25 Μαρτίου 1914-25 Μαρτίου 2022. Ο Άρης σήμερα γίνεται 108 ετών.
Την άνοιξη του 1914 μια ομάδα νεαρών Θεσσαλονικιών σε ένα καφενείο στο Βότση, αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο σύλλογο. Τότε λοιπόν έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Άρη. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν, οι ιδρυτές του συλλόγου ήταν μία παρέα παιδιών που συγκροτούσαν την ποδοσφαιρική ομάδα του Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.
Ο Άρης ιδρύθηκε στην περιοχή της Καμάρας, όπου βρισκόταν το Γυμνάσιο και μετακόμισε μαζί του στην Αγία Τριάδα. Εκεί κατοικούσαν πολλοί πρόσφυγες γι’ αυτό και στην περίοδο του μεσοπολέμου ο Άρης θεωρούνται προσφυγική ομάδα. Το Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης διέθετε ποδοσφαιρική ομάδα και έδινε αγώνες και εκτός σχολείου. Σε έναν εξ αυτών νίκησε τον Ηρακλή (ή μια ομάδα του Ηρακλή) κάτι που εκείνη την εποχή παρομοιάστηκε με τον μύθο του Δαυίδ και του Γολιάθ. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ενθουσιάστηκαν και με την παρότρυνση των γονέων τους αποφάσισαν να κινήσουν όλες τις διαδικασίες για τη δημιουργία αθλητικού συλλόγου.
Στον πρώτο κανονισμό ως ιδρυτές αναφέρονται οι: Δημήτρης Ιωαννίδης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Ρούσος Ρωσσιάδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης και Αθανάσιος Παπαγεωργίου. Σύντομα ετοιμάστηκε το καταστατικό και κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο. Με βάσει το ιδρυτικό καταστατικό, ως ιδρυτές του Άρη αναφέρονται έντεκα άτομα. Οι Δ. Ιωαννίδης, Θ. Θεοδωρίδης, Ρ. Ρωσσιάδης, Τ. Καραγιαννίδης, Αθ. Παπαγεωργίου, Μ. Κυδωνάκης, Π. Γκοτζαμάνης, Π. Κρέης, Ι. Πλιάτσικας, Γ. Λάμπρος και Α. Τσιατσιαπάς. Μαζί τους αναφέρονται επίσης ως ιδρυτές και οι Δ. Κοτρώτσης, Γρ. Βλαχόπουλος, Ν. Πριτσούλης, Λ. Κωστίδης, Π. Αμπραβανέλ, Κ. Σαλούστο, Ν. Ρωσσιάδης, Αθ. Μαλιγκούδης, Αλ. Σκλαβούνος και Λ. Σταυρίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλικία των περισσοτέρων δεν ξεπερνούσε τα 18 χρόνια. Ο μοναδικός ενήλικος ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος, Μίνωας Κυδωνάκης.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Άρη απαρτιζόταν από τους: Μίνωα Κυδωνάκη (πρόεδρος), Ρούσο Ρωσσιάδη (αντιπρόεδρος) Γεώργιο Λάμπρο (ταμίας), Αναστάσιο Τσιατσιαπά (γραμματέας), Δημήτρης Ιωαννίδη, Τηλέμαχος Καραγιαννίδη, Πέτρο Γκοτζαμάνη, Πέτρο Κρέη και Ιωάννη Πλιάτσικα (σύμβουλοι). Το 9μελες διοικητικό συμβούλιο κατέθεσε αίτηση στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η οποία εγκρίθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1915 (απόφαση 341). Ο σύλλογος στέγασε τα υποτυπώδη γραφεία του σε έναν χώρο στην περιοχή της Καμάρας.