Η σύγκριση των σκόρερ που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ

Η βασική δουλειά των φορ είναι να βάζουν την μπάλα στα δίχτυά. Υπάρχουν βέβαια και άλλα δεδομένα που χαρακτηρίζουν την αξία τους.  Αν τρέχουν, αν πρεσάρουν, αν είναι σωστοί τακτικά και συμβάλουν στο παιχνίδι και στην ανάπτυξη της ομάδας, αν είναι καλοί στο ένας εναντίον ενός και αν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις γκολ για τον εαυτό τους (Μήτρογλου) ή περιμένουν απλά από τους συμπαίκτες τους (Πρίγιοβιτς) αν απασχολούν αμυντικούς και ανοίγουν διαδρόμους σε συμπαίκτες (Βρύζας), αν δίνουν ασσίστ, πόσες τελικές δοκιμάζουν (ή σπαταλούν) για να βάλουν ένα γκόλ, αν σκοράρουν στα μεγάλα ματς, αν είναι καλοί χαρακτήρες.

Ωστόσο, αν επιχειρήσουμε μια σύγκριση ανάμεσα σε φορ το βασικό αντικειμενικό εργαλείο που έχουμε είναι τα γκολ και ο μέσος όρος γκολ ανά παιχνίδι, δηλαδή πόσο αποτελεσματικοί είναι.

Αυτό θα κάνουμε, θα συγκρίνουμε δηλαδή όλους τους σέντερ φορ που παίζουν, έπαιξαν ή απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ, προσθέτοντας χάριν σύγκρισης, τους φετινούς σκόρερ των ανταγωνιστικών ομάδων και μερικούς μεγάλους σκόρερ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο αριθμός δίπλα στο όνομα κάθε παίκτη δείχνει την ηλικία του. Τα μεγέθη των γκολ των παικτών που παίζουν σήμερα στον ΠΑΟΚ είναι με γκρι χρώμα.

1) Συνολικά μεγέθη

Η εικόνα αυτή δεν χρειάζεται πολλά σχόλια. Δείχνει πόσους αγώνες έχουν παίξει μέχρι στιγμής στην καριέρα τους και πόσα γκολ έχουν βάλει. Βλέπουμε την υπεροχή του 32χρονου Μάρκους Μπεργκ, με τον 30χρονο Πέδρο Κόντε να ακολουθεί, με τη σημείωση ότι τα περισσότερα γκολ του είναι σε μικρές κατηγορίες της Ισπανίας. Εξαιρετική είναι και η επίδοση του 31χρονου Κεσσέρου, της Λουντογκόρετς ο οποίος απασχόλησε πολύ σοβαρά τον ΠΑΟΚ. Ένας παίκτης που βρίσκεται στην κατάταξη ίδια με τον Καρέλλη, πολύ κοντά στον Πρίγιοβιτς και στον Πούκι, σε καλή ηλικία, πολύ έξυπνος και καλός μπαλαδόρος είναι ο Μανιάς, ο οποίος παραδόξως δεν απασχόλησε ποτέ τον ΠΑΟΚ.

Η σύγκριση αυτή όμως είναι σε απόλυτα μεγέθη και κατά συνέπεια, αδικεί τους μικρότερους παίκτες και δεν δίνει ασφαλή εικόνα της αξίας του κάθε παίκτη. Για παράδειγμα ο Ακμπομ φαίνεται λίγος σε συνολικά μεγέθη αλλά είναι μικρός. Γι’ αυτό βάλαμε την ηλικία δίπλα στο όνομα του κάθε παίκτη, ωστόσο υπάρχει και καλύτερος τρόπος να απεικονίσουμε την πραγματική αξία του καθενός.

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε πόσα είναι τα ματς που παίζει ο κάθε παίκτης κατά μέσο όρο σε κάθε μια χρονιά της καριέρας του και πόσα τα γκολ που σημειώνει. Αυτό βγαίνει διαιρώντας τα συνολικά ματς και γκολ με τα χρόνια που παίζει ο παίκτης αρχίζοντας από τα 20.

2) Μέση ετήσια απόδοση

Εδώ αποκαθίσταται κάθε αδικία και φαίνεται η πραγματική αξία των παικτών. Με μια σημείωση ότι σχεδόν όλοι οι παίκτες δεν έχουν ίδιες χρονιές. Έχουν δηλαδή κάποιες πολύ καλές χρονιές και άλλες κακές, λόγω τραυματισμών, κακής φόρμας ή γιατί ήταν σε μια ομάδα αναπληρωματικοί. Ο μέσος όρος δηλαδή εδώ δεν είναι απόλυτο κριτήριο, αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο προσέγγισης και σε κάθε περίπτωση μας δίνει μια αρκετά αξιόπιστη συνολική εικόνα.

Οι πιο καλοί παίκτες είναι εκείνοι που έχουν ετήσιο μέσο όρο, δηλαδή κάτι σαν σταθερά, πάνω από 20-25 ματς στην καριέρα τους και πάνω από 10 γκολ. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Βλέπουμε ότι ο Κόντε για παράδειγμα, κατά μέσο όρο στην καριέρα του παίζει 35 ματς κάθε χρόνο και βάζει 14 γκολ. Ο Μπέργκ παίζει 32 ματς και βάζει 16 γκολ. Ο Πρίγιοβιτς παίζει 23 ματς και βάζει 14 γκολ (στον ΠΑΟΚ καλύτερα). Να παρατηρήσουμε τον Μήτρογλου ο οποίος αδικείται καθώς είχε πολλά χρόνια με λίγα ματς επειδή, είτε ήταν αναπληρωματικός στον Ολυμπιακό, είτε ταλαιπωρήθηκε σε διάφορες ομάδες δανεικός και η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα τελευταία χρόνια.

Ένας πολύ ασφαλής δείκτης όμως της αξίας ενός φορ, ίσως ο πιο έγκυρος όλων, γι’ αυτό τον αφήσαμε για το τέλος είναι η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πόσα γκολ δηλαδή σκοράρει κατά μέσο όροι σε κάθε αγώνα στον οποίο παίζει. Στην παρακάτω εικόνα προσθέσαμε για λόγους σύγκρισης τρείς μεγάλους σκόρερ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου καθώς και τον Σαλπιγγίδη.

Τις στήλες των παικτών των ανταγωνιστικών ομάδων προς τον ΠΑΟΚ τις βάζουμε με τα χρώματα των ομάδων τους

3) Αποτελεσματικότητα

Καλός σκόρερ είναι όποιος σέντερ φόρ βάζει 0,4 γκόλ και πάνω ανά αγώνα που παίζει. Αν πλησιάζει στα 0,5 είναι πολύ καλός και αν τα ξεπερνάει είναι τοπ, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάλογα βέβαια και με τις ομάδες και τα πρωταθλήματα. Για παράδειγμα στην εικόνα βλέπουμε να ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία ο Χαμζά Γκιουνές αλλά έχει παίξει κυρίως σε Μικρές ομάδες Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Είναι όμως ένας πολύ καλός σκόρερ και στην Ξάνθη επιβεβαίωσε αυτά τα ποσοστά. Το ίδιο περίπου ισχύει για τον Κόντε, ο οποίος έχει τις επιδόσεις του σε μικρές ισπανικές ομάδες αλλά τις επιβεβαίωσε και στον ΠΑΣ.

Στην εικόνα και πάλι βλέπει και βγάζει τα συμπεράσματα μόνος του κανείς. Αυτός ο δείκτης και αυτή η εικόνα είναι η δικαίωση του Μήτρογλου. Ενώ στις άλλες εικόνες τον αδικούν οι λίγες συμμετοχές του, εδώ αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητά του. Βλέπουμε πόσο καλοί σκόρερ είναι ο Μπέργκ και ο Κεσσέρου. Κόντε, Μανιάς, Πρίγιοβιτς και Πούκι είναι στο ίδιο καλό επίπεδο, στο ίδιο με τον Σάλπι και είναι απορίας άξιο που ο ένας εκ των τεσσάρων, ο Μανιάς, δεν απασχόλησε ποτέ τον ΠΑΟΚ. Εντύπωση κάνει η χαμηλή επίδοση του πολλά υποσχόμενου κάποτε Βέλιου, καθώς και του Λιβάγια, ο οποίος όμως δείχνει σημάδια ότι θα βελτιώσει την καριέρα του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Οι μεγάλοι σκόρερ είναι οι Μπέργκ, Κεσσέρου, Μήτρογλου και Κόντε, όπως φαίνεται σχεδόν σε όλες τις εικόνες. Με μόνη σημείωση ότι τα στοιχεία του Κόντε είναι σε μικρές κατηγορίες, λόγος για τον οποίο πιθανότατα δεν ήρθε τελικά στον ΠΑΟΚ. Μαζί τους και ο Χαμζά Γιουνές του Άρη, ο οποίος όμως επίσης δεν έχει παίξει σε μεγάλες ομάδες.

Πρίγιοβιτς, Πούκι, Μανιάς είναι στην ίδια κατηγορία μαζί με Αραούχο και Σαλπιγκίδη. Στην ίδια κατηγορία ήταν και ο Κλάους πριν από δύο χρόνια. Λίγο πιο κάτω βρίσκονται ο Ανσαριφατ και ο Καρέλης με τον Άκμπομ. Οι δύο τελευταίοι όμως έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους για να βελτιώσουν πολύ την καριέρα τους. Επίσης, στο ίδιο επίπεδο είναι οι δύο νέοι του Ολυμπιακού, Χασάν και Ποντέσε. Πιο χαμηλά είναι ο Λιβάγια με τον Βέλιο. Ο Λιβάγια, μέχρι τώρα έπαιζε σε καλές ομάδες αναπληρωματικός και τώρα στην ΑΕΚ φαίνεται ότι θα αρχίσει να βελτιώνει τα νούμερά του.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρουμε στην αρχή, καθώς επίσης την ηλικία και τα κασέ των παικτών, μπορεί κανείς να βγάλει αρχικά συμπεράσματα ποιοι θα ήταν οι πιο κατάλληλοι και με το καλύτερο Value for Money για τον ΠΑΟΚ. Αρχικά, διότι τα τελικά βγαίνουν στο χορτάρι και στα δίχτυα.