Όποιος φοβάται, αρχίζει να θυμάται…

Η κλήρωση έγινε, το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο δυνατό για τον ΠΑΟΚ, οι πιθανότητες για πρόκριση κόντρα τον Άγιαξ, είναι πράγματι λιγότερες, σε σχέση με τους άλλους πέντε πιθανούς αντιπάλους. Ε, και;

Το 2010, όταν μπήκαμε πρώτη φορά στην «Άμστερνταμ Αρένα», αναρωτιόμασταν «με πόσα θα τη γλιτώσει ο ΠΑΟΚ», από τον Άγιαξ των Στεκέλεμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ, Βερτόγκεν, Αλντερβάιρελντ, Λίντγκρεν, Έρικσεν, Ντε Γιόνγκ, Σουάρες κ.λπ. Τελικά ο ΠΑΟΚ πήρε ένα παλικαρίσιο 1-1, στη ρεβάνς τον «τσαλαπάτησε» τον Άγιαξ κατά διαστήματα κι αποκλείστηκε από ατομικά λάθη.

Το 2016 μπήκαμε με περισσότερο… θάρρος στην ίδια Αρένα, αλλά και πάλι πολύ δέος. Ο ΠΑΟΚ στην πραγματικότητα παραχώρησε ισοπαλία με 1-1 στον Άγιαξ των Σίλεσεν, Φαν ντε Μπέεκ, Κλάασεν, Ντόλμπεργκ, Ρίντεβαλντ, Φέλτμαν, Σένε, Ελ Γκάζι, Τετέ κ.α.. Στη δε ρεβάνς, ένα άστοχο τετ-α-τετ του Κλάους στο 1-0 και μια ηλιθιότητα του Λέοβατς, που χάρισε ένα πέναλτι στο 45’, οδήγησαν στον αποκλεισμό.

Το 2010 ο ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα, με πολλά… γκατς, με προσωπικότητες, με πολύ ποιότητα, αλλά με έναν προπονητή λίγων ημερών (Δερμιτζάκης) μετά ο φιάσκο με τον Μπερέτα και σίγουρα μια ομάδα με λιγότερες φυσικές δυνάμεις.

Το 2016, ο ΠΑΟΚ ήταν στο ξεκίνημα της πορείας του, με τέσσερις τίτλους λιγότερους. Είχε στον πάγκο του έναν νέο προπονητή, με μόλις τρεις μήνες θητείας σε πρώτη ομάδα (Ίβιτς) και μια ομάδα με πολλούς καινούριους παίκτες. Κάμπος, Μάτος, Σάκχοφ και Κρέσπο έκαναν το πρώτο επίσημο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, ο Κάνιας δεν πρόλαβε και ήταν εκτός αποστολής. Χαφ έπαιζε ο Χαρίσης…

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Ο ΠΑΟΚ είναι σήμερα μια ομαδάρα. Ένα σύνολο με πολύ μεγάλη ποιότητα και περισσότερες φυσικές δυνάμεις, με παιχταράδες που ψήθηκαν μέσα από τους τίτλους, που κέρδισαν αυτά τα χρόνια, μια ομάδα με νοοτροπία νικητή, μια ομάδα πρωταθλήτρια. Μια ομάδα που χάνει στη χάση και στη φέξη.

(Και για όλους αυτούς τους λόγους, στο Άμστερνταμ πρέπει να ακούστηκε ένα «ωχ, γιατί αυτοί;», όταν έμαθαν την κλήρωση. Και γι΄ αυτούς, είχε πέντε πιο εύκολους αντιπάλους)

Και ναι, με έναν προπονητή, που δεν έκλεισε ακόμη μήνα, που παλεύει να της περάσει τη φιλοσοφία του.

Είναι το μόνο κακό. Όχι οι μεταγραφές. Ο ΠΑΟΚ έχει παιχταράδες, δεν πιστεύω ότι ένας παίκτης, θα του άλλαζε τη φυσιογνωμία.

Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα πάει να πολεμήσει στις δύο μάχες με τον Άγιαξ. Είμαι σίγουρος, ότι όταν τελειώσουν αυτοί οι δύο αγώνες, ο κόσμος θα είναι περήφανος για την ομάδα του.

Η κλήρωση του έβαλε πολύ δύσκολα από νωρίς. Αν ο Φερέιρα προλάβει να παρουσιάσει σε 10 μέρες μια ομάδα, που θα είναι «η ομάδα του Αμπέλ», εγώ το ευρώ μου θα το ποντάρω σε «πρόκριση ΠΑΟΚ».

Στην Ευρώπη, τον ΠΑΟΚ κανείς δεν τον «τσαλάκωσε».