Πάψτε επιτέλους και αφήστε τον ΠΑΟΚ να μεγαλώσει

Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ πήγε καλά στη Λεωφόρο και θα μπορούσε να κερδίσει. Συνολικά στα τρία ντέρμπυ στην Αθήνα έπρεπε να πάρει Χ στην ΑΕΚ διπλό στον Παναθηναϊκό ενώ θα μπορούσε να μην χάσει στον Ολυμπιακό. Ενώ έδειξε ξεκάθαρα ότι ΑΕΚ και Παναθηναϊκό “τους έχει”.

Όλα αυτά με μια ομάδα ή οποία χθες τουλάχιστον είχε έξι παίκτες 21-22 χρονών, πέντε παίκτες 23-24 χρονών και μόλις τρείς 27-30 χρονών. Από αυτούς οι  δέκα ήταν Έλληνες και οι δύο προέρχονται από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ. Στους τελευταίους βέβαια πρέπει να προσθέσουμε και τον Κάτσε με τον Κωσταντινίδη.

Αυτό βέβαια εν πολλοίς είναι έργο Άρνεσεν, ο οποίος λοιδορήθηκε αυτές τις μέρες και σπιλώθηκε για σπατάλες κλπ λες και είναι τζάμπα η δημιουργία μιας ομάδας. Υπάρχουν δύο τρόποι να κρίνεις μια κατάσταση. Ο συναισθηματικός και αυτός της λογικής.

Σύμφωνα με τον δεύτερο ο Άρνεσεν ήταν μέσα σ΄ αυτά που είχε πεί. Παρακολούθησα τη μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει τον Οκτώβριο. Είχε πεί:

 Θέλουμε να κάνουμε μια ομάδα στα επόμενα χρόνια η οποία να διεκδικεί το πρωτάθλημα στην Ελλάδα και διακρίσεις στην Ευρώπη.

 Θέλουμε να κατεβάσουμε το μέσο όρο ηλικίας των παικτών και να έχουμε παίκτες οι οποίοι θα αυξάνουν την αξία τους παίζοντας στον ΠΑΟΚ και κάποια στιγμή θα πωλούνται πιό ακριβά από όσο αγοράστηκαν για να φέρνουν έσοδα.

 Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν βασικό κορμό από Έλληνες παίκτες και παίκτες προερχόμενους από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

 Για φέτος θέλουμε η ομάδα να είναι στις τρείς πρώτες θέσεις.

 Πήραμε πολλούς παίκτες, προσπαθήσαμε όλοι να είναι σε ηλικία γύρω στα 24 χρόνια, θα δώσουμε σε όλους τις ευκαιρίες και το καλοκαίρι θα κρίνουμε ποιοι αξίζουν να μείνουν στον ΠΑΟΚ και θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.

Απαντήστε μου λοιπόν οι επικριτές του πόσα από αυτά είδατε στη χθεσινή καλή ομάδα του ΠΑΟΚ και τι από όλα αυτά έχει πάει τόσο λάθος;

Το μόνο που είναι λάθος είναι η έλλειψη υπομονής και η ΠΑΟΚτσήδικη εσωστρέφεια. Βέβαια για τον Άρνεσεν γράφηκαν πολλά αυτές τις μέρες. Αν είναι αλήθεια δεν μου αρέσει. Ωστόσο δεν μου αρέσει και ο τρόπος που όλα αυτά βγήκαν τώρα. Όποιος τα ήξερε ας τα έλεγε πριν. Κάπως γκακστερικό μου φάνηκε.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο Άρνεσεν πήρε οκτώ παίκτες από τους οποίους βγήκανε οι τρείς (Τσίμιροτ, Ροντρίγκες, Χατζηισαίας), δεν βγήκαν μέχρι στιγμής οι δύο (Λέοβατς, Σάμπο), ενώ ο μεν Όλσεν είναι εκ τεκμηρίου καλός τερματοφύλακας αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στον ΠΑΟΚ, ο δε Ζάιρο έχει προοπτική . Τέλος ο Άντονις δεν μπορεί να κριθεί καθόλου ακόμη.

Για όποιον ξέρει από ποδόσφαιρο κινούμαστε μέσα στο φυσιολογικό ποσοστό. Ποιός νομίζει ότι βγαίνουν όλες οι μεταγραφές μιας ομάδας;

Και στις υπόλοιπες πέντε μεταγραφές του ΠΑΟΚ που έγιναν ερήμην Άρνεσεν έχουμε ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Βγήκανε οι τρεις (Χαρίσης, Βελλίδης, Μυστακίδης) ακόμη δεν μπορούν να κριθούν δύο (Μαλεζάς, Κοροβέσης) και απέτυχε του Μπερμπάτωφ που ήταν και το μεγάλο λάθος της φετινής χρονιάς, κατά τη γνώμη μου.

Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Η άλλη οπτική, αυτή που ασπάζονται οι περισσότεροι φίλαθλοι λέει ότι ο ΠΑΟΚ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ στο πρωτάθλημα, μακράν του πρώτου αλλά και μακράν του τρίτου και οφείλει, φτιάχνει δεν φτιάχνει ομάδα, να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Δεν μπορεί να τον ξεπερνάει ο Πανιώνιος με το 1/10 του μπάτζετ.

Το κριτήριο εδώ είναι τι συμφωνήθηκε. Αν παράλληλα με τη δημιουργία ομάδας, ο μεγαλομέτοχος ξεκαθάρισε ότι απαιτεί τη δεύτερη θέση, δεν είμαστε σε καλό δρόμο.

Οι φίλαθλοι μπορεί να λένε διάφορα αλλά το ζητούμενο είναι τι συμφωνήθηκε.

ΤΟ ‘ΧΤΙΣΙΜΟ’ ΟΜΑΔΑΣ

Ο ΠΑΟΚ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές φτιάχνει σωστά μια καλή ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Έβγαλε ήδη φέτος πέντε καλούς νέους παίκτες (Χαρίση, Τσίμιροτ, Ροντρίγκες, Χατζησαία, Μυστακίδη) σε μικρές ηλικίες και με μεγάλο μέλλον. Έχει δε ελπίδες να βγούν από αυτή την περίοδο και άλλοι ένας-δύο. Έχει και 3-4 παλιούς μικρούς που μπορούν να σταθούν (Κάτσε, Κωνσταντινίδης, Μακ, Πέλκας), δύο καλούς τερματοφύλακές και 4-5 πιο έμπειρους παίκτες που χρειάζονται κι αυτοί, ως μαγιά (Τζιόλης Τζαβέλας, Μαλεζάς, Βίτορ, Κλάους). Να ο κορμός.

Συν 2-3 προσθήκες πολύ καλών παικτών (και όχι απαραίτητα πια νέων) και να μια καλή ομάδα για του χρόνου ικανή για μεγάλα πράγματα. 10 πολύ καλοί στην ηλικία 22-24 οι οποίοι απέδειξαν ότι μπορούν και ξεχώρισαν φέτος στο ‘κοσκίνισμα’, με μια χρονιά εμπειρία στην πλάτη, 3-4 πιο παλιοί και 3 νέα αστέρια και έχεις την ομάδα που ονειρεύεσαι.

Φυσικά δεν μπορούσανε όλοι αυτοί οι νεαροί ωριμάζοντας να πάρουν φέτος και το πρωτάθλημα. Οι προοπτικές τους όμως είναι πολύ καλές.

Η ομάδα μπορεί να υστερεί στη βαθμολογία, ως προς τη 2η θέση, να έχασε πολλούς άδικους βαθμούς αλλά είχε και περιόδους πολύ καλής μπάλας. Φυσικά και περιόδους πολύ κακής.

Πολλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αλλά όποιος ξέρει από ομάδες ξέρει ότι αυτά ακριβώς είναι τα σημάδια μιας ομάδας η οποία ‘χτίζεται’.

ΕΡΓΟ ΑΡΝΕΣΕΝ

Αυτό που κατάφερε ο Άρνεσεν ήταν να φέρει την ποδοσφαιρική λογική στον ΠΑΟΚ, η οποία έλλειπε. Και να δείξει πώς χτίζεται μια ομάδα. Σαν μια οικοδομή, με πέλματα, κολώνες, καλούπια, μπετά και σίδερα και στη συνέχεια με τούβλα, παράθυρα χρώματα κλπ. Εκεί που χρόνια ο ΠΑΟΚ  προσπαθεί να κάνει ομάδα ρίχνοντας ατάκτως οικοδομικά υλικά.  Ελπίζουμε κάτι από αυτό να μείνει.

Η αιτία της αποχώρησής του είναι είτε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε, είτε μια σαφής απαίτηση εξ’  αρχής για τη δεύτερη θέση η οποία μετατρέπει το μόλο εγχείρημα σε αποτυχημένο. Πιστεύω ότι έβαλε το χεράκι της και η γκρίνια εκείνων που δεν μπορούν να δεχτούν τους τεχνοκράτες. Έχουν μείνει στα ΠΑΟΚτσάκια ακόμη και χωρίς γνώσεις και ικανότητες.

Πιστεύω ότι ο Σαββίδης με το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο μισθό, μάλλον θαύματα περίμενε, από τον Άρνεσεν. Το υπόλοιπο ΠΑΟΚτσήδικο περιβάλλον επίσης για να αποδεχτεί έναν ορθολογιστή και τεχνοκράτη, κάτι που είναι έξω από την μενταλιτέ τους, μάλλον κι αυτό θέλει γρήγορα θαύματα.

Τα θαύματα μάλλον δεν ήρθαν, ο Άρνεσεν έφυγε, αλλά η καλή ομάδα έρχεται, αρκεί να παραμείνει ο ορθολογισμός.

Τον Άρνεσεν τον διώξατε λοιπόν αλλά πάψτε επιτέλους και αφήστε την ομάδα να μεγαλώσει σώζοντας παράλληλα τη φετινή χρονιά.