Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Κων. Ι Μπότση», να βραβεύσει τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη «για την αξιόλογη δημοσιογραφική του πορεία σε έντυπα, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας και της ομογένειας»!
Πρόκειται για έναν άνθρωπο, τον οποίο στον δημοσιογραφικό χώρο κανείς δεν ξέρει για δημοσιογράφο, που πριν από λίγους μήνες δήλωσε σ΄ όποιο μικρόφωνο έβρισκε πως ήταν καλεσμένος στα γενέθλια της κόρης του Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό και θα προσπαθούσε να τον πείσει να πάρει τον Άρη (!), ενώ είχε προκύψει θέμα πριν από κάθε χρόνια, όταν κυκλοφόρησε πως είχε ψεύτικα διπλώματα!
O κ. Μαργαρίτης είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τον Τύπο, προβάλλοντας, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, τους πλαστούς τίτλους σπουδών του με πτυχία-μαϊμού, απ’ αυτά που πωλούνται στο Διαδίκτυο.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το 2008 ο “Ιός” της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, με μια εκτενή ανάλυση για το προφίλ του Κ. Μαργαρίτη και την όλη δράση του. Τίτλος του άρθρου; «Ακριβό μου ‘ντοκτορά’!». Σημειώνεται πως λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού, ο Μαργαρίτης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) που κατείχε τότε.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Μαργαρίτης ανέφερε στο βιογραφικό του πως είναι «απόφοιτος 17ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας από το College of Staten Island και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Shelburne University».
Ωστόσο, «το Shelbourne (ή Shelburne, όπως το γράφει) University που επικαλείται ως ακαδημαϊκό του τίτλο ο κ. Μαργαρίτης είναι ανύπαρκτο! Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά «πανεπιστήμια-μαϊμούδες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και πουλούν σε αφελείς και επιτήδειους ψεύτικα διπλώματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακά και διδακτορικές διατριβές!».
Μάλιστα, ο «Ιός» επικαλείται άρθρο του έγκυρου περιοδικού, The Chronicle of Higher Education, το οποίο φέρει ημερομηνία 25.6.2004 και επισημαίνει: «Το Shelbourne δεν υπάρχει. Ουδέποτε υπήρξε. Υποστήριζε ότι έχει έδρα την Ιρλανδία, αλλά στην πραγματικότητα –όπως αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την FTC (Federal Trade Commission, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ)- πρόκειται για το ένα από τα πολλά –πάνω από ντουζίνα- ονόματα που χρησιμοποιούσε μια διεθνής εταιρεία πλαστών διπλωμάτων, η οποία πουλούσε πτυχία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 προς 500 έως 2.500 δολάρια. Η εταιρεία με βάση τη Ρουμανία έστελνε εκατομμύρια e-mail σ’ όλο τον κόσμο, και υποσχόταν στους αποδέκτες ότι μπορούν να αποκτήσουν πανεπιστημιακούς τίτλους χωρίς καμιά ακαδημαϊκή εργασία. Εκτός από τα διπλώματα, η εταιρεία προμήθευε και πλαστούς ελέγχους προόδου και ψεύτικες συστατικές επιστολές.
Παράλληλα, στο ίδιο άρθρο φιλοξενούνται μαρτυρίες πανεπιστημιακών αλλά και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, όπως του πρώην υπουργού Παιδείας της Ιρλανδίας Γουίλι Ο’Ντι, ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια ότι «αυτά τα διπλώματα είναι ψεύτικα και ότι δεν υπάρχει ούτε Shelbourne University ούτε Glencullen University». Ο υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε ότι «αυτές οι εταιρείες δεν έχουν καμιά σχέση με την εκπαίδευση στην Ιρλανδία και δεν είναι καταχωρημένες ούτε αναγνωρίζονται από το κράτος σύμφωνα με το νόμο του 1997».
«Γαλάζια» εύνοια σε «πλούσιο» βιογραφικό
Η απόφαση για τη βράβευση του φίλου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ελήφθη με άνωθεν εντολή και χωρίς πρόταση του αρμόδιου γνωμοδοτικού συμβουλίου για τις βραβεύσεις. Με όπλο την κομματική του ταυτότητα ο κ. Μαργαρίτης είχε αναλάβει στο παρελθόν θέσεις-κλειδιά: σύμβουλος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε θέματα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων (Βαλκάνια, Ευρωπαϊκή Ενωση, Απόδημος Ελληνισμός, 1999 – Μάιος 2004), ενώ από το 1994 έως το 1997 είχε τεθεί διευθυντής στο Γραφείο Τύπου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αναφέρονται κι άλλες θέσεις στο βιογραφικό του, όπως σύμβουλος προέδρου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης σε θέματα Επιμόρφωσης Προσωπικού, Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης του Κοινού σε θέματα Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης.
Παράλληλα, ο Κ. Μαργαρίτης διετέλεσε επί σειρά ετών (2004-2007) καθ’ ύλην αρμόδιος του υπουργείου Παιδείας για ζητήματα ιδιωτικής παιδείας αλλά και αντιπρόεδρος του ΟΕΕΚ.
Η απόφαση του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Κων. Ι Μπότση» έχει προκαλέσει θυμηδία, ενώ πολλοί από τους δημοσιογράφους που έχουν παλιότερα βραβευθεί σχεδιάζουν να επιστρέψουν τα βραβεία τους, εάν δεν ακυρωθεί η τιμητική διάκριση του Κ. Μαργαρίτη.