Απαξίωση = Θάνατος

Ο ΠΑΟΚ είναι ”άρρωστος”. Είναι μια έκφραση η οποία ακουγόταν στο δικέφαλο του Βορρά για πάρα πολλά χρόνια.

Μετά τη σύντομη παρένθεση της λαϊκής δημοκρατίας και του απόλυτου ενθουσιασμού, η παρουσία ενός οικονομικά ισχυρού παράγοντα, του Ιβαν Σαββίδη, έδωσε την εντύπωση πως ο ενθουσιασμός θα έφτανε στο αποκορύφωμα του και ο ΠΑΟΚ θα κοιτούσε μπροστά και ψηλά, χωρίς κανένα από τα προβλήματα του παρελθόντος να τον απασχολούν. Τελικά, όλοι γελάστηκαν. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλο τα ίδια μένουν. Όχι καλύτερα, μπορούμε να πούμε όμως ότι είναι και χειρότερα. Διότι, εκτός της οικονομικής αυτάρκειας, όλα τ’ άλλα είναι για γέλια και για κλάματα μαζί.

Την απαξίωση που επέρχεται και την ευθύνη, έχουν αποκλειστικά αυτοί που διαχειρίζονται τα τελευταία 3 χρόνια τα ζητήματα της ομάδας. Είναι πια διαπιστωμένο, πως σε καμιά στιγμή και σε κανένα γεγονός, δεν άγγιξαν ούτε στο ελάχιστο τα θέλω και τα όνειρα του κόσμου. Κάνεις δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα. Ψέματα, μισόλογα, υποθέσεις, αποτυχίες, ανοργανωσιά, κανένας συντονισμός, αλλά πολύ καλές ”δουλειές”.

Στο αγωνιστικό κομμάτι και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται το τι συνέβη. Ποιοι ήρθαν, πόσα πήραν, τι έμεινε απ’ όλα αυτά και ποιοι ευνοήθηκαν.

Στα εξωαγωνιστικά, χωρίς να θέλω να κακολογήσω κανέναν, αυτοί που χειρίζονται τα ζητήματα, είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει Ελληνικό ποδόσφαιρο και το πιο σημαντικό απ’ όλα, δεν ξέρουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ.

Το κομμάτι των οπαδών που διαχρονικά έπαιζε κυρίαρχο ρόλο στη διαδρομή του συλλόγου, μόνο με μια έκφραση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί …τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και ίσως και με μια λάχανο με κρέας.

Ο Αναστασιαδης με τις μεγάλες ευθύνες και τα απίστευτα λάθη του, είναι απλά το εξιλαστήριο θύμα μιας συνεχιζόμενης κι απίστευτης τακτικής που ακολουθεί το ”σύστημα ΠΑΟΚ”. Για μια ακόμα φορά, κορόιδο πιάστηκε ο προπονητής. Πέραν του ότι τους εμπιστεύτηκε, δεν κατάφερε να αποφύγει και τα δικά του εγκληματικά λάθη, τις παραξενιές του και γι αυτό είναι συμμέτοχος στο έγκλημα.

Καμία τύχη δεν έχει αυτή η ομάδα, όποιον προπονητή κι αν φέρει, όσους καλούς ποδοσφαιριστές και να αποκτήσει. Όσο το ”σύστημα ΠΑΟΚ” κατευθύνει τις εξελίξεις, φέρνει και διώχνει πρόσωπα και υποθάλπει και προστατεύει τους εγκληματίες ”φίλους και συνεργάτες”, δεν υπάρχει ελπίδα καμιά.

Όσο συνεχίζετε αυτή η κατάσταση και δεν βάζει κανείς τάξη, μη καθορίζοντας τα όρια του καθενός, ιδιαίτερα στους εκτός ΠΑΟΚ, θα κυριαρχεί ο φθόνος, το μίσος, η απαξίωση, με μόνους κερδισμένους τους επιτήδειους ΠΑΟΚαρχες, τους Δούρειους Ίππους, τα λαμόγια και τα κοπρόσκυλα, που πίνουν το αίμα του ΠΑΟΚ εδώ και δεκαετίες.

Κανένα αγωνιστικό πρόβλημα δεν έχει ο ΠΑΟΚ. Όλα τα αναπάντεχα που βλέπουμε και τα απρόσμενα, κτίζονται και δημιουργούνται από τους ίδιους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια, όταν αυτοί νιώθουν πως χάνουν την πρόσβαση αλλά και τη δυνατότητα να καθορίζουν αυτοί τις εξελίξεις. Τα πρόσωπα γι αυτούς δεν έχουν σημασία. Σημασία γι’ αυτούς έχει να είναι υπάκουα, να τους πληροφορούν σωστά, για να έχουν τον κεντρικό ρόλο είτε για τη ματαιοδοξία τους όταν ο ΠΑΟΚ ήταν φτωχός και τώρα για τη τσέπη τους, που ο ΠΑΟΚ έχει και το χρήμα.

Το μεγαλύτερο έγκλημα του Άγγελου Αναστασιαδη δεν είναι οι ”τρέλες” του, δεν είναι η αδιανόητη αντιμετώπιση των ζητημάτων της ομάδας. Όλοι αυτοί που πίστευαν πως η παρουσία του Αναστασιαδη θα έβαζε φρένο σ’ όλο αυτό το πανηγύρι που συνέβαινε στην ΠΑΕ, όλοι αυτοί που δεν είχαν και πολλές ελπίδες, αλλά και δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη χρονιά το αγνωστικό αποτέλεσμα, απογοητεύτηκαν και μια έκφραση βγαίνει από ολονών τα χείλη : Ποιος Αναστασιαδης; Κι αυτόν για πλάκα τον έχουν οι επιτήδειοι.

Φυσικά και όλα αυτά καταλήγουν στον μεγαλομέτοχο, τον κύριο υπεύθυνο αυτής της συνεχιζόμενης διαπλοκής και χωρίς όρια αποτυχίας όλων όσων αποτελούν την ομάδα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Έχω την εντύπωση, να μην πω πως είμαι βέβαιος, πως κανείς ακόμη δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει με το μεγαλομέτοχο. Πως και γιατί επιτρέπει τόσα πολλά και καταφανέστατα λάθη. Λάθη επαναλαμβανόμενα πολλές φορές, από τα ίδια πρόσωπα.

Ο κόσμος μετά την αρχική του ταραχή μ’ όλα αυτά που βλέπει να συμβαίνουν, μετά τις αντιδράσεις και τις φωνές του, τα λαϊκά δικαστήρια, τις γιούχες και τους προπηλακισμούς, έφτασε σ’ αυτό που μοιάζει σαν εφιάλτης σε όσους γνωρίζουν τον ΠΑΟΚ. Την απαξίωση. Η απαξίωση, είναι η ταφόπλακα γι’ αυτή την ομάδα. Αυτοί που ξέρουν ιστορία, το αντιλαμβάνονται πλήρως. Μια είναι η ελπίδα για ανάκαμψη και ο μόνος που μπορεί να την προσφέρει είναι ο μεγαλομέτοχος, αυτός δηλαδή που πληρώνει.

Η έκφραση ….άλλαξε Ιβαν και τα πλακάκια, έχει τεράστιο νόημα και είναι η μόνη διέξοδος. Θα ήταν προτιμότερο όλοι αυτοί που θα επιλεχτούν, όταν και αν αλλάξουν και τα “πλακάκια”, να μη γνωρίζουν όχι μόνο την Ελληνική γλώσσα, αλλά κυρίως να είναι σκληροί, απαιτητικοί και να μη βάζουν ποτέ σε διαπραγμάτευση τα συμφέροντα της ομάδας.

Έσκασε ο κόσμος κι αγανάκτησε και τους σιχάθηκε όλους. Βαρέθηκε τους ίδιους και τους ίδιους. Βαρέθηκε το ”σύστημα ΠΑΟΚ”, βαρέθηκε να τον κοροϊδεύουν, να τον υποτιμούν και να τον εκμεταλλεύονται. Δεν έχει ούτε το κουράγιο να διαμαρτυρηθεί και ν’ αντιδράσει. Γι αυτό τους απαξιώνει και τους γυρίζει την πλάτη.

Ο ΠΑΟΚ όμως τι φταίει και πληρώνει; Κανείς δεν ξέρει. Όλα είναι ζήτημα οργάνωσης, συντονισμού, με αλήθειες, όραμα και κίνητρο το μεγαλείο του συλλόγου. Τα πρόσωπα είναι εργαλεία και το μόνο που θα πρέπει να τους καθοδηγεί , είναι η ιδέα και η φιλοσοφία του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινοπολιτών.

Υ.Γ.1. Το μεγαλύτερο κακό στον Αναστασιάδη το κάνουν δυο – τρεις άνθρωποι που έχουν λόγο και ρόλο στα Μ.Μ.Ε. της πόλης και διοχετεύουν ότι να’ ναι και κυρίως φανταστικές ιστορίες, γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν καλά. Να φαντάζονται, να φαντάζονται, να φαντάζονται…

Υ.Γ.2. Αν είναι δυνατόν και πως να πάει μπροστά μια ομάδα, η οποία βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα κι ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων του τύπου που θα τη στήριζε, θα ενθουσίαζε και θα έφερνε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, το μόνο που έκανε ήταν να στενοχωριέται και να περιμένει με ανυπομονησία ένα ατυχές αποτέλεσμα για να ρίξει χολή και να απαξιώσει την όποια προσπάθεια.

Υ.Γ.3. Αν ο Αναστασιαδης εχει αποφασίσει να μείνει ως το τέλος και να μη φύγει, έχει μια υποχρέωση απέναντι στην ομάδα και στην ιστορία της. Για να μη συνεχιστεί η ξεφτίλα με τα τρίμπαλα και τα τετράμπαλα, πρέπει να πετάξει τουλάχιστον 4-5 ποδοσφαιριστές εκτός και τη θέση τους να πάρουν νέα παιδιά με κίνητρο και όρεξη. Παιδιά που θα παίξουν έστω και λίγο και για τον προπονητή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, από πολυνίκης θα καταντήσει ο πολυτρίμπαλος και ο πολυτετράμπαλος.

Υ.Γ.4. Μεγάλες στιγμές ζει ο Α.Σ. ΠΑΟΚ. Ίσως από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του. Τα τμήματα μεγαλουργούν και είναι έτοιμα να παίξουν τελικούς και να φέρουν τρόπαια. Είναι η απόλυτη δικαίωση του παρεξηγημένου προέδρου του Α.Σ. Θανάση Κατσαρή και των πολύ αξιόλογων συνεργατών του.

Υ.Γ.5. Ο Μαρινακης και ο Αλαφούζος, πλακωθήκαν στο συμβούλιο της S.L. και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιάκωβος Αγγελίδης αποχώρησε χωρίς να αντιδράσει. Δεν τον κακολογώ, μου είναι συμπαθέστατος, κύριος και ιδιαίτερα σοβαρός. Πολύ εύκολα θα τον έκανα γαμπρό στην κόρη μου…