Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας

Ήταν μια πολύ έντονη εβδομάδα, με ευχάριστο αποτέλεσμα για τον ΠΑΟΚ, καθώς η πρόκριση επί της Μπενφίκα, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο χρυσές ευρωπαϊκές του βραδιές. Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε πραγματικά μια πολύ καλύτερή του ομάδα.

Είναι μια σεζόν, που εξελίσσεται πολύ καλά, παρότι δεν ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, όλοι θυμούνται πως τελείωσε η προηγούμενη σεζόν και μέσα σε τι κλίμα ξεκίνησε η καινούρια.

Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ έχει ήδη πολλά κέρδη σ΄ αυτό το ξεκίνημα της χρονιάς, προχωρά στην Ευρώπη, έλυσε το μεγάλο λογιστικό του πρόβλημα και πέτυχε κάτι, ίσως πολύ πιο σημαντικό. Ο ΠΑΟΚ όσο περνά ο καιρός εκπαιδεύει και το κοινό του. 

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο πιο ερασιτεχνικά, ο λαϊκισμός βρίσκει πολύ εύφορο έδαφος για να αναπτυχθεί, υπάρχουν άλλωστε πολλοί που πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους περιορισμένης αντίληψης κι ευθύνης.

Κατά καιρούς ο ΠΑΟΚ περνά κρίσεις, όπως περνούν όλες οι ομάδες αυτού του βεληνεκούς. Απλά οι μεγάλες ομάδες της Αθήνας, έχουν εκπαιδεύσει το δικό τους κοινό και τις περνούν χωρίς τις αναταράξεις του ΠΑΟΚ.

Όλοι θυμόμαστε πως τελείωσε η προηγούμενη σεζόν.

Με πολύ κόσμο να ζητά το κεφάλι του Φερέιρα, θεωρώντας πως είναι ένας κακός προπονητής, με πολύ κόσμο να βγάζει καπνό από τη μύτη, επειδή στον ΠΑΟΚ κοιμούνται όρθιοι και δεν κρατούν με κάθε κόστος τον Βιεϊρίνια, ακόμη και τώρα υπάρχει κόσμος που σκίζει τα ρούχα του, που ο προπονητής έχει ξεγράψει τον Μάτος.

Άλλος το μακρύ του, άλλος το κοντό του, αλλά ο ΠΑΟΚ αγωνιστικά είναι πετυχημένος μέχρι τώρα.

Αυτοί που χαρακτήριζαν άσχετο και επικίνδυνο τον Φερέιρα, τώρα αποθεώνουν αυτόν και την ομάδα.

Σα να μου θύμισε η κατάσταση λίγο την Άνοιξη του 2008. Τότε, που κάποιος έξυπνος, μπήκε στην αίθουσα τύπου, και γεμάτος αυτοπεποίθηση είπε στον Σάντος to.. “go village, re”. Είχε βρει τη λύση του προβλήματος, μετά από μια τραγική χρονιά.

Τότε ο Ζαγοράκης επέλεξε να κρατήσει τον προπονητή και να αλλάξει την ομάδα. Ο ίδιος είχε βρει το πραγματικό πρόβλημα και το διαπιστώσαμε αργότερα. Άλλα τα μάτια του λαγού, άλλα της κουκουβάγιας.

Όταν εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο Ρέμπε, βρήκε κι αυτός το πρόβλημα. “Ή αλλάζουμε τον προπονητή και κρατάμε τους παίκτες, ή κρατάμε τον προπονητή και αλλάζουμε την ομάδα”. Η ιδιοκτησία, σε συνδυασμό με τον Γερμανό, επέλεξαν το δεύτερο. Ποιος αμφιβάλει σήμερα ότι έπραξαν σωστά;

Ακόμη και τώρα, μπορεί να γίνονται πράγματα, που δεν είναι ορθολογικά. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, γιατί ο ΠΑΟΚ πάει τη Δευτέρα στο Κράσνονταρ για να παίξει τους μισούς ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν φρόντισε να έχει πάρει ήδη επιθετικό και δεξί μπακ.

Είναι προφανές ότι κάτι έγινε λάθος στα μεταγραφικά. Και είμαι σίγουρος ότι το ξέρουν κι οι ίδιοι. Είναι ωστόσο ξεκάθαρο, ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να περάσει την Κράσνονταρ, ακόμη και χωρίς επιπλέον φορ και δεξί μπακ. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι τελευταίες μεγάλες νίκες του ΠΑΟΚ, παρότι πήγε κόντρα στο κοινό αίσθημα, βοηθούν στο να αντιληφθεί ο καθένας το ρόλο του…

Θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να αποφύγει τσάμπα κρίσεις…