Το πρόβλημα είναι αυτή η πίτα…

Γίνονται τόσα πολλά δεξιά – αριστερά, που μόνο ένας χαζός δεν τα καταλαβαίνει. Αλλά ας μη μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Έτσι δεν έλεγαν πολλοί το καλοκαίρι; Τη δουλειά τους την έκαναν.

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο ποδόσφαιρο, στην πραγματικότητα δεν αφήνει καμιά ελπίδα σε υγιείς δυνάμεις να επικρατήσουν. Είναι ένα ασφυκτικό περιβάλλον, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι όσα εμπόδια κι αν εμφανίσουν στο δρόμο του (είναι φανερό, ακόμη δεν τα είδαμε όλα), ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα και ένας ΔΥΝΑΤΟΣ οργανισμός, και στο τέλος θα πάρει και αυτό το πρωτάθλημα.

Καμιά φορά, όμως, σκέφτομαι, αν τελικά αυτό είναι το ζητούμενο…

Πιστεύω ότι το πραγματικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας, είναι πως δεν δημιουργήσαμε ένα προϊόν, που θα καταστήσει τις ομάδες οικονομικά δυνατές και όχι ευάλωτες, για να πολεμήσουν και να απομονώνουν όλα τα διαλυτικά και παρακμιακά στοιχεία, σαν κι αυτά που το απειλούν ακόμη και σήμερα.

Ας μην πάμε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αγγλία, όπου μικρομεσαίες ομάδες παίρνουν 50-60 εκατομμύρια το χρόνο μόνο από τηλεοπτικά.

Ας πάμε στην Ολλανδία, όπου οι μικρές και μεσαίες ομάδες, παίρνουν από 3 ως 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και όλες οι ομάδες μοιράζονται γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ τηλεοπτικά το χρόνο. Σ΄ αυτά προστίθενται τα έσοδα από χορηγούς και εισιτήρια, καθώς τα γήπεδα γεμίζουν.

Στην Ελλάδα, οι ομάδες μοιράζονται περίπου 35-40 εκατομμύρια ευρώ τηλεοπτικά το χρόνο, με φθίνουσα τάση, και τέλος. Χορηγοί και εισιτήρια, δεν παίζουν. Θα μου πείτε, τι σημασία έχουν όλα αυτά…

Στην Ολλανδία, η Χεράκλες παίρνει 3,3 εκατομμύρια τηλεοπτικά, έχει τους χορηγούς της και γεμάτο γήπεδο. Δεν έχει ανάγκη κανέναν. Συμμετέχει σε μια ωραία μπίζνα, και θα βρεθεί απέναντι στον κάθε Άγιαξ, αν θέσει τη μπίζνα, άρα και τα έσοδά της, σε κίνδυνο. Εδώ βρίσκεται το μυστικό.

Στην Ελλάδα (όπου το ποδόσφαιρο καταστράφηκε στην εποχή της πρώτης παράγκας και το αποτέλειωσε η εποχή της “συμμορίας”), δεν φροντίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ωραίο ποδοσφαιρικό προϊόν, που θα φέρει τζίρους στις ομάδες, για να τις κάνει δυνατές και έτοιμες να πολεμήσουν, όποιον πάει να πάρει το παντεσπάνι τους.

Σ΄ αυτά τα χρόνια, που έχουμε τους χωροφύλακες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, δεν φροντίσαμε να φτιάξουμε το προϊόν, σπαταλήσαμε την ενέργειά μας, να βοηθάμε τους ξένους χωροφύλακες να μην αφήνουν τα διαλυτικά στοιχεία να μας γυρίσουν στα παλιά. 

Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια ατμομηχανή και τους μικρούς, να αποφασίσουν ότι θέλουν να κερδίσουν από το ποδόσφαιρο. Μακάρι η ατμομηχανή να είναι ο ΠΑΟΚ, μακάρι να ξυπνήσουν κάποτε οι μικροί. Είναι οι περισσότεροι!