Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα εξαντλητικό διήμερο στο οποίο η ελληνική πλευρά κατάφερε να προστατεύσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία τόνισε πως σέβονται και οι εταίροι.
«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη διαπραγμάτευση», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση, ούτε mail Χαρδούβελη. «Όλοι έχουμε την ίδια ανάγνωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου», σημείωσε.
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη της κατάρτισης, της νομοθέτησης, της υλοποίησης. «Στην Αθήνα θα έρχονται τα κλιμάκια των θεσμών μόνο για τη συγκέντρωση πληροφοριών», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά όπως είπε «η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, έχει αρχίσει να νομοθετεί το πρόγραμμα της. Η κυβέρνηση όχι μόνο διαπραγματεύεται, αλλά και κυβερνά», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και έθεσαν ως στόχο την αντιμετώπισή της.
«Η ανθρωπιστική κρίση δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Προέκυψε λόγω της εφαρμογής ενός προγράμματος. Θα έχουμε ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα στο 2015», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας θετικό τον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία αποστολής των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς ισχυριζόμενος ότι «δεν πρέπει να βάζουμε χρονικά όρια στις δεσμεύσεις. Ξεκινά συντονισμένα η προσπάθεια για την κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε όλοι να μην πούμε θα γίνει ερχόμενη Δευτέρα, Παρασκευή αλλά να ξεκινήσουμε συντονισμένα την προσπάθεια να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτή η απάντησή μου, το συντομότερο δυνατό να κατατεθεί λίστα μεταρρυθμίσεων και να συγκληθεί το για χρηματοδότηση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. «Οι υποχρεώσεις μας προς πολίτες και τρίτους είναι απολύτως διασφαλισμένες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και με τις καταθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον ελληνικό λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του σε προκλήσεις. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα σε όσους προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. «Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσχώματα σε αυτή τη πορεία ανασυγκρότησης της χώρας».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ισχύουν.
«Δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη, δεν υπάρχει δέσμευση Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 % αλλά για κατάλληλο με συνθήκες οικονομίας πρωτογενές. Πιστεύουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά, αυξήσεις ΦΠΑ στα φάρμακα, νησιά, μειώσεις σε συντάξεις. Αυτά τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν, τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουν θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, 1-1.5% τέλος 2015. Αν αποκατασταθεί γρήγορα ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα έχουμε και ανάπτυξη με τα πακέτα της Κομισιόν και θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα τα αποτελέσματα», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν επιτέλους στην Ελλάδα τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που θα μεταφέρουν το κόστος από εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη σε αυτούς που όλα τα χρόνια της κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους στο λογαριασμό.
«Χθες με νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές προκειμένου να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρους οι γνωστοί άγνωστοι, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα και ζήτησα υποστήριξη εταίρων σε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός. .
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή υπογράμμισε ότι στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ από 20.654 υποθέσεις, μόνο 25 έχουν ελεγχτεί γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με συμφέροντα. «Εμείς μόνη δέσμευση είναι με το λαό, είναι μια μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να αλλάξει κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Αυτή την υποστήριξη ζήτησα χθες και έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το σημείο έπεισα τους συνομιλητές μου. Θα φανεί όμως από την πορεία», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα και έκανε λόγο για κλίμα φόβου που δημιουργείται από οργανωμένα συμφέροντα που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας για να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα.
«Ματαιοπονούν όσοι εξυπηρετούν τέτοια σενάρια, κάποιοι ονειρεύονται ανατροπή κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανοραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του λαού. Εμείς δόξα το λαό και δόξα το Θεώ την υποστήριξη αυτή την έχουμε και θα πάμε πολύ μακριά.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία κατάθεσης των μέτρων, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το συνολικό πακέτο προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, στο Eurogroup και μόλις υπάρξει αυτό θα είναι δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, είτε που αφορούν τα κέρδη 1.9 δισ. που ανήκουν στην Ελλάδα, είτε χρημάτων σταδιακά από τα υπολειπόμενα, των 7.2 δις ευρώ. «Με τις αποφάσεις αυτές θα υπάρχει δυνατότητα από πλευράς ΕΚΤ που είναι οργανισμός λειτουργεί με δικούς του κανόνες, θα κρίνει, θα αξιολογήσει και θα προχωρήσει στις δικές του κινήσεις».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. «Χθες ξεδιαλύναμε κάτι σημαντικό, όχι υφεσιακά μέτρα. Είχα την ευκαιρία σε μια τετ α τετ συνάντηση με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολαντ να τους ρωτήσω αν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης και αν ζητούν από εμένα να εφαρμόσω ότι δεν μπόρεσε ο Σαμαράς. Η απάντηση ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, ζητάμε τις δικές σας προτάσεις να έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, αλλά με άλλο δημοσιονομικό πρόσημο προσθέτω εγώ».
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το έργο αλλά και την τακτική του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη. «Νομίζω πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και οι αντιθέσεις έχουν ισχυρό πολιτικό φορτίο. Δεν έχει νόημα ούτε να προσωποποιούμε την αντιπαράθεση, ούτε να έχουμε στο μυαλό ότι υπάρχει ελληνογερμανική κόντρα», είπε.
Πηγή: newsbomb.gr