Τον πουλάς ή δεν τον πουλάς;

Χρονιάρες μέρες, το βρήκαμε το θέμα. Μας το έδωσε ο Ροντρίγκες και η Γαλατασαράι. Και η FORZA, βεβαίως, που το αποκάλυψε στην έκδοση αυτού του Σαββατοκύριακου.

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε από το πρωί του Σαββάτου. Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ; Να τον πουλήσει τον Ροντρίγκες ή να μην τον πουλήσει; Ποιος μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, ποιο είναι το σωστό;

Δεν είναι ευχάριστο να πουλάει μια ομάδα έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος σ΄ αυτήν εξελίχτηκε και είναι πλέον από τα πρώτα βιολιά της. Γιατί στη 2η σεζόν του στον ΠΑΟΚ, ο Ροντρίγκες έχει σε 22 αγώνες, 6 γκολ και 8 ασίστ. Είναι ίσως ο πολυτιμότερος του πρώτου μισού της σεζόν, αν κι αυτοί οι “τίτλοι” δεν κρίνονται μόνο μέσα από τους αριθμούς.

Τι είναι αυτό, που μπορεί να κάνει μια ομάδα του βεληνεκούς του ΠΑΟΚ, να σκέφτεται να πουλήσει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή; Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι…

Μπορεί να θεωρεί ότι έπιασε το ταβάνι του, δεν πρόκειται να πάει πιο ψηλά. Κρίνει, λοιπόν, ότι με τέσσερα εκατομμύρια, πρέπει να τον πουλήσει.

Μπορεί να θεωρεί ότι από την ώρα, που προέκυψε η Γαλατασαράι, ο Ροντρίγκες δεν θα είναι ξανά αυτός, που ήταν. Ότι ο ποδοσφαιριστής θέλει να πάει εκεί γιατί θα πάρει διπλά λεφτά και θα παίξει του χρόνου σίγουρα Τσάμπιονς Λιγκ κι ότι θα είναι ξενερωμένος μένοντας εδώ.

(Και γιατί να μην του δώσει ο ΠΑΟΚ τα διπλά, θα πει κανείς. Δεν ξέρω, εγώ δεν θα τα έδινα! Αλίμονο αν κάθε ομάδα διπλασίαζε τις αποδοχές ενός παίκτη, στην πρώτη πρόταση που έρχονταν θα έπρεπε να το κάνει με όλους)

Μπορεί να θεωρεί ότι και σαν χαρακτήρας, μπορεί να μην είναι άκρως απαραίτητος (sic) για τη δημιουργία μιας ομάδας, που θα διεκδικήσει δυνατά το πρωτάθλημα.

Μπορεί να θεωρεί ότι με τον παίκτη, που θα επιλέξει να τον αντικαταστήσει, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Μπορεί, πάλι, να έχει ανάγκη τα χρήματα.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί γενικώς να θεωρεί ότι σ΄ αυτή τη φάση, μόνο κερδισμένος θα βγει αν πουλήσει τον Ροντρίγκες.

Τι απ΄ όλα αυτά τα “μπορεί” ισχύει, το ξέρουν καλύτερα στον ΠΑΟΚ.

Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι…

Εμείς βλέπουμε τι έχει κάνει ως τώρα ο Ροντρίγκες, δεν έχουμε κατά νου ποια θα είναι η επόμενη μέρα, χωρίς Ροντρίγκες.

Αυτό πρέπει να το ξέρουν ο Ίβιτς και ο Μίχελ, πριν πάρουν μια απόφαση για μια πώληση ποδοσφαιριστή.

Σαν τρίτο, δεν μου αρέσει να χάνονται από τον ΠΑΟΚ παίκτες, που τουλάχιστο αυτή τη στιγμή, θεωρούνται σημαντικοί.

Διαφωνώ, ωστόσο, με τη δαιμονοποίηση των πωλήσεων. Όλες οι ομάδες πουλάνε, ακόμη και τους καλύτερούς τους παίκτες. Με σχέδιο, φυσικά.

(Ο Ολυμπιακός πούλησε τον υπερπολύτιμο Χολέμπας κι εμφάνισε τον Μασουακού, πούλησε τον υπερπολύτιμο Μασουακού, κι εμφάνισε τον… κανέναν)

Το θέμα είναι να πουλάς σωστά, γιατί αυτό δείχνει ότι αγόρασες σωστά. Να ανανεώνεις τον θίασό του, που έλεγε κάποτε κι ο Μπατατούδης, όταν πουλούσε τον Ζαγοράκη στη Λέστερ, μέσα από τις πωλήσεις ακόμη και σημαντικών παικτών, να γίνεσαι καλύτερος (γίνεται…), και εκτός των άλλων, να δείχνεις στους παίκτες, που θέλεις, ότι εδώ δεν αγοράζεις μόνο. Πουλάς κιόλας.

Ο κάθε Ροντρίγκες, της κάθε (ταπεινής) Έλτσε, θα το έχει υπόψιν του, βλέποντας τον Ροντρίγκες της Έλτσε να χτυπά συμβόλαιο εκατομμυρίου σε ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από ενάμιση χρόνο στον ΠΑΟΚ.

(Τώρα που είπα “Ροντρίγκες της ταπεινής Έλτσε”, θυμήθηκα τι άκουγα και διάβαζα πριν ακριβώς ενάμιση χρόνο για το… παικτάκι από ισπανική ομάδα της πλάκας, που διαλύεται, αλλά αυτά δεν είναι της ώρας)

Τον κόσμο, τον καταλαβαίνω. Η πλειψηφία δεν θέλει να πουληθεί ο Ροντρίγκες. Ο κόσμος λειτουργεί ως επί το πλείστον με το συναίσθημα και καλά κάνει. Έτσι πρέπει να κάνει, ο κόσμος βάζει στο παιχνίδι και το συναίσθημα, που το κάνει καλύτερο. Ο κόσμος αντιδρά σε ενδεχόμενη μεταγραφή του Ροντρίγκες, σε ένα – δύο χρόνια μπορεί να αντιδρά περισσότερο σε ενδεχόμενη πώληση ενός παίκτη, που θα αποκτηθεί ως αντί – Ροντρίγκες.

Καμιά φορά σκέφτομαι πόσο άνοστα μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν ο κόσμος δεν είχε άποψη, αν οι ομάδες δεν έπρεπε, ως ενός σημείου, να λαμβάνουν υπόψιν τους και αυτό, που λέμε “περιρρέουσα ατμόσφαιρα”.

Συνοψίζοντας, σαν τρίτο, δεν με ενδιαφέρει αν ο ΠΑΟΚ πουλήσει έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή του, τον οποίο μ΄ αρέσει να βλέπω με τη φανέλα του.

Οποιαδήποτε πώληση, εν προκειμένω του Ροντρίγκες, για μένα θα κριθεί απ΄ αυτό, που θα δούμε το άλλο πρωί.

Αν για παράδειγμα, φύγει ο Ροντρίγκες για να αντικατασταθεί από τον Μυστακίδη, λόγου χάρη, ή τον… Λάμπρου, δεν θα μου φανεί ως ένα καλό πακέτο. Απεναντίας.

Αν φύγει ο Ροντρίγκες και αύριο έρθει ένας άλλος, που στο ίδιο διάστημα, σε κάποια άλλη ομάδα, έχει περισσότερα γκολ και θεωρητικά καλύτερες προοπτικές, θα μου φανεί ως ένα ενδιαφέρον πακέτο.

Και κάτι για το οικονομικό…

Ξέχωρα απ΄ ότι κι αν γίνει στην περίπτωση του Ροντρίγκες, πραγματικά απορώ με την ανοησία του στυλ “καλά, πήρε 10 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις και θα πουλήσει τον Ροντρίγκες;”.

Για να πάρει τα 10 εκατομμύρια από τις πωλήσεις, ο ΠΑΟΚ ξόδεψε σχεδόν 80 εκατομμύρια τα τελευταία 4-5 χρόνια. Δεν τα έτυχε στο Τζόκερ, τα δούλεψε. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε τις συνθήκες, για να έρθουν και 10 εκατομμύρια πίσω.

Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ, είναι να συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες για να αυξάνει τα έσοδά του, τους τζίρους του, να μεγαλώνει σαν οργανισμός. Αυτό θα δείχνει ότι είναι στο σωστό δρόμο.

Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ, δεν είναι να βάζει ο Σαββίδης 20 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αυτό θα ήταν καταστροφικό!

Το ζητούμενο είναι να μεγαλώνει ο ΠΑΟΚ, να αυξάνει συνεχώς τον κύκλο εργασιών του, χωρίς να έχει την ανάγκη να τον χρηματοδοτεί ένας Σαββίδης. Γιατί αν ο κάποιος Σαββίδης κάποια στιγμή κουραστεί ή βαρεθεί ή βρει κάτι άλλο να του αρέσει περισσότερο, μια ομάδα μπορεί να αποσυντεθεί “εις τα εξ ων συνετέθη”.

Το ζητούμενο για τον (κάθε) ΠΑΟΚ είναι να ανεβάζει ολοένα και περισσότερο τον πήχη, καταφέρνοντας να αυτοχρηματοδοτείται. Κι αυτό γίνεται με αγορές και πωλήσεις.

Δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει οικονομικά για να το καταλάβεις. Θα πρέπει απλά να μην είσαι… ανόητος.