Λίγες σκέψεις για τον ΠΑΟΚ

Θα πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα; Θα σας το πω με σιγουριά στις 17 Μαρτίου.

Μετά από εκείνη την ημερομηνία είναι δύσκολο οι ομάδες που το διεκδικούν, να χάσουν βαθμούς, στις τέσσερις αγωνιστικές που θα απομένουν. Άρα, όποιος είναι πρώτος στις 17 Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο πρωταθλητής.

Άραγε αυτό το ξέρουν στον ΠΑΟΚ; Δεν μπορεί να μην το ξέρουν, λέει η λογική. Ωστόσο κάποιες ενέργειες δείχνουν να μην το έχουν λάβει υπ΄ όψη. Μιλάνε για μεταγραφές και παραχωρήσεις σαν να μην ξέρουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Όλα θα κριθούν στον επόμενο ενάμιση μήνα.  Βέβαια είναι και το κύπελλο και ένας πιθανός τελικός και η συνέχεια της ομάδας, αλλά για το πρωτάθλημα όλα θα έχουν κριθεί πριν από την παρέλαση.

Η λογική λέει να μην ταράξουν τίποτε, σε αυτή την περίοδο, πολύ περισσότερο που η ομάδα τραβάει και φαίνεται, παρά το μεγάλο ρόστερ, να υπάρχει ισορροπία και ηρεμία στα αποδυτήρια. Είναι η κλασική στρατηγική του ιστιοπλόου, η οποία λέει πως όταν είσαι πρώτος δεν πειράζεις τίποτε. Βέβαια ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν πρώτος με όλες τις προοπτικές να γίνει και να καταλήξει πρώτος.

Αν το είχαν λάβει υπ΄ όψη θα έπρεπε όλες οι κινήσεις να είχαν γίνει μέχρι την αρχή του Ιανουαρίου. Για σκεφτείτε να έρθει τώρα κάποιος παίκτης και να χρειάζεται 2-3 εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμος για να παίξει κλπ. Ούτε ο Τσίμιροτ έπρεπε να φύγει. Δεν τον έχω σε τεράστια εκτίμηση αλλά καλώς ή κακώς είναι βασικός και ακολουθούν οι κρισιμότερες 50 μέρες της ιστορίας. Θα μου πείτε ότι μια μεταγραφή είναι και για το μέλλον. Σωστά, αλλά όταν έχεις τόσο διακαή πόθο για να βγεις πρωταθλητής μετά από τόσα χρόνια, όταν είσαι τόσο κοντά στον στόχο αυτό και όταν όλα θα κριθούν σε λίγες μέρες δεν είναι η ώρα να επενδύεις για το μέλλον.

Και κάτι ακόμη. Δεν πιστεύω να κάνουν κανένα λάθος και να δώσουν κανένα Μπίσεσβαρ, τώρα που τραυματίστηκε και ο Πέλκας ή κανένα Κάμπος.

Από εκεί και πέρα εκτιμώ την άποψη του Λουτσέσκου, αν δεχτεί να φύγει κάποιος παίκτης ή να έρθει κάποιος για τον οποίο πιστεύει ότι θα του φανεί χρήσιμος, αρκεί να είναι η καθαρή δική του και όχι αποτέλεσμα πιέσεων.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα ακούει στο όνομα: Ελ Καντουρί.

Παρακολουθώ στενά το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ σχεδόν πενήντα χρόνια. Πρώτη φορά είδα τους φιλάθλους να εύχονται να αργήσει η αποθεραπεία ενός παίκτη. Χθες στον αγώνα τους έφερε πολλές φορές σε αγανάκτηση. Ανεξάρτητα από την υπέροχη σέντρα στο 2ο γκολ. Δεν ξέρω γιατί επιμένει ο Λουτσέσκου τόσο σ΄ αυτόν τον παίκτη. Απλά θα ήθελα να του επισημάνω ότι κινδυνεύει να ‘φάει το κεφάλι’ του. Δηλαδή να χάσει το πρωτάθλημα για λεπτομέρειες μία από τις οποίες θα είναι η χρησιμοποίηση, παρά την ανεπάρκεια, του Καντουρί.

Δεν ξέρω τι μπάλα έπαιζε στην Ιταλία αλλά ο παίκτης αυτός δεν έδεσε στον ΠΑΟΚ. Όπως προσπάθησα να τεκμηριώσω και σε προηγούμενο άρθρο μου εδώ …. δίνει την εντύπωση ότι έχει πάρει οριστικά την κατιούσα στην καριέρα του. Επίσης δείχνει να ξιπάζεται στην Ελλάδα, να μην βγάζει ενέργεια, να θεωρεί πως είναι ένα επίπεδο πάνω απ’ όλους τους άλλους και μπορεί να ξεχωρίσει μόνο με κάποιες περίτεχνες ενέργειες, που κι αυτές δεν του βγαίνουν.

Επίσης, δεν μπορώ να εκτιμήσω σε ποια θέση παίζει και πώς μπορεί να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ. 10άρι δεν είναι σε καμιά περίπτωση και απορώ πώς τον έφεραν για 10άρι και μάλιστα έλεγαν ότι δεν χρειαζόμαστε πια τον Μπίσεσβαρ. Ο τελευταίος, με όλα τα καλά και τα κακά του, είναι τουλάχιστον ένα αυθεντικό 10άρι. Ο Καντουρί δεν είναι. Τότε τι είναι; Μήπως είναι κλασικό 8άρι; Πέρασε και δεν ακούμπησε, με βάση την ενέργεια και τα τρεξίματα που βγάζει. Για 6άρι ούτε συζήτηση και μάλλον θα σνομπάρει αυτή τη θέση. Τι είναι;  Ένας περιφερόμενος μεταξύ κέντρου και περιοχής του αντιπάλου, τεχνίτης ή πρώην τεχνίτης παίκτης, χωρίς σαφή ταυτότητα. Ίσως ένας δεύτερος περιφερειακός επιθετικός; Γιατί εκεί τον βλέπω να πηγαίνει συχνά. Πίσω από τον σέντερ φορ. Αλλά δεν φαίνεται να είναι ούτε εκτελεστής που να τον πάρει η ευχή. Θα μπορούσε να παίξει και πλάγιος επιθετικός χωρίς να έχει όλα τα στοιχεία, κυρίως την ταχύτητα. Θα μπορούσαμε να τον κρίνουμε καλύτερα αν έβγαζε περισσότερη ενέργεια μέσα στο γήπεδο αλλά δεν βγάζει. Φαίνεται να διαχειρίζεται πια τον χρόνο, τις δυνάμεις και τα συμβόλαιά του.

Το πρόβλημα με αυτόν τον παίκτη είναι ότι έχει τον πιο σκληρό μάνατζερ από πίσω του και η εντύπωση που έχω είναι ότι κάτι παίζει… Υπάρχουν δηλαδή πιέσεις και μάλιστα εκβιαστικές προς την ομάδα για να παίζει ο Καντουρί. Γιατί δεν μπορεί καθολικά οι φίλαθλοι να είναι αγανακτισμένοι και ο παίκτης να είναι ενδεκαδάτος.

Στο ποδόσφαιρο οι απόψεις και των ειδικών και των απλών φιλάθλων είναι συχνά διαφορετικές. Αυτό είναι το λογικό να βλέπει ο καθένας από τη δική του σκοπιά τα πράγματα. Όταν όμως – σε σπάνιες περιπτώσεις – αυτές συμπίπτουν καθολικά, τότε δεν μπορεί να λαθεύουν. Και αυτό συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση.

Το λέω λοιπόν καθαρά: Κοιτάξτε εξ’  αιτίας των όποιων δεσμεύσεων έχετε αναλάβει ή των όποιων πολύπλοκων σχέσεων και συμφερόντων ή δεν ξέρω τι άλλο, να χάσουμε το πρωτάθλημα για τον Ελ Καντουρί.