Θα είναι και γι΄ αυτούς λύτρωση

Τελευταίος μίλησε ο Απόλλων Σμύρνης. «Φέρτε ξένους διαιτητές», είπε κι ο αυτός. Οι φωνές ολοένα και πληθαίνουν. «Φέρτε ξένους διαιτητές» λένε, πλέον, οι περισσότεροι.

Κανείς δεν έχει πια εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητές. Όλοι προτιμούν τους ξένους, κι ας μην είναι “top class”. Ξέρουν ότι αυτοί σφυρίζουν αυτά που βλέπουν, ή έστω, αυτά που νομίζουν ότι βλέπουν.

Αυτοί δεν φοβούνται, αυτοί δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις, πριν σφυρίξουν. Αυτοί δεν σκέφτονται, τι είναι πιο επώδυνο. Να δώσω κάτι που δεν είναι ή να μην δώσω κάτι, που είναι; Πότε «κινδυνεύω» περισσότερο; Αν αδικήσω ποιον;

Είναι εντελώς αστείο αυτό, που έγινε με τον Τζήλο στο Περιστέρι το προηγούμενο Σάββατο. Δεν μπορεί να μην είδε την ανατροπή του Ελ Καντουρί. Αστείο κι αυτό, που έγινε με τον Κούλα Χασάν. Δεν μπορεί να είδε οφσάιντ τον Μαροκινό νωρίτερα.

Έχουν φάει όλοι τους «μπούλινγκ» και φοβούνται. Φοβούνται μην δώσουν κάτι υπέρ του ΠΑΟΚ και τους διαψεύσει η κάμερα.

Σε αγώνες άλλων ομάδων (όλοι ξέρετε ποιων), οι διαιτητές φοβούνται μήπως σφυρίξουν κάτι εναντίον τους και στο βίντεο φανεί ότι ήταν λάθος.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και όπως έγιναν τα πράγματα, το VAR θα είναι λύτρωση για τους διαιτητές. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση μπορεί να το έβλεπαν στραβά, γιατί ίσως πετσόκοβε τις εξουσίες τους.

Τώρα, βλέποντας να τους λούζει κρύος ιδρώτας όταν σφυρίζουν κι αυτοί θα το βλέπουν ως σωτηρία. Ότι και να σφυρίξεις, το VAR θα σε καθοδηγήσει στο τέλος να πάρεις τη σωστή απόφαση. Κανείς δε θα μπορεί να σου πει τίποτα. Δε θα φοβάσαι τίποτα.

Το πρόβλημα, το δημιουργεί τώρα η περίφημη πολιτεία. Υποτίθεται πως στην αρχή του δευτέρου γύρου, θα είχαμε VAR. Τη Δευτέρα, στην ερώτηση που του έκανα στην “Full Επίθεση” του Arena, σχετικά με το αν τον Αύγουστο του 2019, θα έχουμε VAR στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος, η απάντηση του Κωνσταντινέα ήταν «ελπίζουμε». Δεν είναι σίγουροι.

Οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί είναι χρονοβόρα πράγματα, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μας έχουν δείξει ότι «καίγονται» να φέρουν το VAR (σε λίγο θα μας κάνουν να τους συμπεριλάβουμε σ΄ αυτούς που δεν το θέλουν!), που φυσικά κακώς ανέλαβαν αυτοί, γιατί αυτό είναι δουλειά της Σούπερ Λίγκας.

Για να δούμε πότε θα ξεμπλέξουμε…