Μέχρι το καλοκαίρι έπαιζε μπάσκετ στον ΠΑΟΚ, τον Σεπτέμβριο της δόθηκε η ευκαιρία της ζωής της και σήμερα ζει το όνειρό της!
Η 18χρονη Άννα Νίκη Σταμολάμπρου πήρε υποτροφία από το Robert Morris, ζει πλέον στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, ζει μεγάλες στιγμές παίζοντας στο NCAAW, και είναι δύο εμπόδια μακριά από την… τρέλα του Μαρτίου (March Madness).
Aύριο τη νύχτα (2πμ, ώρας Ελλάδας), το Robert Morris υποδέχεται το Bryant και με νίκη πηγαίνει στον τελικό της περιφέρειας για να διεκδικήσει το εισιτήριο για την τελική φάση.
Με αφορμή αυτά τα παιχνίδια, μιλήσαμε με την 18χρονη αθλήτρια, η οποία μαζί με την Σπανού, που έπαιζε στον Πανιώνιο, οδηγούν το Robert Morris, καθώς είναι οι πρώτες σκόρερ του. Η πρώην παίκτρια του ΠΑΟΚ, στην πρώτη της χρονιά στο NCAAW έχει 12,5 πόντους (με 35,5% στα τρίποντα) και 3,2 ριμπάουντ…
Η Σταμολάμπρου μίλησε στο Thessports γι΄ αυτά που ζει στις ΗΠΑ, για τα όνειρά της, για τον ΠΑΟΚ.
Αλλά ας τα πάρουμε τη σειρά…
– Πως βρέθηκες στις ΗΠΑ ;
«Μου έκαναν προτάσεις πολλά πανεπιστήμια, λόγω των καλών μου εμφανίσεων με τις εθνικές ομάδες, ήμουν πρώτη σκόρερ στο πανευρωπαϊκό. Επέλεξα το Robert Morris γιατί έπαιζε εδώ και η Σπανού, με την οποία ήμασταν συμπαίκτριες στην εθνική ομάδα και κυρίως γιατί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν σκοπό να μου δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομαδα»
– Πως είναι το επίπεδο;
«Είμαστε στην πρώτη κατηγορία του NCAA, το επίπεδο είναι πολύ καλό. Είναι πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα»
– Τώρα που πήρες αυτό το δρόμο, πως θέλεις να συνεχιστεί η μπασκετική σου καριέρα;
«Μόλις τελειώσω το πανεπιστήμιο εδώ, σπουδάζω οικονομικά, θέλω να παίξω μπάσκετ στην Αμερική ή σε κάποιο καλό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».
– Τι είναι τόσο διαφορετικό στο γυναικείο μπασκετ; Γιατί είναι βέβαιο, πως μιλάμε για διαφορετικούς κόσμους.
«Οι συνθήκες και οι εγκαταστάσεις, δεν συγκρίνονται. Τα πάντα λειτουργούν σωστά εντός κι εκτός γηπέδου. Τα αποδυτήριά μας είναι εφάμιλλα του ΝΒΑ. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλή οργάνωση υπάρχει και προσοχή και στην κάθε λεπτομέρεια. Στους αγώνες έχουμε συνήθως 500 θεατές, τώρα που είμαστε στα τελικά έχει περισσότερο»
– Αυτή είναι η εποχή της κορύφωσης της προσπάθειας;
«Ναι, είμαστε στα ημιτελικά των πλέι οφ για να πάρουμε το πρωτάθλημα της Νortheast Conference. Tερματίσαμε πρώτες στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, εγώ επιλέχθηκα στην καλυτερη πεντάδα των ρούκις όλης της Νortheast Conference».
– Και οδεύετε για… March Madness;
Ναι έχουμε δύο αγώνες, που πρέπει να κερδίσουμε, ο πρώτος αύριο στην έδρα μας με το Bryant και περιμένουμε πολύ κόσμο. Θα είναι φανταστική εμπειρία το March Madness, ειδικά για μένα που είμαι πρωτοετής. Εδώ όλοι γι΄ αυτο μιλάνε. Ακόμη κι οι απλοί φοιτητές στο πανεπιστήμιο, μας σταματάνε και μας μιλάνε γι΄ αυτό»
– Έλληνες υπάρχουν; Έρχονται στους αγώνες;
«Έχει την ελληνική κοινότητα στο Πίτσμπουργκ, υπάρχουν Έλληνες. Ακετοί έρχονται και στους αγώνες μας»
– Πάντως είναι ωραίο κοντράστ. Από τα άδεια γήπεδα της Ελλάδας σ΄ αυτή την ωραία κατάσταση!
«Ναι, αυτό είναι αλήθεια!»
– Φυσικα όποια θα μπορούσε να έρθει στην Αμερική σαν κι εσένα, θα της έλεγες να έρθει κολυμπώντας…
«Βέβαια!»
– Το ελληνικο γυναικειο μπασκετ, γιατι ειναι στο επιπεδο που ειναι;
«Ειναι περιορισμένος ο αριθμός των κοριτσιών, που πλέον ασχολούνται με το μπάσκετ… Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια στις υποδομές, κυρίως από την Ομοσπονδία και από μερικούς συλλόγους και πιστεύω μια καλή φουρνιά νέων παικτριών, που υπάρχει, θα δώσει μεγάλη ώθηση».
– Ο ΠΑΟΚ;
«Ξεκίνησα το μπάσκετ στον Θερμαϊκό Θέρμης, που είναι ένας σύλλογος που αγαπώ πολύ, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου! Με πολύ ευχάριστες αναμνήσεις, με πολλούς πανελλήνιους τίτλους νεανίδων και κορασίδων και φιναλίστ στο κύπελλο Ελλάδας γυναικών, που το χάσαμε στις λεπτομέρειες»
– Σου έκανε καλό ο ΠΑΟΚ;
«Ήμουν πέντε χρονια στην ομάδα. Είναι μια ομαδα, που προσέχει πολύ τις υποδομές, με ανθρώπους που νοιάζονται για την ομαδα, όπως ο Δημοκράτης Παπαδόπουλος ή ο Βασίλης Αγγελίδης. Και στον ΠΑΟΚ είχα την τύχη να έχω έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές, τον Ευρυπίδη Μελετιάδη. Η ομάδα θα παίξει φέτος στα πλέι άουτ, της εύχομαι καλή επιτυχία και να πετύχει το στόχο της».