Ωριμάζει το ρόστερ του ΠΑΟΚ

Ωριμάζει το ρόστερ του ΠΑΟΚ

Ανάλυση ανάλογα με την παλαιότητα των παικτών

Ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Στανόγεβιτς, θέλει να αξιολογήσει το ρόστερ από την αρχή για να δει ποιους παίκτες θα αρέσει κλπ.

Να αυτά δεν ήθελα και προτιμούσα να μην άλλαζε ο προπονητής. Αυτό είναι περιττό έργο για την ομάδα που έχει τόσες φιλοδοξίες όσο φέτος ο ΠΑΟΚ.  Θα έπρεπε να κάνει προετοιμασία με έτοιμο και ξεκάθαρο ρόστερ και όχι επανεκτίμηση και διαλογή παικτών. Γίνεται σπατάλη έργου.

Επίσης, έκοψε κάποιους παίκτες οι οποίοι ήταν έτοιμοι να  έρθουν, πχ Ν’Ντόι γιατί δεν ταιριάζουν στο στυλ του παιχνιδιού του. Ωστόσο, είχε εκτιμηθεί ένα χρόνο τώρα ότι αυτοί οι παίκτες ήταν κατάλληλοι για τις 2-3 προσθήκες που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ και είχαν παρακολουθηθεί και αξιολογηθεί την προηγούμενη χρονιά. 

Επίσης, σίγουρα θα προτείνει κάποιους δικούς του οι οποίοι όμως δεν έχουν αξιολογηθεί από την ομάδα και κινδυνεύουμε να πάθουμε ό,τι πάθαμε με τους αντίστοιχους του Στέφενς.

Επίσης, παίζει διαφορετικό σύστημα και υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι περσινοί και κομβικοί παίκτες να μην είναι πια κατάλληλοι. Για παράδειγμα, ο Μάτος, μια και με το σύστημά του φαίνεται ότι θα επιτίθεται με όλους τους μέσους και επιθετικούς και οι αμυντικοί θα πρέπει να είναι συνεπείς κυρίως στα αμυντικά τους καθήκοντα. Και οι ακραίοι με το 4-4-2 θα πρέπει να είναι ακόμη πιο συνεπείς στα αμυντικά τους καθήκοντα και έτσι θα έχει ίσως πρόβλημα ο Ενρίκε. 

Φυσικά όλα αυτά είναι δικαίωμα του νέου προπονητή και οφείλει να τα κάνει και καλώς τα κάνει. Αλλά…

Να αυτά δεν ήθελα. 

Αισιόδοξα μηνύματα

Εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν και η γενική μου εντύπωση για τον Στανόγεβιτς είναι πολύ θετική, όπως και η αίσθηση που έχω αυτή τη στιγμή στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Έχω εμπιστοσύνη στον Μίχελ και μου άρεσαν κάποιες από τις ιδέες του νέου προπονητή στην παρουσίασή του.

Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο γιατί ο Τσώρτσιλ είπε πως ‘δεν μας συμφέρει να μην είμαστε’, ή γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. 

Η ομάδα είναι όντως καλή, η καλύτερη ίσως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, με το υπάρχον ρόστερ το οποίο βέβαια θα ενισχυθεί. Υπάρχει η περίπτωση να έρθουν παίκτες δικοί μας όπως ο Βιεϊρίνια και ο Μακ και γενικά υπάρχει πια μια επαγγελματική οργάνωση και ένας ορθολογισμός.

Πιο παλιός κορμός 

Ένας άλλος λόγος αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι βασικοί παίκτες φέτος δεν θα είναι καινούργιοι, όπως ήταν πέρσι που το πλήρωσε αυτό η ομάδα, καθώς άργησε μερικούς μήνες ώσπου να μονταριστεί. Αλλιώς θα ήταν πρωταθλήτρια.

Βλέπουμε καθαρά στα δύο παρακάτω γραφήματα τη διάρθρωση του ρόστερ του ΠΑΟΚ πέρυσι και φέτος, ανάλογα με την παλαιότητα των παικτών, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν ακόμη τρείς νέες προσθήκες.  

Δεν χρειάζονται πολλά επεξηγηματικά λόγια, η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Σχεδόν το μισό περσινό ρόστερ ήταν καινούργιο. Μάλιστα, αν κάνουμε το ίδιο γράφημα για τους βασικούς παίκτες και όχι για όλο το ρόστερ η κατάσταση είναι χειρότερη. Βλέπουμε ότι φέτος αυτό διορθώνεται.

Αν μάλιστα οι δύο από τους τρείς νέους παίκτες είναι ο Βιεΐρίνια και ο Μάκ τότε η εικόνα όπως βλέπουμε στην 3η πίτα είναι ακόμη καλύτερη. Ώριμη ομάδα.