Το βαθύ κράτος του ΠΑΟΚ

Η έννοια του ‘ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ είναι γνωστή από την Τουρκία, όπου ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις το πραγματικό (βαθύ) κράτος είναι ο στρατός. Υπάρχει δε και το ακόμα πιο βαθύ αυτό που αποκαλύφθηκε με το σκάνδαλο Εργκένεκον, τα όρια και το βάθος του οποίου κανείς δεν γνωρίζει.

Βαθύ κράτος βέβαια υπάρχει και σε άλλα κράτη – σχεδόν σε όλα – στα κόμματα, στην εκκλησία, στις μεγάλες ομάδες, στις μεγάλες εταιρίες σχεδόν παντού. Όπου υπάρχει μεγάλο μέγεθος, βάθος χρόνου, ιστορία και παράδοση.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα ήταν μέχρι τώρα γνωστό το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ. Το βαθύ κράτος σε κάθε οργανισμό αποτελείται συνήθως από εκείνους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως οι τοποτηρητές των συμφερόντων, των αξιών και των παραδόσεων. Κατά κανόνα είναι τα πιο συντηρητικά στοιχεία τα οποία με αυτό το πρόσχημα αντιστρατεύονται κάθε πρόοδο. Τα κάθε λογής βαθέα κράτη αποτελούνται κατά κανόνα από τις μετριότητες, τα λιγότερο μορφωμένα και ικανά στοιχεία του οργανισμού τα οποία αντιστρατεύονται κάθε πρόοδο γιατί δεν μπορούν να την καταλάβουν και να την ακολουθήσουν.

Φυσικά οι προθέσεις τους δεν είναι πάντοτε αγαθές. Εκεί συναθροίζονται και όσοι έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμφέροντα και μικροσυμφέροντα, από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του οργανισμού, τα οποία θα πάψουν εφ΄ όσον υπάρξει πρόοδος και εκσυγχρονισμός. Έτσι κοντολογίς είναι εκείνοι που ‘αρμέγουν’ τον οργανισμό σαν μια αγελάδα και δεν τον αφήνουν να πάει μπροστά με το πρόσχημα της μη διάβρωσης των αξιών, των οσίων και των ιερών και της τήρησης των παραδόσεων, ακριβώς για να συνεχίζουν να τον ‘αρμέγουν’.

Περιβάλλον των ανθρώπων που το αποτελούν είναι η γκρίνια, η κριτική (τι σύμπτωση κυρίως προς κάθε τι νέο!) και γενικά η εσωστρέφεια και εργαλεία τους η λειτουργία με το συναίσθημα, η άρνηση της κοινής λογικής, η μισαλλοδοξία, η αδιαφάνεια.

Το ότι αυτό το βαθύ κράτος ευθύνεται σχεδόν πάντα για τις μεγαλύτερες καταστροφές στο σώμα του οργανισμού τον οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει, μικρή σημασία έχει. Για παράδειγμα, ακριβώς αυτό το βαθύ κράτος βρίσκεται πίσω από την αδυναμία της Τουρκίας να γίνει μια σύγχρονη χώρα και να προσεγγίσει στην Ευρώπη και την ΕΕ (την οποία προσέγγιση ναρκοθετεί με κάθε τρόπο). Το βαθύ ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση του κόμματος, το βαθύ κράτος της εκκλησίας ευθύνεται για όλες τις σκληρές, ρατσιστικές και ομοφοβικές της θέσεις που την απομακρύνουν τελικά από τους νέους και τους σύγχρονους ανθρώπους κ.ο.κ.

Φυσικά, ο ΠΑΟΚ, ως μεγάλη και ιστορική ομάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση

ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ.

Είναι όλοι εκείνοι που λειτουργούν ακριβώς με τον παραπάνω τρόπο. Είναι όλοι εκείνοι που αντιστρατεύονται κάθε τι καινούργιο, επιστημονικό και τεχνοκρατικό. Αποτελείται από μέρος των φιλάθλων και των συνδέσμων, μέρος του οπαδικού τύπου και δημοσιογράφων, μέρος των βετεράνων ποδοσφαιριστών, παλιών παραγόντων, μικροπρομηθευτών, μικροπαρατρεχάμενων κλπ. Κοινό γνώρισμα, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, η αδυναμία αντίληψης του σύγχρονου περιβάλλοντος, ο φόβος των αλλαγών και δυστυχώς τα μικροσυμφέροντα. Κύριο όπλο τους η ‘ΠΑΟΚτσηδοσύνη, αλλά κύριο χαρακτηριστικό η μικρόνοια. Εργαλείο τους τα περίφημα τάχαμου ‘ΠΑΟΚτσάκια’, τα οποία πρέπει να ελέγχουν όλα τα πόστα, στο όνομα ενός ΠΑΟΚτσήδικου φονταμενταλισμού, ακόμη και στερούμενοι παντελώς μόρφωσης, προσόντων, ειδικών γνώσεων και με μοναδικό παράσημο την κατ΄ αυτούς Παοκτηδοσύνη.

Το βαθύ κράτος του ΠΑΟΚ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ για τη σημερινή κατάσταση της ομάδας. Ήταν αυτό που επέβαλε πέρυσι την πρόσληψη ως προπονητή του εκλεκτού του μέλλους του Αναστασιάδη και μάλιστα τη στιγμή που είχε επέλθει η συμφωνία με τον Σάντος. Η άποψή μου είναι ότι αν είχε προληφθεί πέρσι ο Σάντος ο ΠΑΟΚ σήμερα θα ήταν πρωταθλητής και φυσικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα είχε αλλάξει μια για πάντα η μοίρα της ομάδας. Τυχερή βεβαίως ο Πορτογαλία που τον ‘γράπωσε’ αμέσως μετά και να μου το θυμηθείτε ότι το καλοκαίρι μαζί του θα πάρει το Πανευρωπαϊκό. Αυτό φυσικά θα άλλαζε όλα τα δεδομένα και είναι σίγουρο ότι κάποιο δεν το θέλουν και προτιμούν να βολοδέρνει η ομάδα στη μετριότητα.

Το βαθύ κράτος ΣΤΕΡΗΣΕ ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑ ΤΙΤΛΟ (το κύπελλο) και τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λίνγκ με τις αισχρότητες που δημιούργησε με τους γαύρους στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, την εξάντληση των δυνάμεων και την τιμωρία που ακολούθησε. Στο βαθύ κράτος του ΠΑΟΚ μπορούμε δε να συμπεριλάβουμε και όλους εκείνους τους φανατικούς που κάθε τόσο μπουκάρουν και προκαλούν την τιμωρία της ομάδας. Έτσι αυτό ευθύνεται για τους μεγάλους αγώνες τους οποίους με λαχτάρα περιμέναμε πρόπερσι και έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ευθύνεται για την μεταγραφή ενός καλού παίκτη κάθε χρόνο που την σπαταλούν στα πρόστιμα, για την απομάκρυνση πολλών φιλάθλων από τα γήπεδα, για την απαξίωση των διαρκείας καθώς οι κάτοχοί τους χάνουν πολλούς αγώνες που έχουν πληρώσει και για πολλά άλλα.

Το βαθύ κράτος του ΠΑΟΚ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Ή μάλλον αντεπίθεσης.

Με χίλια ζόρια δέχτηκε το καλοκαίρι τον εκσυγχρονισμό και την έλευση στην ομάδα τεχνοκρατών. Ίσως γιατί είχε ‘τη φωλιά του λερωμένη’ από την παταγώδη αποτυχία του εκλεκτού του. Ο οποίος όχι μόνο απέτυχε αλλά απέδειξε ότι απέχει έτη φωτός από κάθε έννοια συγχρόνου ποδοσφαίρου, όπως και οι υποστηρικτές του.

‘Ζούφωξε’ λοιπόν στη γωνιά αλλά είχε το ‘όπλο παραπόδα’. «Τι πράγματα είναι αυτά, τα project, 3ετές πλάνο, τεχνοκράτης, διευθυντής, πετυχημένος και φημισμένος τεχνικός διευθυντής κλπ. Δεν τα καταλαβαίνουν. Μερικές λέξεις δεν τις καταλαβαίνουν καν. Αν όμως όλοι αυτοί μας φέρνανε το πρωτάθλημα και μάλιστα από τον Οκτώβρη Νοέμβρη, κομμάτια να γινότανε. Αρκούσαν λοιπόν τρεις ισοπαλίες και μια περίοδος στην οποία αναμφισβήτητα η ομάδα δεν παίζει καλά και σηκώσανε το κεφάλι.  Όλους τους βγάλανε άχρηστους, και ολωνών το κεφάλι γυρεύουν ‘στο πιάτο’. Ακόμα και του Άντρερσεν, η καριέρα και το παρελθόν του οποίου σε κάνει ακόμη να αναρωτιέσαι πώς ήταν δυνατό να έρθει σε μας;

Ο αγώνας του σκότους εναντίον της προόδου, του μεσαίωνα εναντίον της επιστήμης και του διαφωτισμού αυτή τη στιγμή μαίνεται σκληρός. «Οι τεχνοκράτες πρέπει να φύγουν και να έρθουν και πάλι τα δικά μας Παοκτσάκια, ακόμη κι αν δεν ξέρουν να στείλουν ένα E-Mail».

Ανατρέψανε την απόφαση του ιδιοκτήτη να προσλάβει ένα στέλεχος (Κάκος), η οποία ήταν δική του απόφαση και καλή-κακή θα έπρεπε να λειτουργήσει και να κριθεί. Πιέζουν με κάθε τρόπο για να επιβάλουν τις θέσεις τους, ιδιαίτερα με κάποια ΜΜΕ.

Βέβαια Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΟΦΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ μέχρι στιγμής, στηρίζοντας τα στελέχη της και τον προπονητή.

Επειδή δεν είμαι όμως σίγουρος ότι σε περίπτωση που δεν αναλάβει γρήγορα η ομάδα θα συνεχίσει να γίνεται αυτό, προσεύχομαι κάθε μέρα. Προσεύχομαι να έρθουν σύντομα τα καλά αποτελέσματα, να μας βοηθήσει και λίγο η τύχη, η οποία μας γύρισε φέτος εντελώς την πλάτη, να πάρουν και τους δύο παίκτες που χρειαζόμαστε (και τους έχουν εντοπίσει όπως λένε) για να σωθεί αυτό το project για το οποίο είμαι σίγουρος ότι είναι το μόνο που θα μπορέσει να αλλάξει την ιστορία μας.  Φυσικά πρώτος σταθμός κρίσης και ενδεχόμενων αλλαγών θα είναι το καλοκαίρι.

Οτιδήποτε άλλο νωρίτερα θα είναι καταστροφή την οποία μόνο όσοι ανήκουν στο βαθύ κράτος του ΠΑΟΚ δεν βλέπουν. Έχουν όμως και τους λόγους τους…