Ποτέ δεν έβλαψε η επαφή με την πραγματικότητα

Ο ΠΑΟΚ πέρασε την Μπεσίκτας και το εφιαλτικό σενάριο δεν υφίσταται πλέον. Με λίγο προσοχή ακόμη, και με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, η ψαλίδα θα κλείσει περισσότερο, και ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει το δρόμο του χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Από το βράδυ της Τρίτης ακούω για βόμβες, σεισμούς, μπαράζ μεταγραφών και κοσμογονίες. Είναι ένα γνωστό πρόβλημα της κοινωνίας του ΠΑΟΚ. Αυτός ο λαϊκισμός και η δημιουργία εσφαλμένων προσδοκιών…

Εγώ ούτε βόμβες, ούτε σεισμούς βλέπω.

Ίσως για έναν φορ ξοδευτεί κάτι παραπάνω, αλλά το ότι ο ΠΑΟΚ πέρασε τη Μπεσίκτας και προχωρά, δεν σημαίνει ότι θα αρχίσουν να τρέχουν αλόγιστα τα εκατομμύρια. Όποιος περιμένει τέτοιου είδους μεταγραφές, νομίζω πως θα απογοητευτεί. Βασικά απογοητεύεται γενικώς όποιος δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση.

Ο ΠΑΟΚ αναμένεται να κινηθεί με την ίδια σύνεση στο μεταγραφικό παζάρι, που έχει κινηθεί ως τώρα. Θα προσπαθήσει να πουλήσει, θα προσπαθήσει να αδειάσει χώρο στο μπάτζετ, θα πάρει παίκτες, προσπαθώντας να κρατήσει το κόστος χαμηλά ή έστω να μειώσει το ρίσκο (αυτό επιτυγχάνεται με δανεισμούς με οψιόν αγοράς), χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα. 

Παρότι δεν προβλέπεται κοσμογονία, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τη νέα σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει μια άλλου τύπου ομάδα και είμαι βέβαιος ότι θα προσθέσει εργαλεία που μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το νέο πλάνο.

Το μεγάλο πρόβλημα του Φερέιρα πέρσι, δεν ήταν πως δεν είναι καλός προπονητής. Ήταν πως δεν μπορούσε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ εκεί που ήθελε, δεν μπορούσε να ασκήσει επιρροή στην ομάδα. Ο Φερέιρα έμοιαζε πέρσι με έναν βοσκό, που δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πρόβατά του εκεί που ήθελε! Η ιδιοκτησία τον στήριξε με πολλούς τρόπους και φέτος σα να τα καταφέρνει καλύτερα.

Ο φετινός στόχος, είναι να υπάρχει μια ομάδα, με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας (26 χρόνια ήταν ο μ.ο. την Τρίτη), που θα βγάζει περισσότερη ενέργεια, θα παίζει σε πιο υψηλό τέμπο, θα είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο ποιοτική.

Είναι νωρίς να κρίνουμε αν ο Φερέιρα είναι καλός προπονητής (όσο νωρίς ήταν να τον βγάλουμε άχρηστο πέρσι…), είναι νωρίς να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι 100% η ομάδα, που έχουμε στο μυαλό μας.

Το δείγμα είναι πολύ μικρό. Πήραμε μια γεύση, αλλά ας μη δώσουμε και μεγάλη βάση σε ότι είδαμε με τη Μπεσίκτας, σε ένα παιχνίδι, που αποδείχτηκε… πλημμύρα. Ο ΠΑΟΚ μπορούσε να βάλει 7 γκολ, αλλά μπορούσε να φάει και 5.

Εν πάση περιπτώσει, ο ΠΑΟΚ πήρε την Τρίτη οξυγόνο και κέρδισε χρόνο. Ζέστανε το κοινό του για να μην του ασκεί μεγάλη πίεση, που προέρχεται από την ανασφάλεια, και έχει δυο τρεις βδομάδες να κάνει όλα όσα πρέπει, έχοντας μάθει από τα λάθη του, για να δούμε έναν καινούριο, ωραίο ΠΑΟΚ.