Η Εθνική τηρεί τις εξαγγελίες της, με MVP τον Παπανικολάου

Οι συντελεστές της Εθνικής τηρούν τις εξαγγελίες τους. Αυτό είναι το συμπέρασμά μας, παρακολουθώντας τηλεοπτικά τις πρώτες πέντε ημέρες του Ευρωμπάσκετ.

Οι διεθνείς βελτιώνονται από παιχνίδι σε παιχνίδι, όπως είχε υποσχεθεί ο Φώτης Κατσικάρης και παράλληλα έχει σταματήσει η φιλολογία για τη διανομή του χρόνου και το ενδεχόμενο να γκρινιάξουν εκείνοι που κάποιες βραδιές θα χρειαζόταν(και θα χρειαστεί προσεχώς) να περιοριστούν σε ρόλο θεατή.

Δεδομένου ότι το κλίμα στα αποδυτήρια και οι σχέσεις μεταξύ παικτών και προπονητών είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει οποιαδήποτε ομάδα, εμείς θα ανακηρύξουμε MVP της ομάδας τον Κώστα Παπανικολάου.

Έχει συνολικά 34 λεπτά συμμετοχής σε τρία από τα τέσσερα ματς του ομίλου, ξέρει ότι το επαγγελματικό μέλλον του είναι μάλλον αβέβαιο, αλλά συμπεριφέρεται σαν τον πιο φανατικό οπαδό της Εθνικής.

Ο Παπανικολάου εμψυχώνει από τον πάγκο συνεχώς τους συμπαίκτες του, ανεμίζει την πετσέτα του λες και βρίσκεται με την γαλανόλευκη σημαία στην  εξέδρα, παρασύρει σε θετικές αντιδράσεις όποιον είχε προδιάθεση να κάνει μούτρα κι όταν μπαίνει στο παρκέ προσφέρει ότι έχει να δώσει.

Με λίγα λόγια λόγια δίνει το καλό παράδειγμα και μας φαίνεται δύσκολο να προσποιείται.

Θα επαναλάβουμε πως τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα πληρέστατα και σε πολλές περιπτώσεις απολαυστικά ρεπορτάζ των απεσταλμένων του ΟΤΕ TV και της Έρα Σπορ.

Από τα περιφερειακά ζητήματα θα επικεντρωθούμε σε δήλωση του Βασίλη Σπανούλη αμέσως μετά το ματς απέναντι στη Σλοβενία.

«Ξέρουμε να κερδίζουμε. Αυτό είναι το dna του Έλληνα. Παίζουμε για τη νίκη» είπε ο V-Span, θέτοντας τον φιλοσοφικό θεμέλιο λίθο της Εθνικής, έστω εν  μέσω του τουρνουά.

Σαφώς πιο εμφατική η δήλωση του Σπανούλη, σε σύγκριση με την τοποθέτηση του Κατσικάρη στην αρχική ανάλυση του πλάνου του στις 24 Ιουλίου.

«Θέλουμε να παίζουμε μπάσκετ αποτελεσματικό και όμορφο», είχε πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος κρίνεται προσαρμοστικός.

Πέρυσι μας έλουσε κρύος ιδρώτας όταν τον ακούσαμε στο Διεθνές Σεμινάριο του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης(ΣΕΠΚ) στο Αλεξάνδρειο ενώπιον εκατοντάδων συναδέλφων του να λέει πως πρόθεσή του ήταν να αξιοποιήσει καταστάσεις χάους στην Εθνική.

Το ίδιο απόγευμα οι δηλώσεις του για το θέμα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μίκρας δεν μας καθησύχασαν.

«Πως θα εφαρμόσουν το “χαοτικό στιλ μπάσκετ τύπου ACB” παίκτες της σχολής που διδάσκονται να αξιοποιούν την λεπτομέρεια;» σκεφτήκαμε.

Ο Κατσικάρης επέμεινε σε πρώτη φάση στη λογική της εκδήλωσης επιθέσεων στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα των κατοχών, αλλά αποδεικνύεται ότι προσαρμόζει τις ιδέες του έγκαιρα, ανάλογα με το περιβάλλον και το υλικό που έχει στη διάθεσή του.

«Μπορούμε να συνδυάσουμε την ταχύτητα με το σκεπτόμενο μπάσκετ» τον ακούσαμε να λέει στον επίλογο του έξοχου ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV «Τα καλύτερά μας χρόνια» κι ανακουφιστήκαμε.

Κάποια δείγματα της αναθεωρημένης άποψης του Κατσικάρη για την Εθνική διαπιστώσαμε στο ματς απέναντι στη Σλοβενία.

Ακούγοντας και τη δήλωση του Σπανούλη ενθουσιαστήκαμε, αλλά δεν παρασυρόμαστε.

Οι διεθνείς απλώς προετοιμάζονται σε συνθήκες επίσημων αγώνων για τα νοκ άουτ ματς.

Σε αυτή τη διαδικασία μετράει το αποτέλεσμα και θα το πετύχουμε αν αναδειχθεί πλήρως το νικηφόρο dna του των διεθνών  μας σε συνδυασμό με σκεπτόμενο μπάσκετ, ανεξαρτήτως ταχυτήτων και χρόνου εκδήλωσης των επιθέσεων.