδοτεί” τη θυγατρική της Δουμπιά με τουλάχιστον 400.000 ευρώ ετησίως για να παραμείνει η τελευταία εν ζωή. Κεφάλαια τα οποία λείπουν από τη μητρική η οποία με τη σειρά της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και για τα οποία βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα σε διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα και ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2018) ο κύκλος εργασιών της Δουμπιά διαμορφώθηκε στα 289.352,20 ευρώ, έναντι 233.476,12 ευρώ το 2017 ενώ εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους 494.869,88 ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 650.042,09 ευρώ.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δουμπιά επισημαίνονται και από τον Ορκωτό, ο οποίο εφιστά την προσοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο
οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας έχουν ετοιμαστεί στη βάση της δυνατότητας ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας. Ωστόσο υπάρχουν συνθήκες που υποδηλώνουν την ύπαρξη αβεβαιότητας, σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας. Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες υποχρεώσεις της κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά 11,935 εκατ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Επίσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ. Ν. 2190/1920. Επίσης όπως αναφέρεται στην Έκθεση διαχείρισης του ∆Σ, η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι η παραδοχή της συνέχισης της δραστηριότητας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την εξασφάλιση επαρκούς αναχρηματοδότησης και μικρής χρηματοδότησης για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, καθώς και τον εξορθολογισμό των δαπανών λειτουργίας της που θα εξασφαλίζει την μακρόχρονη βιωσιμότητα και λειτουργία της.
Και όχι μόνο αυτό. Ο Ορκωτός εφιστά την προσοχή και στη σημείωση 18 των χρηματοοικονομικών καταστάσεων όπου περιγράφεται ότι ο λογαριασμός “Λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις” ποσού 122.714,84 ευρώ αφορά τόκους προς διαγραφή, υπό την αίρεση της ορθής τήρησης των βασικών όρων ρύθμισης υφιστάμενων οφειλών (M.O.U.).
πηγή: capital.gr