ΖΑΓΚΡΕΜΠ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Περνώντας κανείς την πορτα του Κρανιτσεβίτσεβα, του γηπέδου που θα γίνει το αυριανό παιχνίδι ανάμεσα στην Λοκομοτίβα και στον ΠΑΟΚ, είναι να απορεί, πως είναι δυνατόν η ΟΥΕΦΑ να δίνει άδεια να γίνονται αγώνες σε τέτοια γήπεδα!
Πρόκειται για ένα γήπεδο – αντίκα, ηλικίας σχεδόν 100 χρόνων, το οποίο έζησε τέσσερις χώρες και φιλοξένησε τέσσερις διαφορετικές εθνικές ομάδες!
Το “Κρανιτσεβίτσεβα” είναι χτισμένο στην καρδιά του Ζάγκρεμπ λίγα λεπτά δρόμο από το ιστορικό κέντρο της πόλης, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1921…
Όταν ξεκίνησε να χτίζεται, το Ζάγκρεμπ άνηκε στο “Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας”, στο διάστημα 1941-45 άνηκε στο “Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας”, από το 1946 άνηκε στην “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας” κι από το 1991 είναι η πρωτεούουσα της “Δημοκρατίας της Κροατίας”. Οι Εθνικές ομάδες των τεσσάρων αυτών χωρών, έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το γήπεδο ως έδρα.
Το “Κρανιτσεβίτσεβα” είναι επισήμως χωρητικότητας 8.500 θέσεων, που βρίσκονται στις δύο κεντρικές κερκίδες, καθώς πέταλα δεν υπάρχουν.
Η μία κερκίδα έχει καθίσματα και σκέπαστρο και είναι 3.850 θέσεων, η οποία είναι σε ικανοποιητική κατάσταση
Μάλιστα η κερκίδα χωρίζεται από τον αγωνιστικό χώρο, που είναι σε άριστη κατάσταση, με έναν κοινό φράχτη με σύρμα!!!
Οι υπόλοιπες “θέσεις” βρίκονται στην απέναντι κερκίδα, που είναι κερκίδα ορθίων, και χρησιμοποιείται για φιλοξενούμενους οπαδούς. Εκεί θα καθίσουν αύριο οι 300 φίλοι του ΠΑΟΚ, που έρχονται οδικώς από τη Θεσσαλονίκη.
Πίσω από τις εστίες δεν υπάρχουν κερκίδες, και όπως βλεπετε στην κεντρική φωτογραφία, πίσω από την δεξιά εστία, έχει αγριόχορτα και… ραδίκια!
Μάλιστα, πίσω από την δεξιά εστία, υπάρχει ένα πολυώροφο κυκλικό κτίριο, που είναι ένα πασίγνωστο σημείο του Ζάγκρεμπ. Είναι το Μουσείο Ντράζεν Πέτροβιτς! Δίπλα ακριβώς στο Μουσείο του “Μόρτσαρτ” του ευρωπαϊκού μπάσκετ, βρίσκεται η θρυλική “Χάλα Σπόρτοβα”, πλέον “Χάλα Ντράζεν Πέτροβιτς”, το γήπεδο στο οποίο μεγαλούργησε η Τσιμπόνα και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.
Πίσω από την αριστερή εστία, υπάρχει ένας τοίχος για διαφήμιση κι όπως μπορεί να διακρίνει κανείς και στην φωτογραφία, γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, δεν υπάρχει ταρτάν, αλλά διάδρομος για ποδηλασία! Μάλιστα το γήπεδο μοιάζει με το γήπεδο της Ρόδου, που είναι επίσης ποδηλατοδρόμιο…
Μάλιστα, στην κεντρική κερκίδα του γηπέδου, υπάρχουν και τα γραφεία μιας… Σχολής Οδηγών!
Η είσοδος γίνεται από την Θύρα πίσω από την δεξιά εστία και ακόμη και το εκδοτήριο θυμίζει παλιές εποχές στην Ελλάδα…
Το “Κρανιτσεβίτσεβα” δεν ανήκει στην Λοκομοτίβα, η οποία απλώς το χρησιμοποιεί, αλλά στην ΝΚ Ζάγκρεμπ, την επί σειρά ετών δεύτερη ομάδα της πόλης, μετά την Ντιναμό.
Μάλιστα, σ΄ αυτό το γήπεδο η ΝΚ Ζάγκρεμπ πανηγύρισε μια μεγάλη επιτυχία, την οποία στην πράξη δεν απόλαυσε ποτέ!
Την σεζον 1990-91 η ΝΚ Ζάγκρεμπ αναδείχτηκε πρωταθλητρια Β΄Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και πανηγύρισε την άνοδό της στην Α’ Εθνική. Δεν έπαιξε ποτέ σ΄ αυτήν, αφού το ίδιο καλοκαίρι ξεκίνησε ο εμφύλιος και συμμετείχε στην Α΄Εθνική της Κροατίας…