Η επίδειξη δύναμης, ο Λουτσέσκου και οι… φουκαράδες

Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωσε ο Λουτσέσκου ότι φεύγει.

Στο μεσοδιάστημα, συνέβησαν τα γνωστά. Υπάρχει πάάάάρα πολύς κόσμος, που δεν έχει πάρει ακόμη χαμπάρι τι γίνεται στον ΠΑΟΚ και σε τι επίπεδο έχει φτάσει. Πολλοί πιστεύουν, ότι έτσι για πλάκα, παίρνεις πρωταθλήματα.

Πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από την φυγή του Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ΑΓΟΡΑΣΕΙ τον προπονητή της Μπράγκα. Όχι της Τοντέλα ή της Πορτιμένσε! Τον προπονητή της 4ης ομάδας της Πορτογαλίας, έναν από τους καλύτερους νέους προπονητές της χώρας, με συστάσεις εξαιρετικές από ανθρώπους που νιώθουν.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, να αγοράσει με περίπου 2.000.000 ευρώ έναν προπονητή, που είχε εξαπλάσια ρήτρα, έχοντας πείσει από την πρώτη στιγμή αυτόν τον προπονητή, ότι το μέλλον του είναι εδώ.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε, λοιπόν, όντας στην ανάγκη, να αναγκάσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, μια από τις μεγάλες πορτογαλικές ομάδες, που έχει φιλοδοξίες και ξεκινά προετοιμασία τώρα, να του πουλήσει τον προπονητή της, με τιμή στο 1/6 της ρήτρας του και να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό της!

Η κατάσταση στον ΠΑΟΚ δεν είναι παίξε – γέλασε. Αυτό το κατάλαβε πια κι ο τελευταίος.

Υπό ασφυκτική πίεση, ο ΠΑΟΚ έκανε τη δουλειά του και η πλάκα, ξέρετε ποια είναι; Αν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής δεν συμφωνούσε η Μπράγκα, από μια άλλη πόλη της νότιας Ευρώπης, ένας άλλος προπονητής ήταν έτοιμος να μπει στο αεροπλάνο και να πάει στην Ολλανδία για να περιμένει την ομάδα. Ήταν ΟΛΑ συμφωνημένα.

Ο Σαββίδης είχε πει στους αρχηγούς ότι το βράδυ της Κυριακής θα έχουν προπονητή, και δεν επρόκειτο να φανεί ανακόλουθος.

Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, ο ΠΑΟΚ οργανώθηκε τόσο καλά, που κατάφερε να διαχειριστεί με άριστο τρόπο μια μεγάλη κρίση, που πήγε να ανοίξει. Δεν είναι λίγο πράγμα να σου λέει ο προπονητής σου δύο μέρες πριν φύγει η ομάδα στην Ολλανδία ότι φεύγει.

Κι αυτό είναι το λιγότερο.

Ο Λουτσέσκου δεν έφυγε απλά. Ο Λουτσέσκου έφυγε παίρνοντας μαζί ΟΛΟ το τιμ του ΠΑΟΚ. Και αυτούς, που έφερε, και αυτούς που βρήκε. Μέχρι και το παιδί που τραβούσε σε βίντεο τους αγώνες του ΠΑΟΚ πήρε στη Σαουδική Αραβία. Δεν άφησε πίσω κανέναν!

Ο Λουτσέσκου είναι για μένα ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από τον ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν αλλάζει. Πήρε ένα σπουδαίο ρόστερ, είχε δίπλα του έναν δυνατό οργανισμό και μια πανίσχυρη ιδιοκτησία, και οδήγησε αυτή την ομάδα σε τίτλους.

Ο Λουτσέσκου, όμως, φέρθηκε άτιμα στον ΠΑΟΚ. Δεν κάνεις τέτοιο πράγμα, ακόμη και σε κάποιον που μισείς. Του δίνεις έστω και μια βδομάδα να προετοιμαστεί. Αυτός έφυγε σα κλέφτης και τους πήρε όλους μαζί του. Και είναι πια γνωστό ότι η απόφαση να φύγει, δεν πάρθηκε την Παρασκευή. Την είχε πάρει πολύ νωρίτερα. Δεν προειδοποίησε.

Ο Λουτσέσκου κρίθηκε, έφυγε, τελείωσε.

Ο ΠΑΟΚ είναι εδώ. Ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και φάνηκε ότι οι φουκαράδες, τσάμπα χάρηκαν ότι θα καταστραφεί που έφυγε ξαφνικά ο Λουτσέσκου. Φουκαράδες…

Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να καταστραφεί. Είναι ένας οργανισμός δυνατός.

Υπάρχει η εγγύηση της οικογένειας Σαββίδη, που είναι τόόόσο δυνατή, που έχει τον τρόπο να ξεπερνά κάθε κρίση, μικρή ή μεγάλη. Έχει τεράστια οικονομική δύναμη, αλλά το κυριότερο; Πλάνο και αντανακλαστικά.

Ο ΠΑΟΚ βρήκε, λοιπόν, έναν σπουδαίο προπονητή. Θεωρητικά, φυσικά, διότι όλοι κρίνονται στο γήπεδο. Το βιογραφικό και οι προοπτικές του Φερέιρα είναι… τοπ. Ο ΠΑΟΚ έκανε στην πραγματικότητα την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ επιλογή. Μένει να αποδειχτεί και στην πράξη.

Ο 40χρονος Πορτογάλος παίρνει στα χέρια του μια ομάδα, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει στη νέα σεζόν περισσότερα πράγματα.

Παίρνει ένα ρόστερ (που θεωρητικά, πάντα, βεβαίως) διαγράφεται καλύτερο από το περσινό.

Ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε απ΄ όλες τις προσθαφαιρέσεις.

Πήρε Ζίβκοβιτς αντί Ρέι, πήρε Ροντρίγκο αντί Λύρατζη, πήρε Μιχάι αντί Μαλεζά, πρόσθεσε τον παιχταρά Στοχ στα εξτρέμ του, μαζί με τον Λάμπρου, και η μόνη εκκρεμότητα είναι στο κέντρο.

Αφησε να φύγει ο Κάνιας (τον οποίο ο Λουτσέσκου δεν έβλεπε όλη τη σεζόν, και τον χρησιμοποίησε στα 27 από τα 52 επίσημα παιχνίδια), άφησε να φύγει ο Σάκχοφ, που ξεκίνησε τη σεζόν ως 3η-4η επιλογή και δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Ολιβέιρα, που ήταν εξ ορισμού πολύ δύσκολη υπόθεση.

Επειδή, βέβαια, στον ΠΑΟΚ ήξεραν ότι μάλλον θα φύγουν Σάκχοφ – Κάνιας, είχαν προετοιμάσει την επόμενη μέρα με την απόκτηση του Μίσιτς για ενάμιση χρόνο (στη Σπόρτιγκ Λισσαβώνας έπαιζε, όχι στη Μορεϊρένσε) και τώρα, πήραν τον Μελιόπουλο (θα τα πούμε γι΄ αυτόν στο τέλος της επόμενης σεζόν) και τον Ντούγκλας.

Έναν 22χρονο Βραζιλιάνο, που έπαιζε βασικός σε ομάδα της Α’ Βραζιλίας. Βασικούς από ομάδες της Α’ Βραζιλίας και μάλιστα σε τέτοιες ηλικίες, δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ποιες ομάδες αγοράζουν.

Και ο ΠΑΟΚ θα πάρει κι άλλον έναν χαφ ποιότητας την επόμενη βδομάδα.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ έχει επιλέξει εδώ και περίπου ένα χρόνο να αλλάξει φιλοσοφία.

Έχει αποφασίσει να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας, αυξάνοντας όμως την ποιότητα. Αυτό κοστίζει, αλλά εδώ πραγματικά λεφτά υπάρχουν.

Άλλωστε, αυτό το καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ ότι πήρε το επέστρεψε στη αγορά. Πούλησε Κουλούρη, αγόρασε Ντούγκλας, πούλησε Λουτσέσκου, αγόρασε Φερέιρα.

Ο ΠΑΟΚ πηγαίνει, πλέον, και αγοράζει παιχταράδες σε ηλικίες 21-22-23 χρονών, προσθέτει ποιότητα και εμπειρία στα 27-30 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, να φτιάξει μια ομάδα, που θα έχει πολλή ποιότητα, θα βγάζει μεγαλύτερη ενέργεια, θα είναι πιο ανταγωνιστική σε υψηλότερο επίπεδο και κυρίως, θα δημιουργεί υπεραξίες για να μπορεί να ανεβαίνει συνεχώς επίπεδα.

Δεν ξέρω αν σας το έχω ξαναπεί, αλλά έχω την εντύπωση, ότι ο ΠΑΟΚ ζει τη χρυσή εποχή του.

Δεν θυμάμαι ποτέ, στα σχεδόν 20 χρόνια που καλύπτω το ρεπορτάζ του, να ήταν ο ΠΑΟΚ σε καλύτερο σημείο.

Απολαύστε το…

(Η φωτογραφία δεν είναι τυχαία. Αυτόν τον ΠΑΟΚ, αυτοί τον έφτιαξαν κι αυτοί εγγυώνται ότι θα είναι έτσι και καλύτερα)