Ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων που βάζουν διαρκώς στο τραπέζι οι θεσμοί προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά και με τις ημερομηνίες που λήγουν οι νέες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας προς τους δανειστές να πλησιάζουν. Σε κάθε περίπτωση, το “παζάρι” θα είναι πολύ σκληρό και όσο προχωρά η διαπραγμάτευση θα εντείνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μελετούν σήμερα οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών, που ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο επαφών με την ελληνική πλευρά.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών συνθέτουν τον καμβά του φετινού προϋπολογισμού, πάνω στον οποίο θα “χτίσουν” τις προβλέψεις για την επόμενη τριετία και θα “κουμπώσουν” τα μέτρα που απαιτούνται για να μην χαθούν οι νέοι στόχοι, με την Αθήνα πάντως να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρός της, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη Real News, σημειώνει πως η κυβέρνηση “δεν έχει δεχτεί κανένα αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα” στη Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας ταυτόχρονα σαφές μήνυμα προς τους δανειστές ότι “κάθε μονομερής αλλαγή” των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσε “να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου”.
Στο τραπέζι είναι:
•Η άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
•Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμα
•Η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ
•Η κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων
•Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 350.000 δικαιούχους
Υπό συζήτηση είναι επίσης οι εσωτερικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (κλιμάκια, συντελεστές) χωρίς να αλλοιώνεται ο στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, ενώ “καίνε”:
•Η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες
•Η μείωση του επιδόματος θέρμανσης
•Η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα φορολογική κλίμακα
•Η αύξηση των συντελεστών για μεσαία-υψηλά εισοδήματα
•Η αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
•Η αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία και
•Η μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων.
Στο Δημόσιο, έρχεται νέο Μισθολόγιο από μηδενική βάση και “ψαλίδι” στα επιδόματα, καθώς και μείωση των αμυντικών δαπανών με έμφαση στο προσωπικό και στις προμήθειες.
Παγίδες κρύβει η απελευθέρωση αγορών που ζητάνε οι δανειστές, αφού “ακουμπάει” την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, το πώς θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το πώς θα πωλείται το γάλα, το πώς θα λειτουργούν οι φούρνοι.
Αίσθηση προκαλεί, την ίδια ώρα, η αποκάλυψη του “Έθνους της Κυριακής” ότι την ίδια ημέρα που άναβε φωτιές στη γνωστή τηλεδιάσκεψη ο Γ. Βαρουφάκης, παρουσιάζοντας το περιβόητο plan b, ο Γκίκας Χαρβούβελης που του παρέδωσε τη σκυτάλη του υπουργείου, μιλώντας ενώπιον των ίδιων επενδυτών, επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη… στενοκεφαλιά του ΔΝΤ.
Όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, αν και η αξιολόγηση είχε πάρει πράσινο φως από την Κομισιόν το Δεκέμβριο, οι υπόλοιποι της τρόικας “είδαν” ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκαν να δώσουν λεφτά. “Τότε -λέει ο κ. Χαρδούβελης- το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν συμφώνησαν. Πιστεύω ότι ο ΔΝΤ ενήργησε πολιτικά και πιστεύω ότι ήταν σοβαρό λάθος εκ μέρους τους. Αν είχαμε συμφωνήσει τότε, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο τώρα”.
Πηγή : Έθνος