Για ένατη συνολικά φορά ο Δικέφαλος θα δώσει επίσημο παιχνίδι επί ολλανδικού εδάφους και η FORZA «σκαλίζει» τις προηγούμενες εκεί παρουσίες του απέναντι σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.
Ο πρώτος αγώνας του ΠΑΟΚ εναντίον της Αϊντχόφεν στο στάδιο Φίλιπς ήταν πριν από είκοσι χρόνια (23 Νοεμβρίου 2000). Εχοντας περάσει τα εμπόδια της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και της Ουντινέζε, ο Δικέφαλος κληρώθηκε στο γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Αϊντχόφεν. Πριν «πετάξει» για την περιοχή της νότιας Ολλανδίας, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε παραχωρήσει ισοπαλία 2-2 στην Τούμπα κόντρα στον Παναθηναϊκό, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί με 2-0. Συνολικά, πάντως, η εκκίνηση των «ασπρόμαυρων» στο πρωτάθλημα ήταν κακή, αφού μετά από εφτά αγωνιστικές μετρούσαν μόλις δέκα βαθμούς και ήταν 9οι στην κατάταξη, πίσω ακόμη και από τον Ιωνικό και τον Εθνικό Αστέρα…
Για την πρώτη μάχη με τους Ολλανδούς ο Μπάγεβιτς είχε ν’ αντιμετωπίσει και τις απουσίες των Κατσαμπή, Τετράτζε, Χασιώτη και Εγκωμίτη, που ήταν τραυματίες. Την παραμονή του αγώνα, κοντά στην αποστολή του ΠΑΟΚ, είχε βρεθεί ο Νίκος Μαχλάς, που τότε αγωνίζονταν στον Αγιαξ.
Η ομάδα του Ερικ Γκέρετς ήταν ασυγκράτητη στο πρώτο ημίχρονο και με τα γκολ των Μπρούχινγκ (5΄) και Κέζμαν (15΄, 44΄) «καθάρισε» νωρίς το παιχνίδι με 3-0.
«Το γρήγορο γκολ που δεχθήκαμε μας έκανε φοβισμένους και απρόσεκτους. Το χειρότερο είναι ότι κλείσαμε το πρώτο ημίχρονο με ένα τρίτο γκολ. Ρισκάραμε στο δεύτερο ημίχρονο για να πετύχουμε ένα τέρμα, αλλά δεν τα καταφέραμε» είχε επισημάνει στις δηλώσεις του ο τεχνικός του ΠΑΟΚ.
Για τους φιλοξενούμενους είχαν αγωνιστεί οι Τοχούρογλου, Μπορμπόκης (32΄ Καφές), Βενετίδης, Αμπονσά, Κουλακιώτης, Μπράτιτς, Ουντέζε, Κωνσταντινίδης, Καμπς, Ναλιτζής (77΄ Βοσκαρίδης) και Οκκάς (46΄ Γεωργιάδης). Στη ρεβάνς της Τούμπας η Αϊντχόφεν διπλασίασε τις νίκες της, επικρατώντας με 1-0. Oι Ολλανδοί απέκλεισαν στη συνέχεια της διοργάνωσης και την Πάρμα, αλλά η πορεία τους σταμάτησε στα προημιτελικά, όπου γνώρισαν τον αποκλεισμό από την Καϊζερσλάουτερν.
ΠΛΗΡΩΣΕ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΟΝ… ΤΣΕΖΑΡΙ
Στις 6 Δεκεμβρίου 2001 ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στο Αϊντχόφεν για να δώσει τη ρεβάνς του 3-2 του πρώτου αγώνα της Τούμπας. Ο Δικέφαλος είχε κάνει (και πάλι…) κακή αρχή στο πρωτάθλημα, όντας 5ος μετά από οχτώ αγωνιστικές (ισόβαθμος με Παναθηναϊκό και Ξάνθη) με δώδεκα βαθμούς, εννέα λιγότερους από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.
Ο Μπάγεβιτς, που έπρεπε να καλύψει και τις απουσίες των Μπορμπόκη και Εγκωμίτη, είδε την ομάδα του στο 58΄ να χάνει με 3-0 (δύο γκολ ο Χέσελινγκ και ένα ο Γκαχοκίτζε). Όμως στο 59΄ ο Λουτσιάνο μείωσε σε 3-1 και ο ΠΑΟΚ κυνηγούσε στο τελευταίο ημίωρο ένα δεύτερο γκολ, για να μειώσει σε 3-2 και να οδηγήσει το ματς στην παράταση. Και, πιθανότατα, θα το είχε πετύχει, αν ο Ιταλός διαιτητής Γκρατσιάνο Τσέζαρι (σφύριζε για τελευταία φορά στην καριέρα του…) έδινε στο 77΄ το πέναλτι στην ανατροπή του Οκκά ή αν δεν ακύρωνε στο 88΄ το γκολ του Φουτσίνι. Αντίθετα, έδωσε στο 90΄ αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των γηπδούχων, που διασφάλισαν με το 4-1 (σκόρερ ο Φαν Μπόμελ) την πρόκριση. Τον αγώνα, που είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά στην Ελλάδα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Alpha, είχε παρακολουθήσει από κοντά ο Οτο Ρεχάγκελ, ο οποίος, τρεις μήνες νωρίτερα, είχε αναλάβει την εθνική μας ομάδα
«Δεν αισθάνομαι καλά όταν μιλάω για λάθη της διαιτησίας, γιατί και εμείς κάναμε ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Δεν ξέρω, όμως, αν ήταν σωστές οι αποφάσεις στα δύο πέναλτι. Και πιστεύω ακόμη ότι το γκολ του Φουτσίνι ήταν κανονικό» είχε σχολιάσει ο Μπάγεβιτς στις δηλώσεις του.
Για το Δικέφαλο είχαν αγωνιστεί οι Τοχούρογλου, Αμπονσά, Λουτσιάνο (80΄ Φουτσίνι), Γεωργιάδης (84΄ Φρούσσος), Καφές, Κατσαμπής, Κωνσταντινίδης, Νάστος, Οκκάς, Ουντέζε και Γιασεμάκης (66΄ Σπάσιτς). H Αϊντχόφεν απέκλεισε στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη Λιντς, μέχρι που αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης από τη Φέγενορντ, μετέπειτα κάτοχο του τίτλου.
ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΠΛΟ…
Τέσσερις ισοπαλίες και άλλες τέσσερις ήττες μετράει ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια, που έχει δώσει στην Ολλανδία απέναντι σε Αϊντχόφεν (δύο ματς), Αλκμααρ (δύο ματς), Χερενφέιν (ένα ματς) και Αγιαξ (τρία ματς).Ο Δικέφαλος έχει δεχτεί συνολικά δεκαπέντε γκολ, ενώ επτά φορές παραβίασε τις αντίπαλες εστίες.
Στο ντεμπούτο του Φρίνγκερ
Ο Αυστριακός τεχνικός έκανε…πρεμιέρα στο παιχνίδι ρεβάνς εναντίον της Αλκμααρ.
Όταν ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2004 στην έδρα της Αλκμααρ για το δεύτερο παιχνίδι με τους Ολλανδούς στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Ρολφ Φρίνγκερ δεν γνώριζε καλά καλά τους παίκτες του.
O Aυστριακός (με ελβετική υπηκοότητα) προπονητής είχε πιάσει δουλειά μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, όταν είχε διαδεχτεί τον Αγγελο Αναστασιάδη (απομακρύνθηκε από τον πάγκο μετά την ήττα με 2-0 στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο). Άμεσος συνεργάτης του Φρίνγκερ αναλάμβανε ο Γιώργος Κωστίκος, ενώ επέστρεφε στην Τούμπα και ο Νίκος Μιχόπουλος ως γυμναστής τερματοφυλάκων. Ο Δικέφαλος αναζητούσε στη βόρεια Ολλανδία το «θαύμα» της πρόκρισης, έχοντας χάσει με 3-2 το πρώτο ματς στην έδρα του. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Σαλπιγγίδη (9΄), αλλά τελικά υπέκυψαν στους Ολλανδούς με 2-1 (11΄ Βόκολος αυτογκόλ, 71΄ Ματάισεν) και αποχαιρέτησαν το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
«Δημιουργήσαμε ευκαιρίες, αλλά ήμασταν άτυχοι. Ρισκάραμε, παίζοντας με τρεις επιθετικούς, όμως αυτό ήταν απαραίτητο» είχε δηλώσει ο Φρίνγκερ, ο οποίος στο ντεμπούτο του είχε χρησιμοποιήσει τους Ατματζίδη, Φουτσίνι, Ουντέζε, Βόκολο, Χασιώτη, Ανδράλα, Μάρκο (65′ Θεοδωρίδης), Βαγγελή (65′ Χάγκαν), Σκαρμούτσο, Γιασεμή και Σαλπιγγίδη. Στη φάση των ομίλων η Αλκμααρ πρώτευσε απέναντι σε Οσέρ, Γκράτσερ, Ρέιντζερς και Αμίκα Βρόνκι Πολωνίας, συνέχισε με διαδοχικές προκρίσεις κόντρα σε Ααχεν, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Βιγιαρεάλ, αλλά ένα βήμα πριν τον τελικό της διοργάνωσης έμεινε έξω από τη Σπόρτιγκ Λισαβόνας.
«ΧΡΥΣΗ» ΑΛΛΑΓΗ
Ο αγώνας της 3ης Οκτωβρίου 2013 με την Αλκμααρ ήταν για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League (στην πρεμιέρα η ομάδα του Χουμπ Στέφενς είχε νικήσει, στις καθυστερήσεις του αγώνα της Τούμπας, τη Σαχτέρ Καραγκάντι με 2-0). Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 82΄, κι αφού νωρίτερα είχε δύο δοκάρια, με τους Τζιόλη (8΄) και Λούκας (51΄). Τελικά, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σαλπιγγίδης (είχε μπει ως αλλαγή στο 84΄ αντί του Λάζαρ) διαμόρφωσε το 1-1.
Για το Δικέφαλο είχαν παίξει οι Χακόμπο, Τζαβέλλας, Κίτσιου, Κατσουράνης, Βίτορ, Τζιόλης, Λάζαρ (Σαλπιγγίδης 84΄), Νίνης (Λόρενς 76΄), Στοχ, Λούκας (Ολίσε 72΄) και Αθανασιάδης.
Στο τέλος οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην κορυφή του ομίλου με δώδεκα βαθμούς, αλλά οι Ολλανδοί προκρίθηκαν ως πρώτοι χάρη στο 2-2 της Τούμπας.
Οδυνηρός αποκλεισμός και με… προεκτάσεις
Χαρακτήρα τελικού είχε η εκτός έδρας αναμέτρηση της 27ης Αυγούστου 2009 με τη Χέρενφεϊν, αφού το… έπαθλο ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Το 1-1 του αγώνα της Τούμπας είχε δυσκολέψει το έργο της ομάδας του Φερνάντο Σάντος, που θα στερούνταν και των υπηρεσιών τόσο του Σορλέν, όσο και του Κονσεϊσάο. Ο ΠΑΟΚ είχε σημαντικές ευκαιρίες για γκολ στο α΄ μέρος με τους Ιβιτς και Φωτάκη, αλλά τελικά «κόλλησε» στο 0-0. «Είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού, κάναμε πολλές ευκαιρίες, αλλά θα έπρεπε να τις μετουσιώσουμε σε γκολ. Από ένα σημείο και μετά στο δεύτερο μέρος έγιναν πιο δύσκολα τα πράγματα, επήλθε και η κούραση» είχε επισημάνει στις δηλώσεις του ο Πορτογάλος τεχνικός του Δικεφάλου, που είχε χρησιμοποιήσει τους Χαλκιά, Σαβίνι (83΄ Αναστασάκος), Λίνο, Μπιζέρα, Τσιρίλο, Βιτόλο, Γκαρσία (77΄ Κουτσιανικούλης), Φωτάκη (62΄ Φιλομένο), Ιβιτς, Μουσλίμοβιτς και Βιεϊρίνια. Ο αποκλεισμός από τους ομίλους, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, είχε και αγωνιστικές επιπτώσεις για τον ΠΑΟΚ. Και έπρεπε να μπει ο Οκτώβριος για να σηκώσει κεφάλι στο πρωτάθλημα, αφού νωρίτερα, στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, είχε μαζέψει μόλις έξι βαθμούς, γεγονός που είχε οδηγήσει καμιά 100αριά οπαδούς στην προπόνηση της ομάδας στη Σουρωτή, ζητώντας από τους παίκτες να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Οσο για τη Χέρενφεϊν, τερμάτισε 3η στον όμιλο της, πίσω από Σπόρτιγκ Λισαβόνας και Χέρτα Βερολίνου και μπροστά μόνο από τη Βέντσπιλς Λετονίας.
*** Όχι μία και δύο, αλλά τρεις φορές παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» για ν’ αντιμετωπίσει τον Αγιακ, όλες για τα προκριματικά του Champions League. Το 2010, με «φρέσκο» προπονητή τον Παύλο Δερμιτζάκη, έφυγε από το Αμστερνταμ με 1-1, έχοντας σκόρερ τον Ιβιτς. Εξι χρόνια αργότερα, έφερε πάλι 1-1 (σκόρερ ο Κάμπος), ενώ στις 13 Αυγούστου 2019 έχασε 3-2 (και τα δύο γκολ ο Μπίσεσβαρ).
Πηγή : FORZA