Βρισκόμαστε στο 1946. Η Ελλάδα έχει βγει σχεδόν διαλυμένη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την τριπλή Κατοχή, από Γερμανούς, Ιταλούς, Βούλγαρους, αλλά τα βάσανά της δεν έχουν τελειωμό. Η χώρα, που προσπαθεί να σταθεί με κάθε τρόπο στα πόδια της, ταλανίζεται στη δίνη του Εμφυλίου. Εν μέσω των εχθροπραξιών μεταξύ αδελφών, εκκίνησε ξανά και το ποδόσφαιρο.
Διεξήχθησαν τα Πρωταθλήματα των τριών ιδρυτριών Ενώσεων (ΕΠΣ Αθηνών, ΕΠΣ Πειραιώς, ΕΠΣ Μακεδονίας) και οι νικητές, ΑΕΚ, Ολυμπιακός κι Αρης αντίστοιχα πήραν μέρος στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Ο Ολυμπιακός νίκησε 4-0 τον Αρη στις 30 Μαϊου 1946 (16’, 53’ Χατζησταυρίδης, 35’ Ν. Βασιλείου, 64’ Βάζος), ΑΕΚ και Αρης έφεραν 1-1 στις 2 Ιουνίου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (69’ Μαρόπουλος – 19’ κεφαλιά Κλ. Βικελίδης), η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον Ολυμπιακό στις 6 Ιουνίου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (57’ Νικολόης) και με το ίδιο σκορ επικράτησε ο Αρης του Ολυμπιακού στο γήπεδο Συντριβανίου (τότε έδρα του ΠΑΟΚ) στις 16 Ιουνίου (17’ Αγγ. Βασιλειάδης).
Ο τίτλος θα κρινόταν στις 23 Ιουνίου, στο ματς Αρης – ΑΕΚ στο γήπεδο Συντριβανίου. Οι «κίτρινοι δαίμονες», όπως αποκαλούσε ο Τύπος της εποχής την ομάδα του Αρη, διέλυσαν την Ενωση με 4-1. Πρωταγωνιστής ήταν ο Κλεάνθης Βικελίδης που σημείωσε δύο γκολ (5’, 50’), ενώ από ένα πέτυχαν οι Μ. Κολωνιάρης (20’), Λιακόπουλος (60’). Το γκολ της ΑΕΚ πέτυχε στο 80’ ο Ξένος.
Ο Αρης ήταν πια πρωταθλητής και το ματς Ολυμπιακός – ΑΕΚ της 30ής Ιουνίου στο Γ. Καραϊσκάκης (έληξε 0-0) δεν είχε βαθμολογική αξία. Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέχθηκε, μετά την ένσταση, που κατέθεσε η ΑΕΚ στην ΕΠΟ.
Η πλευρά του «δικεφάλου» στήριξε το κείμενό της στην αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή του Αρη, Αλέκου Σιώτη. Η Ενωση υποστήριξε ότι ο αμυντικός των «κιτρίνων» ανήκε στον Απόλλωνα και κακώς πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα με τη φανέλα της μακεδονικής ομάδας.
Η αλήθεια όμως βρισκόταν αλλού. Και στην ΕΠΟ το γνώριζαν. Αλλωστε, ο Αρης δεν ήταν η μοναδική ομάδα που αντιμετώπιζε τέτοιο θέμα. Ανάλογες περιπτώσεις υπήρχαν σε όλους τους συλλόγους. Ποια ήταν η αλήθεια;
Ο Σιώτης ήταν στο αντάρτικο του βουνού. Ηταν μέλος του ΕΛΑΣ. Το πρωί πολεμούσε και το βράδυ κατέβαινε κρυφά στην πόλη για να δει οικεία του πρόσωπα. Όταν του δινόταν η ευκαιρία μετείχε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Αρη. Αριστερής ιδεολογίας ήταν κι άλλοι παίκτες, διεθνείς μάλιστα, για παράδειγμα ο Γιώργος Δαρίβας του Ολυμπιακού κι ο Γιάννης Παπαντωνίου του Παναθηναϊκού.
Η ΕΠΟ συνεδρίασε και δεν τόλμησε να αλλάξει τη δίκαια επικράτηση του Αρη στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν έκανε δεκτή την ένσταση της Ενωσης κι ο τίτλος παρέμεινε στους Θεσσαλονικείς. Ηταν το τρίτο Πρωτάθλημα για τους «κίτρινους», που ως τότε τους κατέτασσε στη 2η θέση, πίσω από τον Ολυμπιακό.
Οι τίτλοι ως το 1946
Ολυμπιακός 6 (1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938)
Αρης 3 (1928, 1932, 1946)
ΑΕΚ 2 (1939, 1940)
Παναθηναϊκός 1 (1930)
Η ομάδα του Αρη, πρωταθλητή 1946
Κώστας Βελλιάδης (Τ), Βαχάκ Αμπραχαμιάν (Α), Αλέκος Σιώτης (Α), Λάκης (Νίκος) Τσώνας (Α), Δημήτρης Σταυράκμπεης (Α), Γιάννης Λιακόπουλος (Μ), Τάκης (Κώστας) Νικολαϊδης (Μ), Σίμος Καυταντζής (Μ), Νίκος Καυταντζής (Μ), Βλαδίμηρος Τακατζόγλου (Μ), Κλεάνθης Βικελίδης (Ε), Αγγελος Βασιλειάδης (Ε), Μιχάλης Κολωνιάρης (Ε), Μπέμπης (Λευτέρης) Φυσικόπουλος (Ε).
Στο Αρη ανήκαν και οι Αγησίλαος Νικολάου (Τ), Βαγγέλης Αθανασιάδης (Α), Βαγγέλης Κάφκας (Α), Αχιλλέας Μάγρας (Α), Αγαμέμνων Γκράτζιος (Μ), Ιωσήφ Βασιλειάδης (Μ), Νίκος Παππάς (Μ), Κώστας Ιωαννίδης (Ε), Μίλτος Σιδηρόπουλος (Ε), Γιώργος Χριστοδουλίδης (Ε), Γιώργος Χαλυβόπουλος (Ε). Δεν πήραν μέρος στην τελική φάση του Πρωταθλήματος, αλλά μετείχαν στα ματς του Πρωταθλήματος της ΕΠΣ Μακεδονίας.
Προπονητής του Αρη ήταν ο άλλοτε διεθνής επιθετικός των «κιτρίνων», Διονύσης Καλτέκης.
Πηγή: sportit.gr