Το θέμα σηκώνει πολλή κουβέντα. Είναι γνωστός ο νόμος του ποδοσφαίρου. Όταν δεν σημειώνεις γκολ χάνεις βαθμούς. Νομοτέλεια. Όπως είναι γνωστό ότι το γκολ, πληρώνεται, πολλές φορές ακριβά…
«Το γκολ είναι σαν ένα μπουκάλι κέτσαπ. Μπορεί να το κοπανάς επί ώρες και να μη βγάζει σταγόνα, ώσπου -ξαφνικά- το πιάτο σου πλημμυρίζει από την κόκκινη σάλτσα», είχε πει κάποτε ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ, ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ που είχαν περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Σε κάθε ομάδα, έτσι και στον ΠΑΟΚ, υπάρχουν οι μέσοι – εξτρέμ – επιθετικοί που συγκλίνουν από τ’ αριστερά ή τα δεξιά, οι επιθετικοί που παίζουν από 10άρια έως και εντός περιοχής, και οι σέντερ φορ-«killer».Το κλασικό, παραδοσιακό «ενιάρι» της ομάδας. Ο άνθρωπος-γκολ. Αυτός που θα σε ξελασπώσει στα δύσκολα με μια κίνηση μέσα στη μεγάλη περιοχή.
Τον έχει ο ΠΑΟΚ αυτόν τον παίκτη; Με τον Κάρολ Σφιντέρσκι να έχει ολοκληρώσει μόλις πριν από τρεις μέρες τις υποχρεώσεις του με την εθνική Πολωνίας στο Euro, τον Γιώργο Κούτσια να μη θεωρείται έτοιμος για να σηκώσει στις πλάτες του όλο το βάρος, η απάντηση είναι προφανής. Όχι, δεν τον έχει. Γι’ αυτό και η επόμενη κίνηση μέχρι να ξεκινήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία (εκεί όπου αναμένεται να ενσωματωθεί κι ο Σφιντέρσκι, αφού ξεκουραστεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες) θα είναι σίγουρα ένας σέντερ φορ. Με τα χαρακτηριστικά που θέλει από τον επιθετικό του ο Ραζβάν Λουτσέσκου για το αγαπημένο του «4-2-3-1».
Με το παράδειγμα του Αντόνιο Τσόλακ να είναι πρόσφατο, οι «ασπρόμαυροι» ξέρουν πως δεν έχουν περιθώρια λάθους, για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι. Για τον πρώτο σκόρερ του κροατικού πρωταθλήματος την σεζόν 2019-20, είχαν δαπανηθεί 3.000.000 ευρώ, τα περισσότερα που έχει δώσει ο «Δικέφαλος» για την αγορά ενός σέντερ φορ.
ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ
Θα μπορούσε αυτός ο φορ να είναι ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς; Μάλλον όχι, καθώς για τον Σέρβο επιθετικό μπορεί να υπάρχει εκτίμηση από την οικογένεια Σαββίδη και τον προπονητή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά ο «Δικέφαλος» έχει κινηθεί για την απόκτησή του. Το έκανε το χειμώνα του 2017, πληρώνοντας 1,8 εκατ. ευρώ στη Λέγκια, όταν πολλοί περίμεναν να πάρει τον έτερο Σέρβο επιθετικό, Νεμάνια Νίκολιτς, από την ομάδα της Βαρσοβίας, αλλά τελικά έφερε στην Τούμπα τον «Πρίγιο», ο οποίος μέσα σε μια διετία «έσχισε τα δίχτυα» (55 γκολ) και έφερε πίσω στο ταμείο της ομάδας 10 εκατομμύρια ευρώ.
Εκείνο το διάστημα ο ΠΑΟΚ «έσπρωξε» στο μεταγραφικό παζάρι ακόμα 1,6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Πέδρο Ενρίκε από τη Ρεν. Ο Βραζιλιάνος λογίζεται ως επιθετικός, αλλά σίγουρα δεν ήταν Πρίγιοβιτς, ούτε είχε την επαφή με τον γκολ, όπως ο Σέρβος «killer», που τελικά αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019. Ο Λουτσέσκου είχε ξεμείνει με τον Τσούμπα Άκπομ, για τον οποίο οι «ασπρόμαυροι» είχαν πληρώσει 1.000.000 ευρώ στην Άρσεναλ για να τον αποκτήσουν έξι μήνες νωρίτερα, με αποτέλεσμα η απόκτηση ενός επιθετικού να είναι επιτακτική στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
ΣΦΙΝΤΕΡΣΚΙ
Όταν λοιπόν έφυγε ο Πρίγιοβιτς για τη Σαουδική Αραβία, η απόφαση που πάρθηκε ήταν να μειωθεί ο μ.ο. ηλικίας και να αποκτηθεί ένας άλλου τύπου σκόρερ. Αυτός που είναι πάντα «μέσα στο γκολ». Ο ΠΑΟΚ κατέληξε τότε στον Κάρολ Σφιντέρσκι, τον οποίο ο Σέρβος, τότε, είχε πει, ότι μπορεί κάλλιστα «να γίνει ένας μικρός Πρίγιο…» και για χάρη του ο «Δικέφαλος» πλήρωσε 2.000.000 ευρώ στη Γιαγκελόνια προκειμένου να τον κάνει δικό του, με προσωπική παρέμβαση του Γιώργου Σαββίδη.
Ο επιθετικός από το Ράβιτς, ένας κλειστός και ιδιαίτερος χαρακτήρας, είχε όλο το μέλλον μπροστά του. Ακόμη και με την απόφαση του επιλέξει τον ΠΑΟΚ και όχι την Τζένοα, έδειξε ότι δεν πετάει στα σύννεφα. Έχοντας συμπληρώσει 2,5 χρόνια στην Τούμπα, ο… Λεβαντόφσκι όπως τον αποκαλούσαν τις πρώτες μέρες οι συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ, επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι Πολωνοί ποδοσφαιριστές έχουν το γκολ στο αίμα τους. Σε 105 συμμετοχές έχει πετύχει 31 γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, μετά από τις 3/3 εμφανίσεις στο Euro δεν αποκλείεται να ανοίξει η κουβέντα για το μέλλον του.
Ο 24χρονος σέντερ φορ έχει κάνει μια πρώτη κουβέντα με τον Ιβάν Σαββίδη αναφορικά με το μέλλον του, καθώς μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Με τη ρήτρα αποδέσμευσης να είναι στα 10.000.000 ευρώ όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι, την ίδια στιγμή που ο ιταλικός Τύπος αναφέρει πως η Μπολόνια επιστρέφει και ενδεχομένως να μπει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με τον ΠΑΟΚ για την απόκτησή του.
Η ιταλική ομάδα βρέθηκε τον Ιανουάριο κοντά στη μεταγραφή του Σφιντέρσκι, ωστόσο οι επαφές των δύο συλλόγων δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» επέμεναν στην υποχρεωτική ρήτρα ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του.
Ενδιαφέρον υπήρξε και από την Ουνιόν Βερολίνου, με αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες να έχουν σημειωμένο, πλέον, το όνομα του Πολωνού φορ στις μεταγραφικές λίστες τους.
Λούκας Πέρεθ: Ένας άλλου τύπου σέντερ φορ
Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011. Ο «Δικέφαλος» είχε κληρωθεί να αντιμετωπίσει την Καρπάτι Λβιβ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Στο πρώτο ματς, στην κατάμεστη Τούμπα, ο Λούκας Πέρεθ «βγάζει μάτια» και κλέβει τις καρδιές των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Ο ερχομός του πανίσχυρου οικονομικά, Ιβάν Σαββίδη, έδωσε το δικαίωμα στον «Δικέφαλο» να καθίσει, ίσος προς ίσος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Καρπάτι.
Ο ΠΑΟΚ, όσο κι αν στο παιχνίδι φαινόταν να μπαίνει κι ο Ολυμπιακός, είχε τον πρώτο λόγο για μια υπόθεση, που δεν την είχε παρατήσει ποτέ και τελικά φόρεσε τα «ασπρόμαυρα» το καλοκαίρι του 2013, αρχικά ως δανεικός μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσό του δανεισμού ήταν 700.000 ευρώ.
Είναι ο Λούκας κλασικός σέντερ φορ; Κλασικό «εννιάρι» δεν το λες, ωστόσο ήταν ένας επιθετικός που στο σύντομο πέρασμα του από την Τούμπα πέτυχε 12 γκολ και έδωσε 16 ασίστ σε 52 συμμετοχές και για ένα διάστημα ήταν η πιο ακριβή πώληση ποδοσφαιριστή την ιστορία του ΠΑΟΚ. Βλέπετε, έφερε στο ταμείο 7.050.000 ευρώ μέσω Γαλικίας και Λονδίνου από τις δύο μεταγραφές του σε Λα Κορούνια και Άρσεναλ.
Από τον Περέιρα στον Μπερμπάτοφ και τον Τιάμ
Ο Φακούντο Περέιρα ήρθε από την Χιμνάσια Λα Πλάτα με την ταμπέλα του «γκολτζή», πέτυχε 18 γκολ σε συνολικά 58 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ωστόσο ποτέ δεν αποτέλεσε μια σταθερά για την επιθετική γραμμή.
Ένα χρόνο αργότερα ήρθε ο Βραζιλιάνος Ζάιρο από την Τρέτσιν, αντί 400.000 ευρώ, αλλά και ο ελεύθερος από τη Μονακό, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος σούπερ σταρ δεν μπήκε ποτέ στην εξίσωση του γκολ. Με τον Κουλούρη στην Κύπρο και τον Ζάιρο περιφερειακό επιθετικό κι όχι φουνταριστό το πρόβλημα ήταν ορατό, τη λύση έδωσαν τα τέρματα των Μακ (19) και Αθανασιάδη (15).
Το καλοκαίρι 2016 ο ΠΑΟΚ ψάχθηκε για το μεγάλο μπαμ στη θέση του σέντερ φορ, εξετάζοντας σοβαρά την περίπτωση του Αλεσάντρε Πάτο, αλλά κατέληξε να φέρει από την Ιταλία τον Μάμε Τιάμ, ο οποίος πέρασε και δεν ακούμπησε…
ΝΕΤΣΙΝΤ ΚΑΙ ΧΟΥΣΕΝ
Τα ονόματα των Σάντορ Τόργκελε, Γκλέν Σάλμον, Βιορέλ Φρούντζα, Φρεντερίκ Νιμανί, σας λένε τίποτα; Μη πάμε πιο πίσω και θυμηθούμε τους Γκεόργκι Τσαουσίλα και Μίκι Κουίν. Όλοι τους, πάντως, πέρασαν από την Τούμπα ως κλασικοί σέντερ φορ, αλλά δεν πρόσφεραν σχεδόν τίποτα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις περιπτώσεις των Τόμας Νέτσιντ και Ντάνι Χούσεν, οι οποίοι ήρθαν με τις ευλογίες του Γκέρμαν Τσιτσιακόφ, δανεικοί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Άγιαξ, όμως υπάρχουν ελάχιστες στιγμές που τους θυμόμαστε.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο ΠΑΟΚ έφερε με μεταγραφή στην Τούμπα δύο από τους καλύτερους Έλληνες επιθετικούς της εποχής. Ο Νίκος Φρούσος και ο Δημήτρης Ναλιτζής άνοιξαν το δρόμο για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη και τον Στέφανο Αθανασιάδη, με τον πρώτο να φεύγει το 2006 στον Παναθηναϊκό και να επιστρέφει τέσσερα χρόνια αργότερα για να κλείσει την καριέρα του έχοντας πετύχει 113 γκολ.
Τριψήφιο αριθμό τερμάτων (105) στην καριέρα του είχε και ο Κλάους, ο οποίος στα 28 του χρόνια είχε φτάσει να είναι έκτος σκόρερ στα χρονικά του ΠΑΟΚ. Ο Ευθύμης Κουλούρης ήταν προϊόν των ακαδημιών, ενώ Δημήτρης Παπαδόπουλος και Νίκος Καρέλης έμειναν μόλις ένα χρόνο στην Τούμπα.
Πηγή : FORZA