Λίγα λόγια για μεταγραφές (και προπονητές)

Ο Λουτσέσκου αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΟΚ, περάσαμε στην εποχή του Άμπελ Φερέιρα. Απ΄ ότι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ ένα πράγμα θα κρατήσω. Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δέχτηκε ένα μεγάλο σοκ, τρεις μέρες πριν φύγει προετοιμασία και μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, αγόρασε τον (θεωρητικά) καλύτερο προπονητή, που θα μπορούσε να πάρει.

Ήταν μεγάλη μαγκιά η αντίδραση του ΠΑΟΚ, που έδειξε ότι είναι πλέον ένας ΦΟΒΕΡΟΣ οργανισμός. Αυτό το κρατάμε. Γιατί ο τρόπος, που αντιδράς σε μια στραβή, δείχνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά σε κάθε είδους στραβές. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό της υπόθεσης. Ο ΠΑΟΚ πείθει πια και τον τελευταίο.

Τον Φερέιρα θα τον περιμένουμε σαν προπονητή, έχει το χρόνο να δουλέψει, και κυρίως έχει μια ιδιοκτησία, που του δίνει τα καλύτερα υλικά και μια διοίκηση, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Εγώ δεν ντρέπομαι να γράψω ονόματα κι έτσι λέω ότι για τον ΠΑΟΚ είναι ευλογία που έχει ιδιοκτήτη την οικογένεια Σαββίδη και τον Μάκη Γκαγκάτση να ασχολείται με το διοικητικό κομμάτι.

Και μια και είπα ότι ο ΠΑΟΚ προσφέρει στον προπονητή τα καλύτερα υλικά…

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ο Λουτσέσκου ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ επειδή δεν του έκαναν μεταγραφές. Είναι αστείο να το πιστεύει κανείς.

Ο Λουτσέσκου είναι άνθρωπος, και έχει ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να νιώσει ότι έχασε το κίνητρό του, ότι ξενέρωσε, ότι, ότι, ότι… Είναι ΣΕΒΑΣΤΗ και ΑΠΟΔΕΚΤΗ η απόφασή του να φύγει, έστω και σε λάθος στιγμή. Είναι αστείο να λέει κανείς ότι έφυγε για τις μεταγραφές (όπως είπε ο πατέρας του), για έναν απλό λόγο. Ο Λουτσέσκου σ΄ αυτά τα δύο χρόνια στον ΠΑΟΚ, δεν έκανε μεταγραφές.

Ο προπονητής ζητούσε παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις, και τους παίκτες τους επέλεγε και τους επιλέγει η ομάδα. Ο προπονητής συμφωνεί ή διαφωνεί. Ο Λουτσέσκου συμφώνησε ακόμη και για τον Χατσερίδη!

Όσο κι αν κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα, είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι τους παίκτες στη Μπαρτσελόνα τους διαλέγει ο Βαλβέρδε, στην ΠΑΡΙ ΣΖ ο Τούχελ, στην Γιουβέντους ο Αλέγκρι ή ο Σάρι. Σιγά μη ρωτήσει ο Ανιέλι τον Αλέγκρι αν θα πάρει τον Ρονάλντο κι Ρεάλ τον Ζιντάν, αν θα πάρει ο Αζάρ. Έλεος…

Το μοντέλο «διαλέγει ο προπονητής» έχει πεθάνει παντού, εκτός της Αγγλίας, όπου ο προπονητής είναι τζένεραλ μάνατζερ.

Παντού διαλέγει τους παίκτες η ομάδα, ανάλογα με τις θέσεις, που κρίνει ο προπονητής.

Ο προπονητής είναι υπάλληλος, δεν είναι αφεντικό. Οι υπάλληλοι κάποτε φεύγουν, οι παίκτες μένουν, αποτελούν περιουσιακά στοιχεία και ανήκουν στην ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ έχει ιδιοκτησία, έχει τεχνικό διευθυντή, έχει διοίκηση, έχει τμήμα σκάουτινγκ. Όλοι αυτοί, από κοινού επιλέγουν τους παίκτες, που χρειάζεται ο προπονητής για να παράξει έργο.

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις κανονικές ομάδες. Όλα τα άλλα, είναι μπούρδες.