Αρχίζουν να πέφτουν οι αριθμοί των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, καθώς φαίνεται να σταθεροποιούνται κάτω από τις 20.000, με τους «σκληρούς δείκτες» να παραμένουν ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα.
Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν17.656 νέες μολύνσεις, ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 92, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 512.
Οι επιστήμονες πάντως, διατυπώνουν την πεποίθηση ότι είμαστε σε σταδιακή αποκλιμάκωση, γεγονός που επιτρέπει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού την Πέμπτη, τον τόνο έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επεσήμανε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή, παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» εκτίμησε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα: «Με ένα εκατ. κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης».
Κάποια μέτρα, διευκρίνισε, δεν θα αρθούν τελείως, όπως η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ κατά την διάρκεια ωρών αιχμής.
Επίσης τόνισε ότι δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός, είπε, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.
Άλλωστε από τη Δευτέρα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, παύει να υπάρχει όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και στη διασκέδαση.
Αίρουν τα μέτρα οι ευρωπαϊκές χώρες
Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, προχωρούν στην άρση περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού με την Ιταλία να πραγματοποιεί την Παρασκευή ένα βήμα προς μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, τερματίζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την επαναλειτουργία των ντισκοτέκ.
Η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους παραμένει υποχρεωτική προς το παρόν και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Σε ότι αφορά τις ντισκοτέκ επαναλειτουργούν, αλλά με ορισμένους περιορισμούς. Δηλαδή, για να μπει κάποιος σ’ αυτές θα πρέπει να έχει στην κατοχή του υγειονομικό πάσο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν αρκεί ένα αρνητικό τεστ, ενώ η χωρητικότητα περιορίζεται στο 75% της κανονικής για τα υπαίθρια νυκτερινά κέντρα και στο 50% γι’ αυτά που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους.
Η Τσεχία έγινε η τελευταία χώρα που προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Η πλειονότητα των περιορισμών στη χώρα, θα αρθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Από την Παρασκευή πάντως, οι πολίτες δεν υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθήμενοι συναυλίες και αγώνες.
Στη Σουηδία, η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων- προχώρησε ήδη από την Τετάρτη, στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία μπήκε σε «νέα φάση» με την κυριαρχία της λίαν μεταδοτικής αλλά προφανώς λιγότερο σοβαρής παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. Έτσι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν χρειάζεται πλέον να κατεβάζουν ρολά στις 23:00 τοπική ώρα, αίρεται η υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η κυβέρνηση Σάντσεθ, όπως προανήγγειλε από την Πέμπτη, προχώρησε στην παύση της υποχρέωσης των Ισπανών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, με τους δείκτες της πανδημίας υψηλούς μεν, αλλά σε σταθερά πτωτική πορεία.
Από την Παρασκευή οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους δρόμους, όπως και οι μαθητές στα προαύλια των σχολείων τους, αλλά οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε μαζικές εκδηλώσεις με ορθίους σε εσωτερικούς χώρους, όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5 μ. για τους καθημένους (π.χ. σε γήπεδα).
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποφάσισε να βάλει τέλος σε όλα τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρέωσης καραντίνας για τους θετικούς στην Covid-19.
Μάλιστα, ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πάντως ότι εφόσον συνεχιστεί η ενθαρρυντική τάση, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Η Δανία αποτέλεσε την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προχώρησε στην άρση των περιοριστικών μέτρων σχεδόν στο σύνολό τους. Την ίδια πολιτική ακολούθησε και η Νορβηγία, με τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να δηλώνει ότι η κοινωνία πρέπει να μάθει «να ζει» με τον κορωνοϊό.