Γιατί και ο οδηγός έχει ψυχή!

173

Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή όταν οδηγούμε και κάποιος από το πίσω κάθισμα έχει βαλθεί να διαταράξει ολόκληρο το νευρικό μας σύστημα! Στους περισσότερους το πρόβλημα εμφανίζεται όταν συνεπιβάτες τους είναι μικρά παιδιά τα οποία συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο από τον άλλο ,αγνοώντας έτσι πως αυτός που κάθεται πίσω από το τιμόνι  ενοχλείτε και δυσανασχετεί!

Η Ford βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να βάλει τέλος σε αυτήν την δοκιμασία με ένα νέο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας  που ακούει στον κωδικό SYNC 3 όπου εντός του περιλαμβάνει μία τεχνολογική καινοτομία CALM η οποία επιτρέπει στον οδηγό να  αλλάζει το σκηνικό εντός του εσωτερικού του αυτοκινήτου με μια φωνή! Είπατε κάτι? Μπορεί να ενεργοποιήση μία αυτόματη αφήγηση με φωνητικά τα παραμύθια Roald Dahl audiobooks  και αμέσως μετά να βάλει πλώρη αφού πρωτίστως το ζητήσει από την εφαρμογή, να βρεί το πλησιέστερο fast food λέγοντας απλά  “I’m hungry”.

Τώρα αν κατά λάθος αυτή η συνταγή δεν είναι αποτελεσματική μία άλλη εφαρμογή είναι διαθέσιμη η οποία αναλαμβάνει δραστικό ρόλο να μειώσει τον θόρυβο που λαμβάνει χώρα πίσω από το κεφάλι του οδηγού!

Το Child Anarchy Layoff Mode – ή CALM – ενεργοποιείται φωνητικά μέσω του συστήματος SYNC 3. Το CALM χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με του Active Noise Control, που εξουδετερώνει τους ανεπιθύμητους θορύβους με αντίθετα ηχητικά κύματα από το ηχοσύστημα.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο, αλλά παρά το ότι δημιουργήσαμε διαισθητικά χειριστήρια και άνετα καθίσματα δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι για τους επιβάτες που προκαλούν στρες στους οδηγούς… μέχρι τώρα τουλάχιστον» σχολίασε η Theresa Earthly, τεχνικός στο Ford Obtrusive Oscillation Laboratory.

Η έρευνα των τεχνικών της Ford δεν σταματάει εδώ! Μπορεί να βρήκαν τρόπο να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά ντεσιμπέλ τα οποία αναπαράγονται  από τα τσιρίγματα των παιδιών, αλλά πειραματίζονται και συγχρόνως εξελίσσουν μία πλατφόρμα εξουδετέρωσης χαμηλότερων συχνοτήτων ,όπως είναι αυτές οι οποίες βγαίνουν από το στόμα μιας κακιάς πεθεράς, και μιας τρελαμένης μάνας που ξαφνικά θυμούνται τα πάντα όταν μπαίνουν μέσα στο αυτοκίνητο !

Παντελής Τζερτζεβέλης