Το μείζον δεν είναι ο αντίπαλος

Η κλήρωση έγινε και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για ένα παιχνίδι, το οποίο μπορεί να κρίνει πολλά. Επειδή ακούγονται και υπερβολές, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κόσμος δεν τελειώνει στις 25 Αυγούστου.

Αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει απλά σιγουρεύει 5-6 εκατομμύρια ευρώ από το Γιουρόπα Λιγκ και πάει στον επόμενο γύρο για να διεκδικήσει άλλα τουλάχιστο 5 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν κερδίσει, θα ζοριστεί ΠΟΛΥ, δεν θα έχει δικαίωμα στο λάθος και θα πρέπει να παλέψει σε δύο προκριματικούς του Γιουρόπα Λιγκ, με δυνάμεις τύπου Σλόβαν, για να πάει στους ομίλους και να σιγουρέψει τα 5-6 εκατομμύρια που λέγαμε. Αν ο ΠΑΟΚ δεν μπει φέτος σε όμιλο, ο Γολγοθάς θα είναι λοφάκι!

Το τί σημαίνει καλή και κακή κλήρωση, είναι μια μεγάλη συζήτηση. Είναι κακή η Μπεσίκτας, που την πετυχαίνει ο ΠΑΟΚ σε μια πολύ προβληματική περίοδο και θα ήταν καλή η Αλκμάαρ, που κάνει κανονική προετοιμασία και είναι μια ολλανδική ομάδα, που παίζει σε άλλο τέμπο;

Σ΄ αυτή τη φάση, για τον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει εύκολος ή δύσκολος αντίπαλος. Όλες οι ομάδες έχουν τα καλά τους και τα στραβά τους. Το μείζον, είναι πως θα είναι ο ΠΑΟΚ στις 25 Αυγούστου. Αυτό είναι το θέμα. Αν ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος και όπως πρέπει, η κλήρωση είναι εύκολη. Αν δεν είναι έτοιμος, η κλήρωση είναι βουνό.

Έχοντας περάσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας και χωρίς να έχουμε ακόμη απόλυτα καθαρή εικόνα, μπορούμε να πούμε ότι πάνω – κάτω, είμαστε στον περσινό ΠΑΟΚ.

Ο περσινός ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα, που συνήθως δεν έπαιζε καλά, στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, δεν έβλεπε καν την εστία, ήταν ωστόσο μια συμπαγής ομάδα, που δύσκολα δεχόταν απειλές.

Οι αλλαγές στο ρόστερ είναι ελάχιστες, ο Σβαμπ μάλλον θα δώσει αυτά που έδινε ο Μίσιτς, ο Γεωργιανός είναι ένα αίνιγμα και ποσοτικά παίρνει στο ρόστερ της θέση του Μαουρίσιο, που την τελευταία σεζόν, δεν ήταν δα και ακρογωνιαίος λίθος. Αυτά.

Τα πρώτα δείγματα, έστω κι αν δεν είναι ασφαλή, καθότι προέρχονται από φιλικά -κατά το κοινώς λεγόμενο- της πλάκας, δείχνουν μια ομάδα, που παραμένει συμπαγής, δεν δημιουργεί πολύ κι όταν το κάνει, δεν έχει το εύκολο γκολ.

Σ΄ αυτό το κομμάτι θα περίμενε κανείς μια ενίσχυση, άλλωστε ο Φερέιρα εξαρχής είπε “επιθετικό χθες κι έναν χαφ τουλάχιστο”. Ο επιθετικός ούτε χθες ήρθε, ούτε αύριο προβλέπεται να έρθει, όσο περνούν οι μέρες, καθίσταται σαφές ότι (από την ώρα που ο Κούτσιας δεν είναι κανά δυο χρόνια μεγαλύτερος) ο ΠΑΟΚ θα πάει στη μάχη με τη Μπεσίκτας με Άκπομ και Σφιντέρσκι.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω κατά πόσο ένας επιθετικός ή ένας παίκτης ακόμη, θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα μιας ομάδας τέτοια εποχή κι ενόψει ενός τόσο σημαντικού αγώνα.

Νομίζω πως το σημείο κλειδί αυτή την εποχή, είναι το κατά πόσο ο προπονητής, με ένα ρόστερ που λίγο – πολύ έχει διαλέξει, θα μπορέσει να ασκήσει επιρροή στην ομάδα, να την κάνει να γίνει δική του ομάδα. Την περασμένη σεζόν, δεν μπόρεσε να το κάνει, αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτό που έβγαζε ο ΠΑΟΚ, ήταν ο προπονητικός χαρακτήρας του Φερέιρα.

Έχοντας κάνει μια προετοιμασία, που προγραμμάτισε ο ίδιος, έχοντας επιβάλει έναν καινούριο τρόπο παιχνιδιού, με διαφορετικό σχηματισμό, δίνοντας ρόλους σε παίκτες, που ο ίδιος επέλεξε να τους ενσαρκώσουν, και έχοντας να διαχειριστεί ένα ρόστερ με λιγότερες δυνατές προσωπικότητες, θα περιμένουμε να δούμε έναν πιο αγριεμένο ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο.

Σε τέτοια παιχνίδια, τέτοια εποχή, ανάμεσα σε δυο ομάδες πάνω – κάτω ισοδύναμες, νομίζω πως αυτό που μετράει, είναι πόσο αποφασισμένη μπαίνει μια ομάδα στο χορτάρι και έτοιμη να πολεμήσει.