Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

…φαλάκρα παραιτήσου, δεν είναι μαγαζί σου. Ο Γιώργος Παντελάκης που για την αρχοντιά του ο ΠΑΟΚτσής εμπνεύστηκε αυτό το σύνθημα όταν έφτασε η ώρα να υποστεί τις συνέπειες της αλλαγής του ποδοσφαίρου από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό, είναι ο τελευταίος ηγέτης του ΠΑΟΚ που αντιστάθηκε, πήγε κόντρα και βγήκε νικητής απέναντι στο αίωνιο κατεστημένο που κυριαρχεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρό.

Η επιστροφή του Γιώργου Κούδα ήταν μια τεράστια επιτυχία που όμοιά της δεν έχουμε δει μέχρι χθες στον ΠΑΟΚ. Την περίοδο που το πορτοφόλι του Βουλινού ήταν γεμάτο, η προσπάθειά του ν’ αντισταθεί και αυτός, έφερε μια ελπίδα κι ένα χαμόγελο στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Ήταν όμως μια σπασμωδική αντίδραση με τραγικά αποτελέσματα. Κι όταν το πορτοφόλι άδειασε εντελώς, ήρθε η κατάρρευση και η καταστροφή. Σαν σήμερα, 1 του Οκτώβρη του 1992 .

…δε χωρεύει νηστικό αρκούδι, Μπατατούδη, Μπατατούδη. Είναι βέβαιο ότι όσοι ζήσαμε εκείνη την εποχή κοντά σ’ αυτά που διαδραματίστηκαν, θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα βιβλίο με απίθανες και απίστευτες στιγμές. Εκείνη την εποχή, ο ΠΑΟΚ με ηγέτη ένα εργαλείο του συστήματος, ίσως ένιωσε τόσες ντροπές κι εξευτελισμούς, όπου κάποια στιγμή ικέτευε μόνο για μια αλλαγή χωρίς να τον ενδιαφέρει τί, πώς, ποιός και γιατί.

…έξω οι ρουφιάνοι του Γούμενου του Γιάννη. Ο ταχυδακτυλουργός και μετρ στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και φίλος του Βενιζέλου, είναι ο αχυράνθρωπος που τα 10 εκ. χρέη που άφησε ο Μπατατούδης, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να τα κάνει 40 εκ. Την αντίσταση του συγκεκριμένου στο αιώνιο κατεστημένο του Ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θέλω να την αναφέρω, γιατί έχει σχέση με κείνο το σύνθημα για το συμπολίτη και το μπαράζ στο Βόλο, που πάνε όλοι με τον…

Οι ντροπές διαδέχονταν η μία την άλλη και η περηφάνεια η οποία χαρακτήριζε τον ασπρόμαυρο σύλλογο έφτασε στον πάτο. Όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι μεγάλες ποδοσφαιρικές μας αξίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατέληγαν στις ομάδες που είχαν την οικονομική δυνατότητα και μπορούσαν να τους κάνουν δικούς τους. Μπορεί σήμερα η λέξη προσφυγή να είναι άγνωστη για το ευρύ ΠΑΟΚτσίδικο κοινό, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην καθημερινότητα, στο μυαλό και ο μόνιμος φόβος του. Όλα αυτά τα χρόνια το να χρωστάς θεωρούνταν αυτονόητο. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στο σημείο να χρωστά και τις γάζες, το ψυκτικό ακόμη και τα ντεπόν στο φαρμακοποιό της γειτονιάς.

Αυτά τα δύσκολα χρόνια, όπου ΠΑΟΚτσήδες κατέστρεψαν τη ζωή τους, στιγματίστηκαν, χαρακτηρίστηκαν και κυνηγήθηκαν από όλους αυτούς τους τυχαίους ή επιτήδειους, δεν το έκαναν γιατί η μπάλα δεν πήγαινε δοκάρι και μέσα, αλλά για να προστατέψουν την ιστορία, τη συνέχειά της και κυρίως την ύπαρξη του ΠΑΟΚ τους.

Πολλά τα χρόνια, βουνά οι αγώνες, οι συγκρούσεις και η ταλαιπωρία, πάντα με πρώτη ελπίδα να ρθει στον ΠΑΟΚ μας ένας νοικοκύρης, να ξεπλύνει τις ντροπές, να πληρώσει τα χρωστούμενα και να ξαναφέρει την περηφάνεια μας.

Να ξαναβάλουμε όλοι μαζί τις βάσεις για ένα δυνατό ΠΑΟΚ που θα κυνηγά την επιτυχία και θα διψά για τίτλους. Πριν απ’ όλα αυτά όμως, μια ήταν και είναι η κυρίαρχη απαίτηση. Αντίσταση στο βρώμικο κατεστημένο. Κόντρα και μάχες για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο. Σύγκρουση μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ή μάλλον, η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ.

Με την παρουσία του Θοδωρή Ζαγοράκη σε μια διοίκηση εθνικής σωτηρίας στη λαική δημοκρατία του ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής, όπου η ενότητα έφτασε στο αποκορύφωμά της, ο ΠΑΟΚτσής το πίστεψε πως ήρθε η ώρα. Να όμως που και πάλι η μοίρα επιφύλασσε εκπλήξεις και η ενότητα και η ελπίδα κατέρρευσαν, μιας και το σύστημα, το κατεστημένο, βρήκε τους κατάλληλους ανθρώπους στα πρόσωπα των απατεώνων και μιας πληθώρας χρηματιζόμενων υποστηρικτών τους και την κάβλα του κόσμου για κάτι καλύτερο εκείνη την εποχή, πήγε να τη μετατρέψει σε μια ακόμη τραγωδία…

Σήμερα, ένας ΠΑΟΚ ισορροπώντας όλο αυτό τον καιρό σ’ ένα τεντωμένο σχοινί και το γκρεμό κατάματα, πέρασε με επιτυχία απέναντι, ακουμπώντας στην πλάτη του ανθρώπου που περήφανα μπορούμε να πούμε όλοι, πως έκανε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο.

Τη μεγαλύτερη ελπίδα που είχε, να βρεθεί στο δρόμο του ο ηγέτης, που θα φέρει τη περηφάνεια και θα ξανακάνει το σύλλογο νοικοκύρη. Ο ηγέτης, που θα πληρώσει τις απατεωνιές των προηγούμενων και θα συγκρουστεί με το βρώμικο κατεστημένο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, όχι με λόγια, φιλοσοφίες και θεωρητικές πρακτικές, μα με πράξεις. Ο ηγέτης που θα φέρει τη λευτεριά. Ο ηγέτης που θα ξανακάνει τον ΠΑΟΚ αυτόνομο και κυρίαρχο.

Σήμερα, με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην ηγεσία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, όλα αυτά τα ζητήματα ανήκουν στο παρελθόν, το οποίο με αρκετά μεγάλη σιγουριά μπορεί να πει πως θα είναι εκεί για πάντα και δεν θα επανέλθουν ποτέ στον ΠΑΟΚ του Ιβάν.

Όχι μόνο ηγείται αυτή τη στιγμή της μεγάλης αλλαγής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι μόνο τον τρέμουν κι ασχολούνται όλοι μαζί του, όχι μόνο πλήρωσε όλες τις οφειλές, όχι μόνο πως καμία Ελληνική ομάδα δεν μπορεί να πλησιάσει τα αξιόλογα εργαλεία σου, όχι μόνο έχει διαγραφεί η λέξη προσφυγή, όχι μόνο όλοι πληρώνονται στην ώρα τους και σίγουρα κανείς δεν ασχολείται και δεν αφιερώνει ούτε λεπτό, ούτε δυο γραμμές για όλα αυτά που κατασπάραζαν και τσαλαπατούσαν την ιδέα του ΠΑΟΚ, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο το κυρίαρχο να είναι το δοκάρι και μέσα ή το δοκάρι και έξω.

Ο ΠΑΟΚ είναι ένα βήμα από την απόλυτη ενότητα. Ήρθε η στιγμή που θα καταφέρουμε το ακατόρθωτο. Μπροστάρηδες θα φέρουμε τη δικαιοσύνη και την ισονομία για να μπορούμε με όλα μας τα δίκια να πιέζουμε σκληρά κι αποφασιστικά, με σεβασμό και προστασία όμως απέναντι στον ηγέτη που μας οδηγεί, να φέρει τους καλύτερους παίκτες να κάνει την καλύτερη ομάδα με τους καλύτερους προπονητές, γιατί ήρθε η ώρα της ανταμοιβής. Γιατί με την περηφάνεια του και την παρουσία του σε όλα τα γήπεδα του κόσμου γέννησε μιλιούνια ΠΑΟΚτσήδες, ήρθε η ώρα ν’ αρχίσουν να γεννιούνται ΠΑΟΚτσήδες κι από τους τίτλους.

Η θετική ενέργεια και η ενότητα θα δώσουν στην ομάδα την περίσσια θέληση που οφείλει να έχει, να φέρνει νίκες κι επιτυχίες για να βοηθήσει ώστε να υπάρχει η γαλήνη, η ηρεμία και το καθαρό μυαλό σε όλους. Τώρα είναι η στιγμή ο κόσμος του ΠΑΟΚ ν’ αφήσει στην άκρη κάθε αρνητική σκέψη, να συστρατευτεί και ν’ ανοίξει το δρόμο στον ηγέτη του, για να γίνει πράξη μια αιώνια απαίτηση. Η μπάλα να παίζεται στο χορτάρι και όχι στα γραφεία.

Υ.Γ.1. Με τη μια χούφτα επιτήδειους στα social media που έχουν αποκτήσει το ρόλο του Δούρειου Ίππου, που κατευθύνονται από κάποιους χαζοχαρούμενους ή εχθρους του ΠΑΟΚ, δεν θ’ ασχοληθώ καθόλου γιατί η παρουσία τους στο γήπεδο είναι μηδενική και δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο, ούτε να μπουν εμπόδιο στο δρόμο που χαράζει ο ηγέτης και τα μιλιούνια των πραγματικών οπαδών.

Υ.Γ.2. Η ενεργή παρουσία των συνδέσμων, όταν και αν αυτή επιτευχθεί, θα φέρει και το τέλος στον παραλογισμό στα Μ.Μ.Ε. και κυρίως σ΄αυτούς που αμοίβονται από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ΠΑΟΚ και κάνουν εκπτώσεις στην αντίσταση, στα λόγια και στα γραπτά τους.

Υ.Γ.3. Απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της Ιταλίας, την Φιορεντίνα, ο κόσμος καταθέτοντας την ψυχή του και τη φωνή του, όταν το παιχνίδι στο τέλος έγερνε για τους Ιταλούς, έδωσε τη δύναμη που δίνει πάντα όταν είναι στα καλά του και κράτησε την ομάδα όρθια. Ένα μεγάλο μπράβο που η Τούμπα θύμησε παλιές καλές στιγμές και μια μεγάλη ελπίδα πως θα υπάρξει συνέχεια.

Υ.Γ.4. Τα χρόνια που έρχονται θα βρουν τον ΠΑΟΚ και την οικογένεια Σαββίδη κυρίαρχους στα αθλητικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της φτωχομάνας Θεσσαλονίκης, αλλά της Ελλάδος.

Υ.Γ.5. Αυτοί που καταρρέουν και προσπαθούν να πουλήσουν τα μαγαζάκια τους στο Σαββίδη για να σωθούν, καλά θα κάνουν ν’ αλλάξουν λίγο πλευρό για να μην πιαστούν…