Ο ΠΑΟΚ εδώ και κάποια χρόνια έχει αλλάξει ρότα και δίνει τόπο στα νιάτα, με τη χρησιμοποίηση νεαρών ποδοσφαιριστών, είτε που ανέβηκαν από τα τμήματα υποδομής της ομάδας, είτε που ήρθαν με μεταγραφή για να αναδειχθούν στην Τούμπα. Οι Γιάννης Κωνσταντέλιας και Κωνσταντίνος Κουλιεράκης είναι οι τελευταίες περιπτώσεις χρονικά, ενώ πιο πριν είχαν βρει χώρο στην πρώτη ομάδα οι Δημήτρης Γιαννούλης και Χρήστος Τζόλης που πλέον παίζουν Γερμανία και Βέλγιο αντίστοιχο.
Το CIES (Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών) δημοσίευσε μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με τις ομάδες που διαθέτουν τους περισσότερους παίκτες κάτω των 21. Πιο συγκεκριμένα αυτή η έρευνα κατατάσσει τους συλλόγους από 58 πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το ποσοστό των λεπτών συμμετοχής ποδοσφαιριστών που δεν έχουν κλείσει τα 21 έτη, σε αγώνες των εγχώριων πρωταθλημάτων τα τελευταία τρία χρόνια (από 9/9/2021 έως τις 9/9/2024).
Η Μπαρτσελόνα ηγείται του ευρωπαϊκού πίνακα των big-5 πρωταθλημάτων (22,6% ποσοστό λεπτών), ενώ η ουκρανική Ρουχ Λβιβ είναι ο σύλλογος που προσανατολίζεται περισσότερο στους νέους με το τρομερό 41,1%. που μοιάζει ασύλληπτο!
Στην Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ κατέχει την πρωτιά με ποσοστό λεπτών 7,3% με έξι συνολικά ποδοσφαιριστές κάτω των 21, τέσσερις Έλληνες και δύο ξένους. Δεύτερος είναι ο Ολυμπιακός με ποσοστό 6,3%, ενώ ο Άρης βρίσκεται στην 9η θέση με 1,1% και τελευταία η ΑΕΚ με 0,1%.
Σημείωση, ο Δικέφαλος δεν είναι η ομάδα με τους περισσότερους σε αριθμό νέους ποδοσφαιριστές καθώς Αστέρας Τρίπολης (12), Ολυμπιακός (10), Βόλος (9) και Πανσερραϊκό (8) έχουν παραπάνω, ωστόσο, είναι η ομάδα που έχει δώσει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους παίκτς κάτω των 21 ετών την τελευταία τριετία. Ποδοσφαιριστές όπως ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο Γιώργος Κούτσιας, ο Στέφανος Τζίμας, ο Ερμής Σελιμάι και ο Σόλα Σορετίρε.
Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι αυτά τα ποσοστά είναι μικρά σε σχέση με ομάδες του εξωτερικού που έχουν εδώ και χρόνια την κουλτούρα να αναδεικνύουν παίκτες, όπως, για παράδειγμα, η Νόρτζελαντ από τη Δανία με ποσοστό 40,7% των λεπτών και η αυστριακή Σάλτσμπουργκ με ποσοστό 37.4%. Προφανώς σε σύγκριση με τα άλλα πρωταθλήματα, η Super League θα πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα πρόοδου καθώς ο μέσος όρος της είναι μόλις 2,54%. Πανευρωπαϊκά, πίσω από την Μπαρτσελόνα, όσον αφορά τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα είναι η Λιόν με ποσοστό 20,7%. Εκτός Ευρώπης, η Ντιφενσόρ από την Ουρουγουάη προηγείται με 23,9%, έναντι της Φορταλέζα από την Κολομβία (22,8%).
Στο κείμενο παρουσιάζεται, επίσης, ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών U21 που έχει στο ρόστερ της κάθε ομάδα. Στις τρεις πρώτες θέσεις είναι η Βασιλεία (24), η Σάλτσμπουργκ (22) και η Νόρτσελαντ (21). Η Πάρμα έχει τους περισσότερους στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα (16 παίκτες).
Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει μια παράδοση εδώ και αρκετά χρόνια να βάζει νεαρούς παίκτες και όχι απλά να παίζουν, να τους δίνει ρόλο και να ξεχωρίζουν μέσα από τα παιχνίδια. Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις 10 κορυφαίες πωλήσεις στην ιστορία της ομάδας οι τέσσερις ειναι από τις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες.