Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από πολλές χώρες και θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομία των πόλεων που φιλοξενούν αγώνες. Συνέβη το ίδιο και με τη φετινή διοργάνωση στη Γερμανία; Σύμφωνα με τον καθηγητή αθλητικού management, Αλεξάντερ Χόντεκ, τα κέρδη δεν ειναι τόσο μεγάλα.
«Για να είμαστε ειλικρινείς συχνά υπερκτιμούμε την πραγματική οικονομική τόνωση. Κυριώς γιατί αν το δούμε προσεκτικά, η κυβέρνηση περίμενε 2,7 εκατομμύρια φιλάθλους. Εάν τα 2 εκατομμύρια αυτών έκαναν μία ή δύο διανυκτερεύσεις αυτό ίσως να αντιστοιχεί περίπου στο 1% όλων των διανυκτερεύσεων στη Γερμανία. Άρα το κέρδος δεν έρχεται από εκεί. Πέρα από το οικονομικό, υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα όπως το πως επηρεάζει τους ανθρώπους. Αλλάζει η διάθεση. ίσως κάνει περήφανους τους κατοίκους της Γερμανίας και γενικά είναι ωραίο όταν συγκεντρώνονται τόσοι άνθρωποι από πολλές χώρες στη Γερμανία» λέει ο Αλεξάντερ Χόντεκ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η διοργάνωση κόστισε σε όλες τις πόλεις συνολικά περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ. Όμως οι ενώσεις ξενοδόχων και εστίασης καθώς και η ομοσπονδία ζυθοποιών τόνισαν ότι οι καταιγίδες σε συνδυασμό με τη ζέστη δεν επέτρεψαν στους επισκέπτες να ξοδέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Την ώρα που οι 10 διοργανώτριες πόλεις θα γνωρίζουν σε λίγους μήνες εάν μπήκαν μέσα ή όχι, η UEFA είναι σίγουρα ο μεγάλος νικητής μέχρι στιγμής. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία περιμένει ήδη κέρδος άνω τους ενός δις ευρώ από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις ειδικές φοροαπαλλαγές.