Η προσεχής αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα νοκ-άουτ του Conference League έχει δημιουργήσει υποδειγματικές ακαδημίες κι ένα τρομερό δίκτυο scouting που την έχουν βοηθήσει να αλλάξει επίπεδο σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρότι ο ιδιοκτήτης της είναι ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ξέρει τι έχει, η Μίντιλαντ λειτουργεί αλλιώς. Παράγει, δεν αγοράζει. Δημιουργεί, δεν παίρνει έτοιμα. Αυτοεξυπηρετείται δεν περιμένει από άλλους.
Την περασμένη Τετάρτη, η ομάδα νέων του συλλόγου προκρίθηκε στους 16 του UEFA Youth League και ο στόχος είναι να πάει ως το τέλος.
Φυσικά, η ομάδα δεν αποτελείται μόνο από Δανούς. Η ακαδημία έχει χτιστεί στα πρότυπα της Ναντ και τροφοδοτείται με παίκτες από περίπου 100 εγχώριους συλλόγους, με τους οποίους υπάρχει αποκλειστική συνεργασία, ενώ η Μίντιλαντ έχει ως παρένθετο κλαμπ την Εμπεντέι από την Νιγηρία, που τροφοδοτεί τους Δανούς με ατόφια πρώτη ποδοσφαιρική ύλη.
Εκτός από τους γηγενείς και τους Αφρικανούς, υπάρχει και ένας τρίτος πόλος. Η Μίντιλαντ αποφάσισε να μιμηθεί το παράδειγμα της Σαχτάρ Ντόνετσκ και της Λουντογκόρετς και να χτίσει ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δίκτυο στην Βραζιλία.
Σήμερα, στο ρόστερ υπάρχουν 7 παίκτες από την χώρα του καφέ και με εξαίρεση τον Βάγκνερ Λοβ που ήρθε τον Ιανουάριο για να παίξει τον ρόλο του «κηδεμόνα», οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είναι κάτω των 23, που έρχονται στην Μίντιλαντ ως ενδιάμεσο σκαλοπάτι για μία μεγάλη μεταγραφή σε πρωτάθλημα της προηγμένης Δύσης.
Οι «μαύροι λύκοι», όπως είναι το παρατσούκλι του συλλόγου έχουν αλλάξει όλους κι όλους 10 προπονητές στην ιστορία τους και μόνο τέσσερις από την ημέρα που ο Μάθιου Μπένχαμ άλλαξε τα πάντα στον σύλλογο. Δύο εξ’ αυτών (Γενς Θόρουπ, Μπράιαν Πρίσκε) πήραν μεταγραφές στο Βέλγιο σε Γάνδη και Αντβέρπ αντίστοιχα, ειδάλλως θα βρίσκονταν ακόμα στο τιμόνι.
Διότι, οι Δανοί έχουν έναν δικό τους ιδιότυπο τρόπο να αξιολογούν την δουλειά των προπονητών τους. Δεν το κάνουν με βάση τα αγωνιστικά αποτελέσματα, τους βαθμούς, τις προκρίσεις, τα τρόπαια, αλλά με βάση τους Key performance indicators (KPI’s), δηλαδή κάποιους βασικούς δείκτες καλής απόδοσης, που η ομάδα κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό και αφορούν τελικές προσπάθειες στις λεγόμενες «επικίνδυνες ζώνες» εντός περιοχής, ποσοστά κατοχής, λαθών, κερδισμένων μονομαχιών.
Αυτοί είναι οι δείκτες που εξετάζονται ακόμα και σε real time, αφού όλες οι τακτικές οδηγίες στην ανάπαυλα όλων των αγώνων, αφορούν την βελτίωση των Key performance indicators, που αποτελούν κάτι σαν Ευαγγέλιο για τους Δανούς.
Το περασμένο καλοκαίρι η Μίντιλαντ άλλαξε σελίδα, αλλά όχι κεφάλαιο στην ιστορία της. Ο Μπράιαν Πρίσκε αποδέχθηκε την πρόκληση της Αντβέρπ και στην θέση του ήρθε ένας άνθρωπος που επί μία εξαετία έχτιζε πολύ προσεκτικά ένα ανάλογο low budget πρότζεκτ στην Χόρσενς. Ο Μπο Χένρικσεν -γνωστός για το μακρύ ξανθό μαλλί του από την εποχή που έπαιζε στην Αγγλία ως σέντερ-φορ- ανέλαβε το πηδάλιο και παρότι δεν είχε εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, είδε την ομάδα να δουλεύει σαν σε αυτόματο πιλότο.
Στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια της καριέρας του πέταξε εκτός Champions League την Σέλτικ (1-1, 2-1), όμως το εμπόδιο της Αϊντχόφεν ήταν πολύ υψηλό (0-3, 0-1) για την δεύτερη συνεχόμενη είσοδο στους ομίλους. Στο Europa League, σε ένα γκρουπ με Ερυθρό Αστέρα, Μπράγκα, Λουντογκόρετς, η Μίντιλαντ είχε μόλις μία ήττα (εκτός έδρας από την Μπράγκα), όμως οι 9 βαθμοί την άφησαν εκτός συνέχειας και την υποβίβασαν στον Conference League, όπου έρχεται στον δρόμο του ΠΑΟΚ.
ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΘΕΣΗ
Τι κάνει μετά τις διακοπές;
Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: «κατά πόσο η χειμερινή διακοπή θα επηρεάσει τους Δανούς, που θα υποδεχθούν την Πέμπτη τον ΠΑΟΚ, έχοντας δώσει το τελευταίο τους παιχνίδι στις 12 Δεκεμβρίου»; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει απάντηση. Η Μίντιλαντ έχει βρεθεί μόλις μία φορά σε ανάλογη συνθήκη και λίγο έλειψε να κάνει το μπαμ. Επικράτησε με 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρώτο παιχνίδι για τους 32 του Europa League της σεζόν 2015-15, αμέσως μετά την χειμερινή διακοπή, όμως στον επαναληπτικό συνετρίβη με 5-1 και έμεινε εκτός συνέχειας. Μεγάλο δείγμα γραφής δεν υπάρχει, πιθανότατα ούτε οι Δανοί ξέρουν αν η ραστώνη θα τους επηρεάσει αρνητικά.
ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΕΙ;
Μία ομάδα με μικρό μέσο όρο ηλικίας, με νιάτα, φρεσκάδα, ενέργεια κι ένταση στο παιχνίδι της. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ ο Χένρικσεν είναι η τριάδα πίσω, με όλες τις πιθανές παραλλαγές (3-4-1-2 με καθαρό δεκάρι, 3-4-2-1, 5-4-1, καθαρό 3-4-3) με τον σχηματισμό να εξαρτάται από τον αντίπαλο. Σταρ της ομάδας είναι ο Βραζιλιάνος μπαλαντέρ Εβάντερ, ηγέτης πίσω ο έμπειρος Έρικ Σβιατσένκο με την θητεία στην Σέλτικ, βαρύ όνομα ο Πιόνε Σίστο (φωτο) που όμως απέτυχε στην La Liga κια βαρύ πυροβολικό ο 22χρονος θηριώδης φορ Τζούνιορ Μπρουμάδο.
Η ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΑΡΚΗΣ!
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Ο μαγικός αλγόριθμος που φέρνει τρελά λεφτά!
Οι Δανοί έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να συνδυάσουν τον πρωταθλητισμό στην χώρα τους με ευρωπαϊκές πορείες και σημαντικές πωλήσεις σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Όσο ο μαγικός αλγόριθμος της Μίντιλαντ φέρνει αποτελέσματα στο γήπεδο, τα οικονομικά θα ανθούν και το χρήμα θα… ρέει. Η περσινή της παρουσία στους ομίλους του Champions League (σε γκρουπ με Λίβερπουλ, Άγιαξ, Αταλάντα) έφερε πάνω από 30 εκατομμύρια στα ταμεία της, αλλά γυάλισε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα της βιτρίνας της.
Η σχέση της με την «μαμά» Μπρέντφορντ εγγυάται την εισροή ρευστού για κάθε καλό «προϊόν» που εξελίσσει, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι με την παραχώρηση του Φρανκ Ονιέκα έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Το μεταγραφικό ρεκόρ ισοφαρίστηκε και πριν από λίγες ημέρες με την πώληση του νεαρού μέσου Γενς Καζούστε στην Ρεμς, τον οποίο η Μίντιλαντ είχε ξετρυπώσει στην δεύτερη κατηγορία της Σουηδίας.
Μόνο την τελευταία εξαετία, οι Δανοί έχουν κάνει 11 πωλήσεις παικτών με τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσά που τους δίνουν την ρευστότητα να «ψωνίζουν» όλο και καλύτερα ταλέντα από την Βραζιλία, πληρώνοντας cash, αφού ο σύλλογος έχει φτιάξει εξαιρετικό όνομα στην χώρα του καφέ.
Εκτός του Καζούστε, αυτόν τον Ιανουάριο έφυγε για τα… κεντρικά της Μπρέντφορντ, ο έμπειρος τερματοφύλακας Γιόνας Λεσλ, ενώ δανεικός στην Ζούλτε Βάρεγκεμ παραχωρήθηκε ο ημι-βασικός δεξιός μπακ Κόολς.
Η Μίντιλαντ κινήθηκε περίεργα για Μίντιλαντ, υπογράφοντας τον γερόλυκο (πάτησε τα 37) Βραζιλιάνο σέντερ-φορ Βάγκνερ Λοβ, ενώ προσέφερε στέγη στον Γερμανό μέσο Μαξ Μέγερ, που μετά την Σάλκε, μαράζωσε διαδοχικά σε Κρίσταλ Πάλας, Κολωνία και Φενέρμπαχτσέ.
Η πιο ακριβή της μεταγραφή, ο Αφρικανός εξτρέμ Τσιλούφια που ήρθε από την Τζουργκάρντεν έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ, παραδόξως δεν δηλώθηκε στην λίστα της ΟΥΕΦΑ, αφού την τρίτη αλλαγή μετά τα «βαριά» ονόματα που ήρθαν, πήρε ο νεαρός στόπερ Μαντς Θίντοσεν που αποκτήθηκε από την Νόρτζελαντ.
Πρώτος στόχος παραμένει η επιστροφή στην κορυφή που πέρσι βάφτηκε στα χρόνια της Μπρόντμπι (η Μίντιλαντ έχει πάρει τρία πρωταθλήματα από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχει πέσει ποτέ από την δεύτερη θέση την τελευταία πενταετία), με τους Δανούς να βρίσκονται στο +2 από την Κοπεγχάγη στο πρώτο μισό της SuperLiga.
Η χειμερινή προετοιμασία έγινε στην Πορτογαλία, με την Μίντιλαντ να έχει μερικά ηχηρά αποτελέσματα (5-1 το Αμβούργο, 5-1 την Έσμπιεργκ), αλλά και μερικά πιο… νορμάλ (ήττα 1-0 από την Ζενίτ, 3-3 με την ισλανδική Μπρέινταμπλικ), με τον Χένρικσεν να προσπαθεί σε πρώτη φάση να δώσει χρόνο σε όλους τους παίκτες του για το απαιτητικό δεύτερο μισό της σεζόν.
*** Οι περιορισμοί λόγω Covid-19 έχουν αρθεί στην Δανία και όλα δείχνουν ότι η MCH Arena (11,432 θέσεων) θα ζήσει μεγάλες στιγμές με τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ να τιμώνται από 20 έως 40 ευρώ.
*** Η ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΟΝΙ. Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΩΝ (4,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΟΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΩΛΗΣΗ
*** Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ, Ο 21ΧΡΟΝΟΣ ΙΣΛΑΝΔΟΣ ΕΛΙΑΣ ΡΑΦΝ ΟΛΑΦΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΜΕΤΡΟΣ (2.01 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ) ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΦΟΡΕΣΕΙ ΓΑΝΤΙΑ, ΕΙΧΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΕΪ.
πηγή: FORZA