Σ΄ αυτή τη χαβούζα, οι επιλογές είναι δύο

Ο ΠΑΟΚ δέχτηκε έναν ασύμμετρο πόλεμο, που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, κάπου εκεί στα μέσα του δηλαδή, και σήμερα φαίνεται να είναι πεσμένος στα σχοινιά και ηττημένος. Επαναλαμβάνω, ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

Είναι πολλά πράγματα, που έχουν συμβεί, κι αν επιχειρήσει κανείς να τα κολλήσει, θα οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα, που δεν κολακεύει τους πολίτες αυτής της χώρας.

Μέσα στο καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ έχασε ένα ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ τηλεοπτικό συμβόλαιο 7 εκατομμυρίων το χρόνο. Στο τέλος του καλοκαιριού, με τη σφαγή στο Άμστερνταμ και την ηλιθιότητα και τις διαιτητικές αποφάσεις στα παιχνίδια με τη Σλόβαν (στην Μπρατισλάβα δεν δόθηκε μαρς πέναλτι στον ΠΑΟΚ), έχασε και το Γιουρόπα Λιγκ. Αυτά τα τουλάχιστο 15 εκατομμύρια ευρώ που έχασε το καλοκαίρι, του δημιούργησαν μεγάλο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ πρόβλημα και τον έριξαν στα “δόκανα” του Financial Fair Play.

Παρά τις καλοκαιρινές σφαλιάρες, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα και μέχρι τα μέσα του, οι στοιχηματικές τον έδιναν πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Τότε, άρχισαν άλλα… μαγικά. Εφευρέθηκε η ιστορία της Ξάνθης για να διαλύσουν τον ΠΑΟΚ. Η υπόθεση της ΕΕΑ, της γνωστής και ως “Επιτροπή Αυγενάκη”, είναι πια γνωστή, κανείς δεν μπορεί να λέει πως δεν ξέρει ή δεν κατάλαβε.

Σ΄ αυτή τη μάχη, έπεσαν φυσικά και τα αμέτρητα επικοινωνιακά εργαλεία του αντιπάλου, ο ΠΑΟΚ εκτίμησε πως τουλάχιστο το 80% των μέσων, ελέγχεται από τον αντίπαλό του.  Αυτή η ιστορία και ο κλοιός που δημιουργήθηκε γύρω από τον ΠΑΟΚ, με την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι απέναντί του και τα media παίζουν ξεκάθαρα το παιχνίδι του αντιπάλου του, άρχισε να κλονίζει τον οργανισμό. Άρχισε να κουράζει τον κόσμο, άρχισε να ρίχνει το ηθικό του, άρχισε να απασχολεί την καθημερινότητα των στελεχών του, άρχισαν να χάνουν την ενέργειά τους. Ο ΠΑΟΚ άρχισε να κουράζεται, άρχισε να μην μπορεί να παίξει άμυνα απέναντι “σε όλα τα στοιχειά της φύσης”.

(Σ΄ αυτό το διάστημα, τα ελεγχόμενα επικοινωνιακά εργαλεία, βοήθησαν να απωλέσει ο ΠΑΟΚ τα ηθικά πλεονεκτήματα έναντι της κοινής γνώμης. Σε άλλα γήπεδα μπουκάρουν στα αποδυτήρια, τραμπουκίζουν, διαιτητές αλλάζουν χρώμα στο ημίχρονο, βιάζεται το VAR, γίνονται χίλια δυο, και ως χαλίφης και παραβάτης, εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να χάσει την ένταση της η φωνή του)

Κάποια στιγμή, ο ΠΑΟΚ άρχισε να μην μπορεί να διαχειριστεί και την αγωνιστική κοιλιά, που αναπόφευκτα θα έρχονταν, ως αποτέλεσμα και των κακών επιλογών. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έγινε “μαλακό φαί” για όλους αυτούς τους “επαγγελματίες”. Έτσι βρέθηκε στο -7 αρχικά, και στο -14 σήμερα.

Νωρίτερα, έγραψα ότι ΠΑΟΚ φαίνεται να είναι πεσμένος στα σχοινιά, ηττημένος. Είναι στο χέρι του, το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Η μία επιλογή είναι να παραδοθείς και να πεις “σ΄ αυτή τη χώρα ζούμε, εδώ έτσι είναι το παιχνίδι, δεν έχεις δικαίωμα να διεκδικήσεις”.

Η άλλη επιλογή, είναι να σηκωθείς, να τινάξεις τη σκονή, και να πολεμήσεις, αυτή τη χαβούζα.

Το προφίλ του ιδιοκτήτη του, με οδηγεί στη δεύτερη επιλογή.