Μια σύγκριση Ρεαλ – Λίβερπουλ, και με την ευκαιρία – ΠΑΟΚ

Μια σύγκριση στοιχείων τα οποία χαρακτηρίζουν την ισορροπία ανάμεσα στην Ρεάλ και την Λίβερπουλ επιχειρούμε, ενόψει του σημερινού τελικού, η οποία θα μας βοηθήσει να τον παρακολουθήσουμε καλύτερα.

Με την ευκαιρία αυτή βάζουμε δίπλα τους και τον ΠΑΟΚ και τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά.

Α)  Βασικός κορμός

Πρώτο στοιχείο είναι οι ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν τον βασικό κορμό των ομάδων, όσοι δηλαδή έχουν περισσότερες από 25 συμμετοχές στις δύο φιναλίστ και περισσότερους από 20 αγώνες στον ΠΑΟΚ λόγω λιγότερων αγώνων.

Βλέπουμε ότι τον κορμό της Ρεαλ αποτελούν 15 ποδοσφαιριστές (χωρίς τους τερματοφύλακες), ενώ της Λίβερπουλ οκτώ. Αυτό σημαίνει πιο μεγάλη ομοιογένεια για τη Ρεάλ αλλά περισσότερες ίσως δυνάμεις για τη Λίβερπουλ.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ανάμεσά τους με 12 ποδοσφαιριστές βασικού κορμού.

Β)  Συνεισφορά γραμμών σε γκολ και ασσίστ

1) Γκολ

Στη συνέχεια βλέπουμε πόσα γκολ προσέφερε σε κάθε ομάδα η κάθε γραμμή της.

Βλέπουμε μια καλή ισορροπία στη Ρεάλ και μια μεγάλη εξάρτηση στη Λίβερπουλ από την τρομερή της επίθεση, η οποία βάζει τ0 90% των γκολ της ομάδας.

Συνολικά η Ρεάλ παρουσιάζει καλύτερη εικόνα αλλά σε ένα αγώνα όπως ο τελικός θα φανεί ποιο μοντέλο θα αποδειχτεί πιο χρήσιμο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η εικόνα του ΠΑΟΚ μοιάζει μ’ εκείνη της Ρεάλ, ίσως και ακόμη πιο ισορροπημένη.

2) Ασσιστ

Εδώ βλέπουμε τη μεγάλη δύναμη του κέντρου της Ρεάλ και της επίθεσης της Λίβερπουλ.

Το κέντρο της Ρεάλ πιστώνεται με το 50% των ασσίστ, όπως είναι λογικό για ένα καλό κέντρο, ενώ στη Λίβερπουλ, η επίθεση, δεν φτάνει μόνο που πετυχαίνει το 90% των γκολ αλλά σημειώνει και το 60% των ασσιστ.

Η εικόνα του ΠΑΟΚ και πάλι μοιάζει με τη σωστή για μια ομάδα εικόνα της Ρεάλ, με μεγαλύτερη συμμετοχή της άμυνας στις ασσίστ, προφανώς λόγω Μάτος και Βιεϊρίνια.

Γ)  Η εξάρτηση των ομάδων από τους πρώτους σκόρερ.

Είναι καλό να έχουν οι ομάδες ικανούς σκόρερ αλλά δεν πρέπει να έχουν μόνο τέτοιους και να εξαρτώνται απόλυτα. Όταν αυτοί απουσιάζουν ή είναι σε κακή απόδοση ή εξουδετερώνονται τότε η ομάδα έχει πρόβλημα. Ειδικά σε έναν τελικό πού είναι μια και έξω, όπως σήμερα. Θα δούμε λοιπόν τι θα γίνει.

Βλέπουμε την Ρεάλ να έχει καλούς σκόρερ αλλά μικρό βαθμό εξάρτησης από αυτούς καθώς πετυχαίνουν περίπου τα μισά γκολ της ομάδας. Στη Λίβερπουλ η εξάρτηση από τους τρείς πρώτους σκόρερ είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το ευχάριστο είναι ότι στον ΠΑΟΚ βλέπουμε και πάλι ακριβώς την εικόνα της Ρεαλ.

Δ)  Οι ηλικίες των παικτών

Βλέπουμε ότι ως προς τον μέσο όρο ηλικίας των παικτών στο ρόστερ τους (αφαιρέσαμε νεαρούς χωρίς καμιά συμμετοχή) και οι δύο ομάδες του τελικού είναι γύρω στα 26 χρόνια.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ όμως είναι πολύ μεγαλύτερο με μέσο όρο ηλικίας τα 28 χρόνια.

Ηλικιακές ομάδες

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όμως δεν είναι ο συνολικός μέσος όρος αλλά πόσοι παίκτες ανήκουν στην καλύτερη ενδιάμεση ηλικία των 24-29 ετών, πόσοι είναι νεότεροι και πόσοι μεγαλύτεροι.

Εδώ βλέπουμε στη Ρεάλ και πάλι μια απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις τρείς βασικές ηλικιακές ομάδες, αλλά στη Λίβερπουλ να επικρατεί με μεγάλη διαφορά αυτή η μεσαία καλύτερη ηλικία παικτών και να υπάρχει επίσης ισορροπία ανάμεσα στις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες.

Η εικόνα όμως στην κατηγορία αυτή είναι πολύ άσχημη για τον ΠΑΟΚ. Ενώ το ποσοστό του στη μεσαία ηλικία είναι σαν της Ρεάλ και φυσιολογικό θα λέγαμε για μια ομάδα, στις άλλες δύο οι ‘γέροι’ επικρατούν συντριπτικά έναντι των νέων. Είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’  όψη στον φετινό σχηματισμό της ομάδας. Για την ώρα μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση πάμε…

Συμπεράσματα

Η Ρεάλ είναι η απόλυτα ισορροπημένη ομάδα στα στοιχεία που μελετήσαμε.

Η Λίβερπουλ γεμάτη ανισορροπίες. Εξαρτώμενη πλήρως από τους επιθετικούς της, αλλά και πιό νεανική, πιο ξεκούραστη.

Ποια θα επικρατήσει;

Ο ΠΑΟΚ

Το ευχάριστο με τον ΠΑΟΚ είναι ότι μοιάζει μια ομάδα απόλυτα ισορροπημένη σε όλα, καθώς η εικόνα της είναι ίδια με την εικόνα της Ρεάλ.

Το δυσάρεστο ότι είναι μια γερασμένη ομάδα, σε σύγκριση με τις άλλες δύο.

Φαίνεται ότι η ισορροπία την οποία αναζητά ο Λουτσέσκου στα πάντα βγήκε και στα θέματα της δυναμικής των γραμμών.

Όσο για τις ηλικίες των παικτών δεν είναι σε δύσκολο σημείο, καθώς, όπως γνωρίζουμε, σε όλα τα πράγματα υπάρχουν οι ονομαστικές και οι πραγματικές ηλικίες. Στους παίκτες έχει να κάνει με τον σωματότυπο, τους τραυματισμούς, τον τρόπο που έχουν προπονηθεί και κυρίως την όρεξή τους.

Στον ΠΑΟΚ τον μέσο και το ποσοστό της τρίτης ηλικιακής ομάδας ανεβάζουν παίκτες  που μπορούν να παίξουν καλά (τουλάχιστον για φέτος) όπως ο Μάτος ο Βιειρίνια, ο Κάνιας, ο Βαρέλα, ο Κρέσπο, ο Μπίσεσβαρ, ο Μάτος και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακριβώς πάνω στο όριο των 30 χρόνων.

Ωστόσο, η συνολική ηλικιακή εικόνα του είναι καμπανάκι για μια ομάδα με τις φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ για τα επόμενα χρόνια και έτσι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ώστε ο μέσος όρος να κατέβει και η εικόνα των ηλικιακών ομάδων να βελτιωθεί.