ΠΑΟΚ. Αδυναμίες κάτω από το χαλί

Δεν είναι που έχασε τα ‘άχαστα’ ο Κλάους προχθές με τον Άγιαξ, είναι που ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στο γκολ.

Σε άρθρα μου πέρυσι και στη διάρκεια του πρωταθλήματος και στο τέλος, με στοιχεία, αριθμούς, διαγράμματα και συγκρίσεις, είχα αποδείξει ότι ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλο πρόβλημα στο γκολ, ως ομάδα.

Και ο ίδιος ό Ίβιτς το παραδέχτηκε, σε ερώτησή μου στη συνέντευξη τύπου μετά από το τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. «Όλη η μεσαία γραμμή δεν έβαλε ούτε τα γκολ που έβαζες εσύ κάθε χρόνο», είχα παρατηρήσει, κάτι το οποίο δεν αρνήθηκε.

Μεγάλο πρόβλημα στο γκολ

Ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στο γκολ γιατί κανένας από τους κεντρικούς και τους ακραίους του, ΚΑΝΕΝΑΣ, δεν ‘το έχει’ το γκολ. Αντιθέτως το τρέμουν μπροστά στην προοπτική του. Αυτό ίσχυε πέρυσι και συνεχίζει να ισχύει και φέτος, παρά τις μεταγραφές. Γι΄ αυτό αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ.

Και με καλά σέντερ φορ πάλι πρόβλημα θα είχε. Ούτε θα λυθεί το πρόβλημα με τον ‘μεσσία’ που περιμένουν όλοι.

Δεν ήταν μόνο τα τετ α τετ του Κλάους. Στο πρώτο ημίχρονο, δύο χαφ, εξαιρετικά κατά τα άλλα, ο Τσίμιροτ και ο Σάκχοφ, βρέθηκαν σε θέση γκολ και το θέμα δεν είναι μόνο ότι το έχασαν. Είναι ότι πανικοβλήθηκαν μπροστά στην προοπτική και αντέδρασαν λανθασμένα. Σπασμωδικά.

Όταν συμβαίνει αυτό φροντίζεις να αγοράσεις παίκτες οι οποίοι ‘το έχουν’ το γκολ. Παίκτες μπορεί να βρεθούν καλοί και πολλοί. Αλλά εσύ αγοράζεις ακριβώς αυτό το ‘εργαλείο’ που σου λείπει. Κανείς από τους νέους παίκτες δεν έχει εύκολο γκολ. Θα βάλουν δύο τρία όλη τη χρονιά όσα θα έβαζε και …η γιαγιά μου αν έπαιζε 40 αγώνες στον ΠΑΟΚ.

Προσέξτε εδώ μια λεπτομέρεια. Δεν έχει καμιά σχέση με το γκολ ο Τζάλμα, ανεξάρτητα από το εκπληκτικό γκολ που (τυχαία) έβαλε στην Ολλανδία και έγινε Θεός. Παρεμπιπτόντως αυτός ο παίκτης κατά τη γνώμη μου είναι πολύ μέτριος. Χίλιες φορές να παίρναμε τον Τσάβες των Ιωαννίνων. Επιπλέον, καμιά σχέση δεν έχει με τον Μακ, τον οποίο κατά κάποιο τρόπο αντικαθιστά. Και επίσης, δεν είναι συμπληρωματικός με τον Ροντρίγκες. Και οι δύο γρήγοροι, μπουκαδόροι αλλά τσαπατσούληδες και χασογκόληδες. Δεν χρειαζόμαστε δύο τσαπατσούληδες για να αλλάζουν θέση. Χρειαζόμασταν και έναν πιο συγκροτημένο παίκτη στα άκρα που να βάζει και κανένα γκολ.

Μακάρι να βγω ψεύτης.

Η προσωπικότητα

Το δεύτερο πρόβλημα της ομάδας, κάτι που μόνο ο Κούλης Αποστολίδης το εντόπισε – ένας άνθρωπος ο οποίος έπαιξε μεγάλη μπάλα χάρις κυρίως στο μυαλό του και παραμένει απόλυτα ορθολογιστής – είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε στο δεύτερο ημίχρονο τις προσωπικότητες, να πάρουν την ομάδα, στα δύσκολα, στις πλάτες τους.

Στο πρώτο που το γήπεδο έγερνε όλοι καλοί ήταν. Στη στραβή χάθηκαν όλοι. Ο Κούλης εντόπισε μάλιστα το πρόβλημα στους νέους παίκτες μια και τους παλιούς τους ξέραμε. Έτσι στο δεύτερο ημίχρονο, μετά την παγωμάρα της ισοφάρισης πέρασαν 30 αναξιοποίητα λεπτά και ο ΠΑΟΚ ανέβηκε λίγο μόνο στο τέλος κι αυτό χάρη στην κερκίδα και πίεσε, είχε το δοκάρι αλλά στάθηκε άτυχος. Η Ατυχία όμως δεν πρέπει να κουκουλώσει τα προβλήματα.

Μπορώ μάλιστα να πω ότι ο μόνος που ‘γυάλιζε το μάτι του’ και παραλίγο να οδηγήσει την ομάδα στην πρόκριση με ένα παληκαρίσιο και ‘ποντιακό’ γκολ, στα 15 μόλις λεπτά που έπαιξε ήταν ο Μυστακίδης. Του το στέρησε το δοκάρι. Ήτα πολύ άτυχο, αυτό το παιδί γιατί θα το άξιζε.

Μ΄ αυτή την έννοια νομίζω ότι ίσως θα έπρεπε να παίξει ο Τζιόλης. Δεν θέλω να κάνω τον μετά Χριστό προφήτη και ξέρω πως όλη η Θεσσαλονίκη έχει κάποια άποψη για το ποιος έπρεπε να παίξει και ποίος όχι. Νομίζω όμως ότι τα γεγονότα τεκμηριώνουν την άποψη ότι ο Τζιόλης θα έπρεπε να είναι μέσα. Καλά τα τρεξίματα, τα μαρκαρίσματα κλπ, στα οποία βέβαια δεν υστερεί και ο Τζιόλης, αλλά έπρεπε να υπάρχει μέσα τουλάχιστον ένας παλιός έμπειρος παίκτης. Όλοι από τη μέση και μπροστά ήταν παιδαρέλια, πλην Κλάους και Τζαλμα οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν. Θα μου πείτε ότι και ο Άγιαξ παιδαρέλια είχε. Ακριβώς γι΄ αυτό εμείς θα έπρεπε να είχαμε έναν έμπειρο παίκτη, με προσωπικότητα στο κέντρο.

Το θέμα του Κλάους και του φορ

Όλος ο ΠΑΟΚ ύψωσε ασπίδα προστασίας στον Κλάους και καλά έκανε. Το επιβάλουν λόγοι λογικής, ομαδικότητας, ανθρωπισμού. Ωστόσο, τα πράγματα για τον Κλάους από εδώ και πέρα θα είναι δύσκολα. Διότι η πίκρα είναι μεγάλη και όλοι αυτοί του έδωσαν την τελευταία τους ανοχή. Πρέπει να σκοράρει πολύ στο μέλλον για να ξαναέρθει στα ίσια και οι αδυναμίες του είναι πολλές. Μακάρι.

Στο μεταξύ, λέγονται απίθανα πράγματα σχετικά με τον φορ που πρέπει να πάρει ο ΠΑΟΚ. Πολλοί λένε να πάρει έναν γρήγορο. Λάθος μεγάλο. Έναν παίκτη συγκροτημένο πρέπει να πάρει. Να πατάει γερά στο γήπεδο, έστω και αργά, να ελέγχει σώμα και μπάλα, να βλέπει συμπαίκτες, να συμμετέχει στο παιχνίδι και το κυριότερο, να μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία και για τον εαυτό του με μια ντρίπλα ή μια προσποίηση. Και να στέλνει την μπάλα εκεί που θέλει και να μην πανικοβάλλεται στο τετ α τετ. Κάτι σαν τον Μήτρογλου, για παράδειγμα.

Τα προβλήματα του Κλάους είναι άλλα και πρέπει ο νέος παίκτης να λειτουργεί συμπληρωματικά. Ο Κλάους δεν έχει κοντρόλ, δεν έχει πάσα, δεν έχει ντρίπλα, δεν έχει προσποίηση, δεν μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία ή να συμμετέχει στην ανάπτυξη της ομάδας. Μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν να τον συγκρίνανε πολλοί με τον Μήτρογλου. Σημειώστε δε πως δεν είναι τυχαίο ότι ο Σάντος, ένας καθαρά εγκεφαλικός προπονητής, δεν τον ήθελε ούτε στον ΠΑΟΚ ούτε στην εθνική. Δεν έχει πρόβλημα ταχύτητας ο Κλάους που λένε μερικοί.

Βέβαια ο ΠΑΟΚ έχει έναν τέτοιο παίκτη, τον Περέιρα. Αν είναι να πάρει καλύτερο αλλά τέτοιο να πάρει, αλλιώς ας κρατήσει τον Περέιρα.

Απαντήστε μου στο ερώτημα: ‘Σε ποια κλήρωση θα ήταν χθες ο ΠΑΟΚ αν αντί για τον Κλάους στην ενδεκάδα έπαιζε ο Περέιρα;’ Εγώ πιστεύω στην κλήρωση του Τσάμπιονς Λίνγκ.

Μπράβο στον Λέοβατς

Και βέβαια, μεγαλύτερη ίσως ευθύνη για την ήττα και από τις ευκαιρίες είχε το ανόητο πέναλτι – το οποίο βλέποντας και ξαναβλέποντας νομίζω ότι δεν ήταν – του Λέοβατς.

Στο θέμα όμως αυτό είχαμε μια μεγάλη θετική εμπειρία στη συνέντευξη των παικτών, μετά το μάτς. Όπου εμφανίστηκε ο παίκτης, εμφανώς καταβεβλημένος, με κόκκινα μάτια και αντί να τα βάλει με τον διαιτητή και το θέατρο του αντιπάλου, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι, μας είπε: «Φταίω εγώ για την ήττα. Ήταν ένα ηλίθιο πέναλτι».

Συγχαρητήρια στο παιδί αυτό. Δείχνει ότι είναι άνδρας. Με την πραγματική σημασία της λέξης, όχι την μάτσο-μπρουτάλ που επικαλούνται συχνά οι προπονητές όταν λένε: «θέλω τους παίκτες μου άντρες». Πιστεύω ότι με την νοοτροπία αυτή θα γίνει καλός παίκτης γιατί θα μάθει από τα λάθη του, τα οποία αναγνωρίζει και δεν τα ρίχνει στους άλλους.

Εγώ από προχθές από εκεί που ήθελα να τον ‘φάω’ τον συγχαίρω και τον έχω στην καρδιά μου.