Εμάς δεν θα μας αλλάξει ποτέ

Το VAR μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και σε άλλες χώρες, αρχίζουν να επεξεργάζονται τις αλλαγές, που έχει φέρει και να προσαρμόζονται.

Στην Αγγλία, για παράδειγμα, για να μη καθυστερεί το παιχνίδι, άλλαξαν το πρωτόκολλο, ο διαιτητής δεν πηγαίνει στην οθόνη, εμπιστεύεται τον VARίστα, το δέχονται όλοι και προχωρούν.

Στην Γερμανία, όπου επίσης οι διαιτητές δεν πηγαίνουν εύκολα στην οθόνη, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το οφσάιντ, ο φορ της Στουτγάρδης, Μάριο Γκόμεζ, εξεμάνη καθώς του ακύρωσαν για πέμπτη(!) φορά φέτος ένα γκολ για οφσάιντ… χιλιοστών.

Ο υπεύθυνος του VAR στην Γερμανία, τον κάλεσε στο στρατηγείο του VAR στην Κολωνία για να του δείξει πως λειτουργεί το σύστημα, και πως δουλεύουν οι γραμμές!

Αυτό, που έχουν διαπιστώσει στη Γερμανία, όπου το VAR διανύει τη δεύτερη φουλ σεζόν του, είναι πως σε σχέση με την τελευταία χωρίς VAR σεζόν, έχουν μειωθεί οι παραβάσεις οφσάιντ περίπου στο 15%.

Στη σεζόν 2018-19 σημειώθηκαν 1.229 παραβιάσεις οφσάιντ, ενώ την τελευταία χρονιά χωρίς VAR, οι παραβιάσεις οφσάιντ ήταν 1.414. Ήτοι 185 οφσάιντ λιγότερα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ποδοσφαιριστές προσαρμόζονται στο VAR. Προσέχουν περισσότερο τη θέση τους, γνωρίζοντας πως τα κριτήρια είναι πλέον αντικειμενικά.

Το VAR είναι πια φανερό παντού, ότι αλλάζει το ποδόσφαιρο. Το κάνει πιο γρήγορο, το κάνει πιο δίκαιο.

Οι παίκτες προσέχουν το οφσάιντ (κι αυτό κάνει το ποδόσφαιρο πιο γρήγορο…), προσέχουν τα μαρκαρίσματά τους, κυρίως μέσα στις περιοχές, προσέχουν να μην χτυπούν αντιαθλητικά ή εκτός φάσης.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως αυτό το VAR ρυθμίζει στην πραγματικότητα το ποδόσφαιρο και φέρνει σ΄ αυτό την πραγματική κανονικότητα! Και κάνει το ποδόσφαιρο δικαιότερο και καλύτερο.

Αυτά, φυσικά, αλλού.

Εδώ, το VAR είναι ένα σύστημα, το οποίο μπορούμε με τον τρόπο μας να εξουδετερώσουμε, αν έχουμε ανάγκη (ποιος ξεχνά τα πέναλτι στα Ολυμπιακός – Αστέρας και Ολυμπιακός – ΟΦΗ;)

Στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Αγγλία, ο κάθε Νέιρα δεν θα χτυπήσει τον κάθε Σφιντέρσκι εκτός φάσης. Θα δει 200% κόκκινη. Εδώ παίζεται!

Εδώ, μπορούμε να απαξιώνουμε και να ξεφτιλίζουμε ότι ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ εμφανίστηκε ποτέ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και με βάση και με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Του Αυγενάκη. Είναι φοβερό.

Εδώ η απαξίωση του VAR είναι ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα αυτών, που προσπαθούν να ανακατέψουν το ποδόσφαιρο, να αποδομήσουν την σημερινή κατάσταση, που είναι πιο “κανονική”, από ποτέ, να μπορέσουν να το φέρουν στα μέτρα τους, για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτοί και οι γνωστές ουρές τους.

Φαίνεται, πως το VAR θα αργήσει εδώ να μας αλλάξει.