Κωδικός : Σύνδεσμοι ΠΑΟΚ

Μετά το 1979, το ποδόσφαιρο μετά τον ερασιτεχνισμό που το διέκρινε, άρχισε να παίρνει σιγά σιγά την επαγγελματική του μορφή. Εμφανίστηκαν οι μετοχές, οι επιχειρηματίες, οι επενδυτές και οι μεγαλομέτοχοι. Μια εποχή, που ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι στο αποκορύφωμά του και η δημιουργία συνδέσμων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι μια πραγματικότητα.

Το συνδεσμιακό ζήτημα, αρχίζει να παίρνει μορφή κινήματος κι ο μεγάλος ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 που μάγεψε στους αγωνιστικούς χώρους, αρχίζει να δημιουργεί μια μαζική δυναμικότητα κι εκτός γηπέδου. Μεγάλες εκδρομές, πολυπληθής παρουσία σε όλα τα γήπεδα, φανατισμός και μια διάθεση οργανωτικότητας, διακρίνουν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Οι σύνδεσμοι σε κάθε πόλη της Βορείου Ελλάδος κι όχι μόνο, πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η αλλαγή όμως στο ποδόσφαιρο που διοικούνταν από ερασιτέχνες, ρομαντικούς παράγοντες των ομάδων, φέρνει επιχειρηματίες που βλέπουν το ποδόσφαιρο με μια πολύ διαφορετική ματιά. Το χρήμα γίνεται το κυρίαρχο μέσο για να’ ρθουν επιτυχίες και περνάμε από μια εποχή που τη διέκρινε ο ρομαντισμός και η αγάπη για την ομάδα, στον ακραίο επαγγελματισμό και στο κέρδος.

Επιχειρηματίες μετατρέπονται σε μεγαλομετόχους, παίρνοντας τα ηνία από τον ερασιτέχνη παράγοντα. Την κατάληξη αυτής της ιστορίας για τον ΠΑΟΚ, τη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Χρέη, απατεωνιές, προσφυγές και συνεχόμενοι κίνδυνοι. Λογικό είναι το συνδεσμιακό κίνημα του ΠΑΟΚ, που έχτισε την ύπαρξή του για να είναι δίπλα στην ομάδα του και να στηρίζει την αγωνιστική της προσπάθεια, να μετατραπεί σ’ ένα κίνημα προστασίας και αντίστασης απέναντι στους μεγαλομετόχους, που συνεχώς δημιουργούσαν προβλήματα και καθήλωναν την περηφάνια και τις αξίες όλων αυτών, που ονειρεύτηκαν ένα μεγάλο ΠΑΟΚ δίπλα στον τεράστιο κόσμο του.

Η ανάγκη να μην αφεθεί ο σύλλογος ποτέ μόνος του στα χέρια όλων αυτών των επιτήδειων, μετέτρεψε τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ και το τεράστιο κίνημά τους, σε μια πολεμική μηχανή, που ήταν το αντίπαλο δέος και το μοναδικό απέναντι στη βρωμιά και στη δυσωδία που δημιουργούσαν όλοι αυτοί οι ”επιχειρηματίες”. Έτσι μάθαμε από παιδιά…

Η ανάγκη το’ φερε και η μεγάλη αγάπη γι’ αυτή την ομάδα. Ήταν αναγκαίο να γίνει και η ιστορία έγραψε πως το εγχείρημα ήταν άκρως επιτυχημένο. Μια χούφτα συνδεσμίτες χαμηλά στο πέταλο της Θύρας 4, ήταν αυτοί που τελικά είχαν το δίκιο με το μέρος τους, όταν αντιστεκόταν στα τερτίπια του Γιάννη Γούμενου, όταν ορισμένοι εκείνη την εποχή προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο, πως η καλημέρα του Γούμενου ήταν πραγματικά καλημέρα κι ένα γήπεδο τους αποδοκίμαζε και τους απαξίωνε. Να που είχαν δίκιο τα μπερδεμένα. Αυτή είναι μια από τις πολλές στιγμές αντίστασης που έδειξε το συνδεσμιακό κίνημα και μπορεί να καταγραφεί ως μια από τις σπουδαιότερες, γι’ αυτό και την αναφέρω επιλεκτικά.

Ο συνδεσμίτης του ΠΑΟΚ, σιγά σιγά άρχισε να χάνει το ρόλο του. Αντί να έχει ως κυρίαρχο τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να στηρίζει καλύτερα την ομάδα του στα γήπεδα που αυτή θ’ αγωνιζόταν, εξαναγκάστηκε για πολλά χρόνια να σχεδιάζει τρόπους για να απαλλαγεί ο ΠΑΟΚ από τους απατεώνες, που περίεργα συνεχώς του τύχαιναν στο δρόμο του και να είναι υποχρεωμένος να τους υλοποιεί για να καταφέρει να απαλλαγεί απ’ αυτόν τον ”καρκίνο”.

Το συνδεσμιακό κίνημα του ΠΑΟΚ σήμερα, πρέπει να νιώθει περήφανο. Όλοι οι αγώνες του δικαιώθηκαν και ο ΠΑΟΚ είναι αυτό που κυρίως όλοι ονειρευόταν. ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ. Πληρώνει όμως και το κόστος του πολέμου. Σήμερα, το συνδεσμιακό κίνημα του ΠΑΟΚ εξαντλημένο, διαιρεμένο και διχασμένο, μέσα από τις μάχες και τις αντιπαραθέσεις αυτού του απαίσιου πολέμου με τα τρωκτικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που οδηγεί σ’ ένα ελπιδοφόρο μέλλον ή σ’ ένα τραγικό τέλος. Η εποχή του πολέμου τελείωσε.

Ο νέος μεγαλομέτοχος δείχνει εμπράκτως τις προθέσεις του κι αλλάζει μ’ αυτό τον τρόπο το δρόμο για το συνδεσμιακό κίνημα του ΠΑΟΚ (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου). Είναι η ώρα οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ, ως θεσμικός παράγοντας στα δρώμενα του συλλόγου, να ξανά αποκτήσουν τον αρχικό τους ρόλο, να αποβάλλουν την πολεμική ταυτότητα που έσκιαζε τους μεγαλομετόχους και ν’ αρχίζουν να σκιάζουν τους εχθρούς και τους αντιπάλους.

Οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ έχουν την υποχρέωση, να αποβάλλουν τη νοοτροπία που τους χαρακτήριζε μαχητές σ’ έναν πόλεμο μέσα στο ίδιο τους το κάστρο, ν’ ανοίξουν τις πύλες και ν’ ακολουθήσουν τον ΠΑΟΚ στη νέα εποχή. Να γίνουν ξανά η ασπίδα και το δόρυ του στους δρόμους, στις γειτονιές και στα πέταλα όλου του κόσμου. Οι παλιότεροι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουν τα ηνία των συνδέσμων στη νέα γενιά. Μπορεί να μην έχουν την εμπειρία και τη γνώση της ιστορίας του ΠΑΟΚ, αλλά έχουν κάτι πολύ πιο σημαντικό. Το λιγότερο ποτισμένο μυαλό με μια νοοτροπία που κρατάει το συνδεσμιακό κίνημα στο παρελθόν. Διχασμένο, διαιρεμένο κι αναποτελεσματικό. Χαμένο στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια του.

Εγωισμοί δε χωράνε, μιας και η προσπάθεια είναι μεγάλη και δύσκολη, γιατί είναι αναγκαίο να γίνει, πρέπει να γίνει και θα γίνει. Το συνδεσμιακό κίνημα του ΠΑΟΚ πρέπει ν’ αλλάξει τη δικιά του σελίδα και θα την αλλάξει. Τώρα που ο ΠΑΟΚ σε όλα τα αθλήματα είναι κυρίαρχος και νοικοκύρης, περήφανος και δυνατός, είναι ντροπή αυτοί που δώσαν πολλά παραπάνω απ’ όσα μπορεί να φανταστεί ένας λογικός νους, οι σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ, να είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και κυρίως διχασμένοι.

Υ.Γ.1. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά κάνει πολύ καλά τη δουλειά της στο θέμα της ενημέρωσης των Μ.Μ.Ε. και σ’ αυτό το δρόμο που ακολουθεί, έχει την απόλυτη στήριξη του κόσμου.

Υ.Γ.2. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δώσει άμεσα λύση στο ζήτημα που απασχολεί το νεαρό ποδοσφαιριστή Δ. Κωνσταντινίδη, όσον αφορά τη στρατιωτική του θητεία.