Ο παραμυθενιος γάμος του Νίκου Λάσκαρη με την Τζώρτζια Ευσεβίου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τζια, τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με καλεσμένους σημαντικούς επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια, κυρίως γιατί συνέπεσε με τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.
Ο δραστήριος επιχειρηματίας και νέος μεγαλομέτοχος του μπασκετικού Αρη, δεν δίστασε να μιλήσει στο «Εθνος της Κυριακής», δίνοντας απαντήσεις σε όσους έκαναν λόγο για «προκλητικό γεγονός». Μάλιστα, επισημαίνει ότι στις προθέσεις του ίδιου και της συζύγου του ήταν ακριβώς το αντίθετο: Να αξιοποιήσουν τον γάμο τους για να προσφέρουν στο νησί. Σημειώνεται ότι το ζευγάρι κατέχει έναν μεγάλο όμιλο με επενδύσεις σε ορυχεία χρυσού (εξόρυξη, επεξεργασία και εμπόριο), στον τραπεζικό και ναυτιλιακό τομέα, σε real estate κ.ά., ενώ σύντομα θα γίνουν και τραπεζίτες, αφού αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξαγοράς μίας τράπεζας στο εξωτερικό. Η μόνιμη κατοικία τους είναι στη Ζυρίχη, αλλά κινούνται μεταξύ Λονδίνου, Σιγκαπούρης, Μαλαισίας και Χονγκ Κονγκ.
«Ζούμε και εργαζόμαστε στο εξωτερικό και όλα μας τα χρήματα τα έχουμε κερδίσει έξω. Ούτε ένα ευρώ δεν έχουμε πάρει από την Ελλάδα. Μάλιστα προβήκαμε σε κάποιες επενδύσεις στη χώρα που δεν αναμένεται να φέρουν κέρδος, τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα, με μόνο κίνητρο την αγάπη για την πατρίδα. Μας είχαν προτείνει ο γάμος να γίνει στο Σεν Τροπέ ή το Μόντε Κάρλο, γιατί ήταν πιο βολικό για τη διοργάνωσή του. Εμείς θέλαμε την Ελλάδα. Ο ένας λόγος ήταν η προβολή της χώρας μας και της Τζιας, να τη δουν οι φίλοι μας με τα δικά μας μάτια. Ο δεύτερος γιατί δεν θέλαμε τα λεφτά μας, τέτοιες εποχές, να πάνε σε ξένους. Για τον γάμο εργάστηκαν 600 Ελληνες και όλα τα προϊόντα ήταν εγχώρια. Κλείσαμε ξενοδοχεία και βίλες στο νησί, νοικιάσαμε σκάφη και ελικόπτερα για τη μεταφορά των καλεσμένων από ελληνικές εταιρείες. Μόνο τα κουπόνια του φαγητού στις τοπικές ταβέρνες, που δώσαμε στους εργαζομένους, ξεπέρασαν τις 4.000 μερίδες. Ολα τα χρήματα πήγαν σε συμπατριώτες μας. Ο γάμος ξεκίνησε να οργανώνεται από το 2014 και η ημερομηνία κλείστηκε πριν από μήνες. Πού να ξέρουμε ότι θα συμπέσει με το δημοψήφισμα;».
Σκεφτήκατε να τον αναβάλετε;
Ηταν Παρασκευή, παραμονή του γάμου, και ήμασταν στην ελληνική βραδιά που είχαμε οργανώσει στην πλατεία της Χώρας, Ιουλίδας. Τα μεσάνυχτα μάθαμε τα νέα και ο κόσμος ήταν ανήσυχος. Το συζητήσαμε με την Τζώρτζια, αλλά είχαν έρθει ήδη στο νησί 350 άτομα από την άκρη της Γης, από τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Ελβετία, την Αγγλία, τη Γαλλία…
Θα ήταν ό,τι χειρότερο και γι’ αυτούς, αλλά για τον κόσμο που δούλευε για τον γάμο να τον ακυρώσουμε τελευταία στιγμή.
Σας ενόχλησε που οι φωτογραφίες σας κυκλοφόρησαν παντού;
Με ενόχλησε γιατί γράφτηκαν ανακρίβειες, αλλά δεν το πήρα προσωπικά. Ομως στενοχωρήθηκαν κάποιοι άνθρωποι από τις οικογένειές μας και ήταν κρίμα… Εμείς χτίσαμε τη ζωή μας βήμα προς βήμα, τίποτα δεν μας χαρίστηκε και ποτέ δεν ξεχάσαμε από πού ξεκινήσαμε. Κάναμε έναν εντυπωσιακό γάμο, γιατί και οι άνθρωποι που καλέσαμε από το εξωτερικό έχουν μια επιφάνεια και έπρεπε να φιλοξενηθούν με τον καλύτερο τρόπο και να δουν το καλύτερο από την Ελλάδα.
Ομως ανοίξαμε τον γάμο μας και στους ντόπιους. Και την παραμονή στο τραπέζι που δώσαμε στην πλατεία, όποιοι από τους κατοίκους έτυχε να είναι εκεί διασκέδασαν μαζί μας, αλλά και το Σάββατο που τραγούδησε ο Ρέμος καλέσαμε όσους είχαν έρθει για να τον ακούσουν να μπουν στον χώρο της δεξίωσης και να συμμετάσχουν στη χαρά μας.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δωρίσατε ένα ασθενοφόρο. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το νησί;
Δωρίσαμε το ασθενοφόρο, όπως και κάποια ιατρικά μηχανήματα. Μελετάμε επίσης με δύο ασφαλιστικές εταιρείες για το πώς μπορούν να διακομίζονται με ελικόπτερο οι κάτοικοι του νησιού που χρήζουν επειγόντως ιατρικής βοήθειας. Ακόμα, ζήτησαν τη συνδρομή μας στο κομμάτι της πυροσβεστικής προστασίας, ενώ εξετάζουμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μελλοντικά κάποιο ξενοδοχείο στο νησί.
Πώς βρεθήκατε στην Τζια;
Επισκεφθήκαμε το περασμένο καλοκαίρι μία φίλη μας και στην κυριολεξία ερωτευτήκαμε τον τόπο. Ετυχε να δούμε και ένα σπίτι που μας άρεσε, γιατί διαθέτει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα που έχουμε δει ποτέ και αποφασίσαμε να το αγοράσουμε. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μας με το νησί, η οποία όσο πάει και γίνεται πιο δυνατή…
ΤΟ SUCCESS STORY TOY ZEYΓΟΥΣ
Τα «χρυσά» deals και η αγάπη για τον Αρη
«Οι καλεσμένοι μας ξετρελάθηκαν με την Ελλάδα και με το πόσο φιλικοί είναι οι Ελληνες. Μάλιστα τρεις επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι στην Τζια και άλλοι δέκα μας ζήτησαν να κλείσουμε τις διακοπές τους στο Αιγαίο. Συνεχώς λαμβάνουμε μηνύματα ότι είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Ολα αυτά είναι προς όφελος της Ελλάδας», λέει ο Νίκος Λάσκαρης επιχειρηματολογώντας για τη θετική επιρροή του γάμου του στην Τζια.
Πώς ασχοληθήκατε με τον Αρη;
Είμαι Βορειοελλαδίτης και ο Αρης ήταν η ομάδα που υποστήριζα από παιδί. Μεγάλωσα με είδωλο τον Γκάλη… Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα είχα μάθει τι είναι μπάσκετ. Επένδυσα γιατί ήθελα να επιβιώσει η ομάδα, να βγάλει τη χρονιά.
Ποια τα σχέδιά σας για την ομάδα;
Επιθυμούμε να είναι ανταγωνιστική στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ σκοπεύω να προβώ στην οικονομική εξυγίανσή της. Επίσης θα επενδύσουμε σε νέα παιδιά. Ο Αρης δικαιούται μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει την αξία του.
Η ομάδα δεν αποτελεί τη μόνη επένδυση στην Ελλάδα του ζεύγους Λάσκαρη – Ευσεβίου. «Χρηματοδοτούμε την επιχειρηματική καινοτομία, ενώ τελευταία δημιουργήσαμε το Laskaris Foundation με έδρα τη Ζυρίχη. Σκοπός του ιδρύματός είναι η αναβίωση λαϊκών παραδοσιακών τεχνών. Μπορεί να ζούμε τον περισσότερο καιρό στο εξωτερικό, όμως η ψυχή μας είναι στην Ελλάδα».