Το άνοιγμα των σχολείων απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να προτείνει την δημιουργία πλατφόρμας για τεστ σε καθηγητές όλων των βαθμίδων και μαθητές Λυκείου , καθώς οι ηλικίες 16 ετών και άνω έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα και κινητικότητα σε σχέση με μαθητές σε μικρότερες ηλικίες.
Όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ πρόκειται για πλατφόρμα που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του testing,gov.gr και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να προχωρά σε αίτηση και να κάνει το τεστ.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες στις 8 Ιανουαρίου, όμως το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Παράλληλα η κ. Κεραμέως έχει θέσει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι όπως την λήξη των μαθημάτων με χρονική απόκλιση ειδικότερα στις μικρότερες τάξεις ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις εξόδους των σχολικών κτιρίων.
Επίσης σε όποια σχολικά κτίριο είναι εφικτό τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος θα μπορεί να γίνεται από διαφορετικές πόρτες. Όπως και να έχει οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στις 4 Ιανουαρίου όπου θα γίνει νέα συνεδρίαση.
“Με το να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία έχουμε μία αύξηση των επαφών κατά 10%. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε λίγο τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές”, τονίζει στον ΑΝΤ1 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.
“Τα παιδιά δεν κολλάνε εύκολα, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και τα σχολεία είναι καλό να ανοίξουν ειδικά για τα δημοτικά για τους φίλους, την κοινωνικοποίηση τους”, δήλωσε στον ΑΝΤ1, η Μίνα Γκαγκά, διευθύντρια της 7ης Πνευμολογικής Κλινικής του Σωτηρία.
“Τα πραγματικά δεδομένα λένε ότι περιμένουμε επιβάρυνση της κατάστασης λόγω των εορταστικών ημερών. Ανήκω σε αυτούς που θέλω όταν ανοίξουν τα σχολεία μας να μην ξαναγυρίσουν σε αυτό να κάνουμε ένα βήμα πίσω”, επισημαίνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου