Η ψυχολογία και η στρατηγική στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ

Η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν πολύ καλή για να ηρεμήσει μια εσωστρέφεια που αναπτύχθηκε, από δύο κακά αποτελέσματα. Απαράδεκτη, με βάση τα επιτεύγματα της ομάδας, η οποία έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ από την ίδρυσή της και για πρώτη φορά στην ιστορία της είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Λες και είμαστε Μπαρτσελόνα. Λές και η Μπαρτσελόνα δεν έχει κακές στιγμές και μάλιστα πολλές, βλέπε τελευταία με την Μπέτις. Λες και οι παίκτες είναι μηχανές, λες και δεν παίζουν και οι αντίπαλοι.

Η εσωστρέφεια αυτή, πέρα από ενοχλητική είναι και επικίνδυνη, μια και όπως όλα δείχνουν ο κύριος αντίπαλος του ΠΑΟΚ φέτος είναι ο κακός εαυτός του και η εσωστρέφεια με τη γκρίνια είναι ένα μέρος του κακού εαυτού.

Η ψυχολογική ερμηνεία της γκρίνιας

Από την πλευρά της ψυχολογίας αυτό το φαινόμενο δεν είναι χωρίς ερμηνεία.

Ο άνθρωπος δεν θέλει να επιστρέφει από εκείνα που έχει κατακτήσει. Λειτουργεί σαν μια μορφή οδοντωτού σιδηροδρόμου. Και κοινωνικά, περισσότερο αντιδρά όταν οπισθοχωρήσει από ένα επίπεδο ζωής παρά στη διάρκεια της ανόδου, ακόμη κι αν αυτή η άνοδος είναι δύσκολη, με εμπόδια και αδικίες. Το βλέπουμε αυτό στην κοινωνία, με την κρίση. Κανείς δεν θέλει να χάσει τα κεκτημένα και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θεωρούν πια κεκτημένο ότι η ομάδα θα παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο και θα κερδίζει τους πάντες και παντού.

Ωστόσο οι φίλαθλοι, για το καλό του ΠΑΟΚ άρα και το δικό τους πρέπει να καταλαγιάσουν αυτή την παρόρμηση, γκρίνιας μέχρι και απαξίωσης στην πρώτη στραβή (μετά από 40 ίσιες).

Για να πετύχει όμως μια ομάδα τους στόχους της χρειάζεται να σχεδιαστεί μια στρατηγική και να ακολουθηθεί με συνέπεια. Και αυτό γίνεται.

Στρατηγική

Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ, αμέσως μετά τη λήξη των προκριματικών, όταν παρά κάτι λίγο δεν κατάφερε να παίξει στο CHL χάραξε μια στρατηγική η οποία έχει ως στόχο το πρωτάθλημα. Τη χάραξε γιατί η εκτίμηση όλων είναι πως μπορεί, έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα να το πετύχει.

Προς τούτο στρατηγικά σε σχέση με τους αντιπάλους του έχει:

  • Ανωτερότητα υλικού σε ταλέντο και πληρότητα
  • Καλά γυμνασμένο υλικό (ίδιος προπονητής, ομοιογένεια)
  • Καλά όπλα σε κάθε θέση
  • Εφεδρείες στην αρχική ενδεκάδα
  • Επιμελητεία, δηλαδή υποδομές, ιατρικές και τεχνολογικές δυνατότητες

Προφανώς η ομάδα θέλει και όλοι θέλουμε πέρα από το πρωτάθλημα να κατακτήσει φέτος, και το κύπελλο και το EUL. Αλλά για τον σκοπό αυτό δεν έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα για να τον αναδείξει ως στρατηγικό στόχο. Μπορεί να πάει ένα, άντε δύο γύρους.

Και να είχε βέβαια τη δυνατότητα θα έπαινε το ζήτημα αν μπορεί να  πετύχει ταυτόχρονα δύο στόχους. Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα στρατών οι οποίοι αν και ήταν πολύ αξιόμαχοι ηττήθηκαν γιατί στόχευσαν ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερους στόχους. Για όσους δεν ξέρουν ιστορία αν η Θεσσαλονίκη είναι σήμερα ελληνική ίσως να οφείλεται στο ότι και οι Οθωμανοί και οι Βούλγαροι έκαναν αυτό το λάθος.

Και η ποδοσφαιρική ιστορία είναι επίσης γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.

Πάντως ο ΠΑΟΚ δεν έχει αυτή τη δυνατότητα οπότε κάθε συζήτηση σταματάει εδώ.

Δύο στόχοι – όνειρα με τη μία

Ο ΠΑΟΚ έχει δύο όνειρα, ένα τριάντα και βάλε χρόνων, όπως το πρωτάθλημα και ένα είκοσι χρόνων όπως η συμμετοχή στο CHL.  Του δίνεται η ευκαιρία να τα πετύχει και τα δύο με τη μία. Διότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος σημαίνει ισχυρότατες ελπίδες και για το CHL του χρόνου. Ποιος νοήμων άνθρωπος θα ρίσκαρε έστω και ικμάδα δυνάμεων για οπουδήποτε αλλού πέρα από αυτό τον στόχο;

Στον ΠΑΟΚ λοιπόν είναι νοήμονες και έκαναν τη σωστή επιλογή. Αποφάσισαν από κοινού ηγεσία, στελέχη και τεχνική ομάδα να κατεβαίνει μια άλλη ομάδα στους αγώνες του EUL και ό,τι γίνει. Δεν είναι δηλαδή η σύνθεση στους ευρωπαϊκούς αγώνες θέμα ροτέισον ή επιλογής αντιπάλων ή επιλογών του προπονητή στον κάθε αγώνα, όπως λέγεται. Είναι θέμα στρατηγικής επιλογής από την αρχή, η οποία – και σωστά -εφαρμόζεται με συνέπεια. Από εκεί και πέρα ό,τι άλλο λέγεται είναι για τα καφενεία.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο ΠΑΟΚ έχει αρκετούς βαθμούς στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ δεν ρισκάρει κάτι όπως ισχυρίζονται μερικοί. Έχει ανάγκη να πάει στις κληρώσεις ως πρωταθλητής.

Αυτά ως μια ορθολογική και όχι καφενειακή εξήγηση γιατί μπορεί να στραβώσει πάλι κανένα ματς και να έχουμε τα ίδια. Βγάλτε όλοι τον σκασμό και αφήστε την ομάδα να σας κάνει ευτυχισμένους, γιατί βαδίζει με συνέπεια εντός σχεδίου.

ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΣΧΟΛΙΑ

*** Πάει ακριβώς ένας χρόνος από τον αγώνα με τον Ατρόμητο πέρσι στην Τούμπα στον οποίο πολλοί συνάδερφοι λέγανε: ‘άντε να χάσουμε σήμερα να φύγει ο Ρουμάνος’. Τους βλέπω ακόμη σήμερα να κυκλοφορούν, να σχολιάζουν, να χαίρονται αλλά να μην ντρέπονται…..

*** Η ομάδα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα συμβόλαια, έχει καθυστερήσει πολύ. Με τίποτα δεν πρέπει να κινδυνέψει το πολύ καλό κλίμα. Δεν πρέπει να αυτοκτονήσουμε για μια ακόμη φορά. Έτσι ακριβώς χάθηκε και ο Κάμπος το καλοκαίρι και αυτό ίσως να κόστισε το CHL. Δεν υπάρχει τίποτε, ούτε το γήπεδο ούτε το μπάτζετ, ούτε πωλήσεις παικτών, το οποίο μπορεί να αφεθεί να πλήξει την ομάδα σ’  αυτό το σημείο. Η ευκαιρία είναι μεγάλη. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Κοιτάξτε να τα χαλάσετε όλα για λίγα χιλιάρικα (φτηνοί στο λάδι και ακριβοί στο ξύδι). Και κάτι ακόμη. Ακούγεται ότι οι προτάσεις ανανέωσης είναι σφιχτές λόγω του νέου γηπέδου. Έγκλημα, αν ισχύει. Οι σημερινοί παίκτες που οδηγούν τον ΠΑΟΚ στο καλύτερο σημείο της ιστορίας του δεν θα προλάβουν να παίξουν στο νέο γήπεδο. Έχουν όμως τη ζωή τους, τις οικογένειές τους. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το συμβόλαιό τους με το νέο γήπεδο;

*** Για το γεγονός ότι η ομάδα έχει αρκετούς καλούς μεν αλλά μεγάλους σε ηλικία παίκτες και ψηλό μέσο όρο (τον 2ο στο πρωτάθλημα μετά από την Λαμία) τώρα το σκέφτηκαν οι ιθύνοντες; Ελπίζουμε στη συνέχεια να μπει ένας κόφτης ηλικιών κάπου στα 28 για να διορθωθεί αυτό.

*** Η διαχείριση του Ουάρντα εκθέτει τον ΠΑΟΚ. Όταν συνέβησαν κάποια πράγματα πέρσι στην προετοιμασία κάποιοι ρώτησαν τον πρόεδρο του Παναιτωλικού τι έκανε αυτός με τον παίκτη. ’Ήταν απλό’, απάντησε. ‘Βρήκαμε έναν σουβλατζή Αιγύπτιο που έχουμε εδώ στο Αγρίνιο και του τον αναθέσαμε. Ήταν η οικογένειά του και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα’. Δηλαδή το πρόβλημα που έλυσε ο Παναιτωλικός με τον σουβλατζή, κοτζάμ ΠΑΟΚ δεν μπορεί να το λύσει και κινδυνεύει να χάσει ένα μεγάλο ταλέντο; Η άποψή μου είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο να έρθει η οικογένειά του από την Αίγυπτο για να μένει μαζί του. Ότι δυσκολίες κι αν υπάρχουν ΠΑΟΚ είσαι…

*** Ο Μίχελ κατά την άποψή μου φεύγει πολύ πετυχημένος στο κομμάτι της επιλογής παικτών και στην ομάδα που έστησε. Το ποσοστό πετυχημένων μεταγραφών που σημείωσε είναι κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα το δείξω με στοιχεία σε επόμενο άρθρο μου. Αυτό που του καταλογίζω είναι η απώλεια ψυχραιμίας, τα νεύρα και κάποιες μικρότητες. Έτσι ακύρωσε το κύρος του ως παλιός διεθνής διαιτητής στον πάγκο, με το οποίο ο ΠΑΟΚ ήθελε να πιέζει λίγο τους διαιτητές. Να μην τολμούν να του κάνουν μαγκιές. Με την αγοραία συμπεριφορά του δεν τον έδιναν σημασία από ένα σημείο και μετά.