Πιέσεις καταγγέλλουν ότι δέχονται οι μηχανικοί της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής για να επισπεύσουν την έκδοση αδείας στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».
Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας, «το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, με αποκορύφωμα “επίσκεψη” 15-μελούς ομάδας εργαζόμενων (!) της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στα γραφεία της υπηρεσίας για την προώθηση (;) της έκδοσης οικοδομικής αδείας και πιέσεις της εταιρείας στους ελαχιστότατους υπάλληλους με χρήση εξωδίκων». Μάλιστα, όπως αναφέρουν «δεν μπορεί να ανατίθεται το βάρος τόσο σοβαρών και τόσο αμφιλεγόμενων στην κοινωνία, έργων, σε Υπηρεσίες τέτοιου μεγέθους, όταν μάλιστα είναι τραγικά υποστελεχωμένες».
Η ανακοίνωση της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας:
Είναι γνωστό από τα ΜΜΕ, το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επένδυση της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.». Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, με αποκορύφωμα εξώδικη διαμαρτυρία, αναφορά και πρόσκληση με επιφύλαξη προς τον Προϊστάμενο του Τμήματος αλλά και την πρόσφατη παρουσία 15 (!) ατόμων στα γραφεία της Υπηρεσίας (που δήλωσαν εργαζόμενοι στην εταιρεία συνεπώς μη σχετικοί με τη διαδικασία έκδοσης αδείας) με σκοπό την επίσπευση έκδοσης αδείας.
Είναι προφανές ότι σε Υπηρεσίες τέτοιου μεγέθους, δεν μπορεί να ανατίθεται το βάρος τόσο σοβαρών και τόσο αμφιλεγόμενων στην κοινωνία, έργων. Όταν μάλιστα το συγκεκριμένο τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη είναι τραγικά υποστελεχωμένο (μόνο δύο υπάλληλοι μηχανικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε νόμιμες άδειες (μητρότητας και αναρρωτική), ουσιαστικά λοιπόν, με μόνο ενεργό υπάλληλο τον Προϊστάμενο.
Ούτως ή άλλως η νομοθεσία προβλέπει διαδικασίες ελέγχου και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν και δικαιούνται να μελετήσουν διεξοδικά κάθε μελέτη πριν προβούν στην έγκρισή της. Επιπλέον, οφείλουν να τηρήσουν και το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά τις διαδικασίες και τη σειρά προτεραιότητας κάθε αίτησης, προτεραιότητα για εισαγγελικές παραγγελίες και επικίνδυνα κτίσματα. Η δυνατότητα αυτή φυσικά εξαρτάται από τη στελέχωση της κάθε Υπηρεσίας και συνεπώς τη δυνατότητα της Υπηρεσίας να ανταποκριθεί εγκαίρως στις προθεσμίες.
Η ΕΜΔΥΔΑΣ/Κ.Μ., μαζί με το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον Δημόσιο Τομέα, επανειλημμένως έχει τονίσει τη αποψίλωση του Δημοσίου Τομέα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών μείωσης του (απολύσεις/εφεδρείες/ διαθεσιμότητες, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κ.λ.π. και ταυτόχρονα μη ύπαρξη νέων προσλήψεων). Μάλιστα, γενικότερα το θέμα της υποστελέχωσης και ειδικότερα των πολεοδομιών το θέσαμε ενώπιον των Δημάρχων και πρόσφατα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα φαινόμενα χρονικής καθυστέρησης των Υπηρεσιών είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων χρόνων στο Δημόσιο Τομέα και φυσικά οι τελευταίοι που ευθύνονται γι’ αυτό είναι οι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι και από τα θύματα της πολιτικής αυτής μαζί με τους πολίτες που ταλαιπωρούνται.
Είναι κατανοητή η απόπειρα του κάθε ενδιαφερόμενου να επιταχύνει τις διαδικασίες, όμως είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να το πετύχει αυτό ασκώντας πιέσεις προς δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι οφείλουν να τηρούν τη νομιμότητα παρ’ όλη τη δύσκολη συγκυρία του Δημόσιου Τομέα στη χώρα μας. Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας επένδυσης, για την οποία η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να αποφασίσει με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει εκδώσει τροπολογίες στη νομοθεσία και η οποία σχεδιάζεται να υφίσταται σε βάθος χρόνου, μια μικρή διαδικαστική καθυστέρηση δε δικαιολογεί να προκαλεί τέτοιες ενέργειες σε βάρος υπαλλήλων.
για το Δ.Σ.
Η Γεν. Γραμματέας
Κική Αραβίδου
Ο Πρόεδρος
Iωάννης Tσιωνᾶς
Πηγή : seleo.gr